Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Par prestižā Rīgas šaha turnīra uzvarētāju kļūst Šahrijars Mamjedarovs

FIDE World Chess Grand Prix Rīgas turnīrs aizritēja bez skandāliem, kādus savulaik rīkoja tādi slaveni skandālisti kā Korčnojs, kurš šaha maču spēlēja ar spoguļa saulesbrillēm. Citā mačā Petrosjans spēra ar kājām Korčnojam, vai Fišers, pieprasot, lai zālē esošās videokameras uzvedās klusāk, vai vismaz kā Kasparovs, taisot savas slavenās neapmierinātības grimases. Nesenākais skandāls augsta līmeņa turnīros bija kāda šahista ierašanās uz turnīru šortos, dēļ šī incidenta spēlētājam nācās pamest turnīru.

Arī turnīra galvenais tiesnesis, Takis Nikolopoulus atzina, ka šāda līmeņa turnīros kā Rīgā nekārtības notiekot reti vai nemaz. Kādi ir uzdevumi tiesnesim? Galvenais ir sekot līdzi, lai spēlētāji ievērotu šaha spēles noteikumus un turnīra reglamentu (piemēram, apsēstos pie pareizā galdiņa, sāktu spēli laicīgi u.tml.). Pārkāpums var būt, ja spēlētājs pieskaras kādai konkrētai figūrai, bet tad grib tomēr izdarīt gājienu ar citu. Tiesnesis var iejaukties arī, ja kādam no spēlētājiem ir beidzies atvēlētais laiks spēlei, ko fiksē elektroniskais pulkstenis uz galda, bet abi pretinieki cīņas karstumā nav to pamanījuši. Šajā turnīrā tiek izmantoti arī metāla detektori, kā arī dalībnieki atstāj savas personīgās mantas pirms dotos uz turnīra zāli. Visbeidzot tiesnesis var diskvalificēt par nepiemērotu uzvedību, bet Nikolopoulus neatceras, kad kaut kas tāds bijis pēdējo reizi.

Pusfināli aizgāja īstu nokautu zīmē. Cīņas bija īsas, katrs pretinieks izspēlēja tikai divas partijas viens ar otru, pretstatā iepriekšējo kārtu mačiem, kur pretinieki spēlēja pat 9 partijas savā starpā. Par to jāpateicas mūsu boksa čempionam Mairim Briedim, kurš iesāka pusfinālu cīņu ar simbolisko pirmo gājienu, noskaņojot pretiniekus nokautiem. Un tas viņam izdevās.

Mamjedarovs nokautēja ar 1.5:0.5 Vesliju So, bet francūzis Vašjē Lagravs uzvarēja Aleksandru Griščuku ar tādu pašu rezultātu. Attiecīgi abi uzvarētāji satikās finālā. Pirmo partiju Vašjē Lagravs zaudēja tikpat ātri, kā atspēlējās otrajā partijā, un panāca mačā nepieciešamo 1:1, lai turpinātu cīņu par Rīgas turnīra čempiona titulu. Tālāk sekoja ātrā šaha un blica partijas, līdz mačs beidzās ar Azerbaidžānas pārstāvja Mamjedarova uzvaru finālmačā ar 5:4.

Turnīra preses sekretārs, Janiks Peletjē, kurš pats ir šaha liemeistars, pat uzvarējis esošo pasaules čempionu (Magnusu Karlsenu), atzina, ka šaha pasaulē nepatīk nejaušības, tāpēc, tāpēc esošā spēlētāju atlase uz čempiona maču nāk par labu šaham, jo spēlē spēcīgākie spēlētāji, nevis nejauši šahisti no malas. Neviens negribētu, ja Kanāda spēlētu hokeja čempionāta finālā ar Kazahstānu. Tāpat arī šahā tiek sagaidīts cienījams pretinieks esošajam čempionam Magnusam Karlsenam, un Rīgas turnīra uzvarētājs tāds ir.

Pusfināla rezultāti

Šahrijars Mamjedarovs (Azerbaidžāna) – Veslijs So (ASV) 1.5:0.5

Maksims Vašjē Lagravs (Francija) – Aleksandrs Griščuks (Krievija) 1.5:0.5

Fināls

Šahrijars Mamjedarovs (Azerbaidžāna) - Maksims Vašjē Lagravs (Francija) 5:4

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Komanda pāri zvaigznēm

Porziņģis un Celtics NBA izslēgšanas turnīru sāks no labākās pozīcijas.

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi