Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ajax šokē arī Juventus un iekļūst UEFA Čempionu līgas pusfinālā

Spozmi atguvušais Nīderlandes futbola klubs Amsterdamas Ajax un Spānijas grands Barcelona otrdien kļuva par pirmajiem šīs sezonas UEFA Čempionu līgas pusfinālistiem.

"Ajax" ceturtdaļfināla atbildes spēlē viesos ar 2:1 (1:1) pārspēja Itālijas A sērijas klubu Turīnas "Juventus", divu maču summā uzvarot ar 3:2, bet "Barcelona" savā laukumā ar 3:0 (2:0) sagrāva Anglijas premjerlīgas grandu Mančestras "United", divu spēļu summā gūstot virsroku ar 4:0.

 "Ajax" pusfinālā tiksies ar kādu no Anglijas klubiem Totenhemas "Hotspur" vai Mančestras "City", kamēr "Barcelona" mēros spēkus ar "Liverpool" vai "Porto".

"Ajax" starp četrām labākajām šī turnīra vienībām iekļuvusi pirmo kopš 1997.gada.

Turīnā notikušajā mačā jau sestajā minūtē traumu guva viens no Amsterdamas komandas līderiem Nusairs Mazrauī, kurš spēli nevarēja turpināt. Spēles trešajā desmitminūtē abas komandas apmainījās pirmajiem bīstamajiem momentiem – vispirms pāri vārtiem sita "Ajax" futbolists Donijs van Bēks, bet pēc tam otrā laukuma pusē Paulo Dibalas sisto bumbu atvairīja Andrē Onana.

Pirmie vārti tika gūti 28.minūtē, kad pēc stūra sitiena izspēles Krištianu Ronaldu ar galvu no aptuveni desmit metriem raidīja bumbu tīklā. Tiesa, piecas minūtes vēlāk tablo jau vēstīja 1:1 – pēc viesu futbolista tālsitiena bumba iestrēga starp "Juventus" aizsargiem, to savā rīcībā iegūstot van Bēkam. Nīderlandietis netraucēts no tuvas distances trieca bumbu mērķī.

Puslaika otrajā pusē nevienai no komandām nebija bīstamu momentu pie pretinieku vārtiem, bet otrā puslaika sestajā minūtē Hakīmam Zijeham bija iespēja izvirzīt vadībā viesus, taču Vojcehs Ščesnijs neitralizēja marokāņa sitienu. Tuvojoties otrā puslaika vidum, "Ajax" futbolistiem bija vēl pāris labas iespējas pārņemt vadību, kuras gan netika izmantotas.

Tomēr turpinājumā "Ajax" centieni gūt vārtus vainagojās panākumiem, jo 68.minūtē pēc Lases Šēnes izpildītā stūra sitiena precīzi ar galvu sita Matijs de Lihts. Piecas minūtes vēlāk viens pret Ščesniju nonāca Davids Neriss, taču viņš bumbu pārcēla pāri ne tikai vārtsargam, bet arī pašiem vārtiem. Spēles 80.minūtē bumba pēz Zijeha sitiena pabija "Juventus" vārtos, taču pirms tam tika konstatēta aizmugure, tādējādi viesiem uzvaras svinības bija jāatliek par desmit minūtēm.

Zīmīgi, ka uzvaras vārtu autors de Lihts ir "Juventus" komandas redzeslokā.

Tikmēr Barselonā notikušajā cīņā divus vārtus guva argentīniešu superzvaigzne Lionels Mesi.

Jau spēles pirmajās minūtēs Markuss Rešfords norībināja Barselonas komandas vārtu pārliktni, bet otrā laukum galā desmitajā minūtē "United" piedzīvoja izbīli, jo tikai pēc videotkārtojuma noskatīšanās uz viesu vārtiem netika nozīmēts 11 metru soda sitiens. Tiesa, 16.minūtē viesi bija spiesti kapitulēt, jo Mesi pretinieku laukuma pusē atbruņoja "United" futbolistus un ar zemu sitienu no tālas distances pretī vārtiem atklāja cīņas rezultātu.

