Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Beļģijas futbolisti gūst lielāko panākumu vēsturē - PK bronza

Beļģijas futbola izlase sestdien Sanktpēterburgā Pasaules kausa finālturnīra mačā par bronzu ar rezultātu 2:0 (1:0) pārspēja Angliju. Beļģijas futbolisti pirmo reizi vēsturē iekļuvuši labāko trijniekā. Vārtus Beļģijas izlases labā guva Tomā Menjē un Edens Azārs.

Līdz pirmajiem vārtiem bija jāgaida vien četras minūtes. Pēc Tibo Kurtuā tālas piespēles beļģi izveidoja ātru uzbrukumu, kurā Tomā Menjē ielauzās soda laukumā un palika nepieskatīts pretinieku vārtu priekšā, raidot bumbu tīklā. Septiņas minūtes vēlāk lieliska iespēja dubultot rezultātu bija Kevinam de Brujnem, taču viņa raidījumu no tuvas distances atvairīja Džordans Pikfords.

Puslaika vidū bīstams moments pie pretinieku vārtiem bija angļu uzbrukuma līderim Herijam Keinam, kura sistā bumba lidoja garām kreisajam stabam, bet desmit minūtes pirms puslaika beigām Tobijs Alderveirelds no tuvas distances sita pāri Anglijas cietoksnim.

Tuvojoties puslaika beigām, beļģi palika bez pussarga Nasera Šadlī, kurš traumas dēļ bija spiests pamest laukumu.

Otrajā puslaikā, kad līdz pamatlaika beigām bija palikušas 20 minūtēs, Erika Daiera sisto bumbu no vārtu līnijas izsita beļģu aizsargi. Savukārt četras minūtes vēlāk Herijs Megvairs ar galvu sita garām vārtiem, nesējot uzlauzt Kurtuā cietoksni. Pēc piecām minūtēm otrā laukuma galā tikai Pikfords apturēja Beļģijas futbolistu teicami izspēlētu uzbrukumu.

Sākoties pavisam atklātam futbolam, 82.minūtē pēc de Brujnes teicamas piespēles Azārs izlauzās viens pret Pikfordu, panākot 2:0. Atlikušajā laikā vārti netika gūti, spēles rezultātam nemainoties un beļģiem svinot uzvaru.

Pasaules kausa ieguvēja tiks noskaidrota svētdien Francijas un Horvātijas duelī.

Abas šīs dienas pretinieces turnīru iesāka ar divām uzvarām - Anglija ar 2:1 pārspēja Tunisiju un ar 6:1 sagrāva Panamu, kamēr Beļģija ar 3:0 apspēlēja Japānu un vēlāk ar 5:2 guva virsroku pār Tunisiju. Cīņā par uzvaru G apakšgrupā Beļģija ar 1:0 pārspēja Angliju, abām komandām spēlējot ar otro sastāvu.

Turpinājumā astotdaļfinālā beļģi izrāva uzvaru 3:2 pār Japānu, ceturtdaļfinālā ar 2:1 tika pieveikta Brazīlija, bet pusfinālā nācās ar 0:1 atzīt Francijas pārākumu.

Tikmēr Anglija astotdaļfinālā pēcspēles sitienos pārspēja Kolumbiju, mačā uzvarot ar 2:1, ceturtdaļfinālā ar 2:0 pieveica Zviedriju, bet pusfinālā pagarinājumā nācās piekāpties Horvātijai, spēli zaudējot ar 1:2.

Ar sešiem precīziem sitieniem angļu uzbrukuma līderis Herijs Keins ir finālturnīra rezultatīvākais spēlētājs, bet viņam ar četriem gūtiem vārtiem seko beļģis Romelu Lukaku, kā arī portugāļu zvaigzne Krištianu Ronaldu un krievs Deniss Čeriševs, kuriem abiem turnīrs ir jau beidzies.

Rezultatīva spēle tika gaidīta arī šajā bronzas mačā, jo iepriekšējos četros finālturnīros cīņā par trešo vietu viena izlase allaž guva vismaz trīs vārtus.

Anglija ar Beļģiju Pasaules kausa finālturnīros tikās ceturto reizi. Bez šī turnīra mača abas izlases savā starpā spēkojās 1954.gadā, nospēlējot neizšķirti 4:4, un 1990.gadā, kad izslēgšanas turnīra pirmajā kārtā angļi bija pārāki ar 1:0, pagarinājuma priekšpēdējā minūtē vārtus gūstot Deividam Pletam.

Beļģijas talantīgā izlase Pasaules kausā startēja 13.reizi, bet līdz līdz šim turnīram tikai vienu reizi tika sasniegts pusfināls, kad tas tika paveikts 1986.gadā. Savukārt pirms četriem gadiem Brazīlijā ceturtdaļfinālā ar 0:1 tika atzīts nākamās vicečempiones Argentīnas pārākums. Komandas galvenais treneris ir Roberto Martiness.

Anglijas futbolisti Pasaules kausa izcīņā piedalījās 15.reizi, bet par planētas labāko valstsvienību līdz šim tā kļuvusi vienu reizi, pie titula tiekot tālajā 1966.gadā. Tai vairs ne reizi nav izdevies ielauzties labāko trijniekā, bet pusfinālā tā iekļuva vēl tikai 1990.gadā, paliekot ceturtajā vietā. Pirms četriem gadiem Pasaules kausa izcīņā Brazīlijā angļi nepārvarēja apakšgrupu turnīru. Galvenais treneris šai komandai ir Gerets