Dažas minūtes vēlāk Mesi panāca jau 2:0 – argentīnietis viegli uzsita no soda laukuma robežas, "United" vārtsargam Davidam de Heam pieļaujot rupju kļūdu, kuras rezultātā bumba viņam izripoja zem paduses.

Tuvojoties puslaika beigām, vienā no situācijām gan de Hea glāba komandu, atvairīdams Ivana Raktiča ar galvu izdarīto sitienu vārtu stūrī. Tāpat spāņu vārtsargs puslaik kompensācijas laikā neitralizēja Serhi Roberto no asa leņķa izdarītu sitienu.

Otrajā puslaikā, 61.minūtē Filipe Kutinju noņēma visus jautājumus par to, kura komandas iekļūs pusfinālā. Brazīlietis ar izcilu tālsitienu panāca jau 3:0 "Barcelona" labā, kas divu maču summā nozīmēja jau četru vārtu pārsvaru. Kad līdz pamatlaika beigām bija palikušas 11 minūtes, Viktoram Lindelofam bija iespēja gūt goda vārtus, taču viņa sistā bumba lidoja pāri mājinieku cietoksnim. Savukārt pamatlaika pēdējā minūtē Alekša Sanceša raidījumu apturēja Marks Andrē ter Štēgens.

Ceturtdaļfinālu pirmajās spēlēs "Barcelona" viesos ar 1:0 pārspēja "United", bet "Ajax" savā laukumā cīnījās neizšķirti 1:1 ar "Juventus".

Amsterdamas komanda UEFA Čempionu līgas labāko astoņniekā iekļuvusi pirmo reizi pēdējo 16 gadu laikā.

Pirms tam astotdaļfinālā "Ajax" pēc pirmā mača ar 1:2 zaudēja pēdējo trīs gadu UEFA Čempionu līgas uzvarētājai Madrides "Real" no Spānijas, tomēr atbildes cīņā pamanījās sagraut pretiniekus ar 4:1, iesoļojot ceturtdaļfinālā. Tikmēr "Juventus" pēc pirmās cīņas ar 0:2 zaudēja "Atletico" futbolistiem, bet atbildes mačā guva uzvaru ar 3:0, visus trīs vārtus gūstot portugāļu superzvaigznei Krištianu Ronaldu.

Pirms tam grupu turnīrā "Juventus" savā grupā guva uzvaru, kamēr "Ajax" bija otrajā vietā.

"Ajax" starp četrām labākajām šī turnīra vienībām nebija iekļuvusi kopš 1997.gada. Zīmīgi, ka toreiz Amsterdamas klubu pusfinālā apturēja tieši "Juventus". Abas komandas savā starpā tikās 1996.gada UEFA Čempionu līgas finālā, panākumu gūstot Itālijas vienībai. Kopš tā laika šī komanda tā arī vairs nav kļuvusi par spēcīgāko Eiropā, lai gan piecas reizes spēlēts finālos.

Savstarpējās cīņās "Juventus" nebija zaudējusi 11 mačos pēc kārtas, turklāt piecās no pēdējām septiņām cīņām bija gūtas uzvaras.

"Juventus" nonākusi soļa attālumā no astotā Itālijas čempiontitula pēc kārtas, ko komanda, visticamāk, nodrošinās jau šajā nedēļas nogalē, kamēr "Ajax" šobrīd vietējā čempionātā aizvada sīvu cīņu ar Eindhovenas PSV - četras kārtas pirms turnīra beigām tām ir vienāds punktu skaits.

"Ajax" pusfinālā tiksies ar kādu no Anglijas klubiem - Totenhemas "Hotspur" vai Mančestras "City". Pagājušajā nedēļā notikušajā pirmajā spēlē "Hotspur" savā laukumā uzvarēja ar 1:0.

Tikmēr starp Mančestras "United" un "Barcelona" komandām bijusi gana bagātīga vēsture. Spānijas futbola grands uzvarēja Anglijas vienību 2009. un 2011.gada UEFA Čempionu līgas finālā, bet pagājušajā nedēļā šī abām komandām bija pirmā savstarpējā tikšanās reize oficiālos mačos pēdējo astoņu gadu laikā.

Titulētais Anglijas klubs lieliskā stilā pārvarēja šīs sezonas UEFA Čempionu līgas astotdaļfinālu - pēc pirmās spēles tas ar 0:2 atradās iedzinējos pret Francijas flagmani Parīzes "Saint-Germain", taču, pateicoties Markusa Rešforda 11 metru soda sitienam pēdējās minūtēs, izbraukumā tas guva virsroku ar 3:1 un sasniedza ceturtdaļfinālu. Savukārt "Barcelona" divu maču summā ar 5:1 pārspēja Francijas komandu Lionas "Olympique", lai gan pēc pirmās spēles tika fiksēts neizšķirts 0:0. Turnīra labāko astoņniekā Mančestras vienība iekļuvusi pirmo reizi kopš 2014.gada, kamēr "Barcelona" tas izdevies jau 12.reizi pēc kārtas, taču iepriekšējos trīs gados tā tālāk tā arī nebija tikusi.

Apakšgrupu sacensībās "Barcelona" droši uzvarēja savā grupā, kamēr Mančestras "United" bija otrajā vietā. Abu komandu savstarpējos mačos "Barcelona" no 12 cīņām guvusi piecas uzvaras uzvaras, bet Anglijas vienības kontā ir trīs panākumi.

Šobrīd labākā formā atrodas tieši "Barcelona", kas zaudējumu oficiālās spēlēs nav piedzīvojusi jau kopš 23.janvāra, iekrājot 19 nezaudētu maču sēriju, kamēr Mančestras "United" zaudējusi piecās no pēdējām septiņām cīņām. Kopā astotdaļfināla Anglijas klubs gan ir noslēgusi pilnvērtīgu trīs gadu līgumu ar norvēģi Ūli Gunnaru Sūlšēru, kurš pirms tam bija galvenā trenera vietas izpildītājs. Tiesa, pēdējā laikā vienības rezultāti ir pasliktinājušies.

"Barcelona" sastāvā spēlē arī šīs sezonas UEFA Čempionu līgas rezultatīvākais futbolists Lionels Mesi, kurš šī turnīra ietvaros vārtsargus pārspējis desmit reizes.

Vietējos čempionātos "Barcelona" soļo pretī kārtējam Spānijas titulam, sešas kārtas pirms turnīra beigām tuvāko sekotāju Madrides "Atletico" apsteidzot par deviņiem punktiem, kamēr Mančestras "United" premjerlīgā ir sestā un cīnās par dalību nākamās sezonas UEFA Čempionu līgā.

Mančestras vienībai pašlaik ir vairāki sastāva iztrūkumi, jo savainoti ir Ēriks Bajī un Antonio Valensija, turklāt sakrāto brīdinājumu dēļ nevarēja spēlēt aizsargs Lūks Šovs, kurš pirmajā mačā raidīja bumbu savos vārtos. Tikmēr "Barcelona" vienībai nav būtisku sastāva iztrūkumu, lai gan pirmajā spēlē Mesi guva sejas traumu.

"Barcelona" pusfinālā tiksies ar Anglijas klubu "Liverpool" vai "Porto" no Portugāles. Pirmajā mačā pirms nedēļas "Liverpool" savā laukumā bija pārāka ar 2:0.

UEFA Čempionu līgas fināls notiks 1.jūnijā Madridē.

Iepriekšējā sezonā par turnīra čempioni tika kronēta Madrides "Real", kas Kijevā ar rezultātu 3:1 pārspēja "Liverpool" vienību. Madrides "Real" kļuva par pirmo komandu, kam UEFA Čempionu līgā kopš tās izveidošanas izdevies uzvarēt trīs gadus pēc kārtas. Tāpat karaliskais spāņu klubs pie šīs trofejas tika ceturto reizi pēdējo piecu gadu laikā.

Madrides "Real" ir visu laiku titulētākā Eiropas prestižākā klubu kausa dalībniece, par Vecā kontinenta labāko komandu kļūstot 13 reizes. Kopš Čempionu līgas izveides, kas notika 1992./1993.gada sezonā, "Real" spēlētāji trofeju virs galvas cēluši septiņas reizes. Spānijas galvaspilsētas klubam šī bija 16.reize Eiropas klubu nozīmīgākā turnīra finālā, kurā viņi zaudējuši vien trīs gadījumos, pēdējo reizi 1981.gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi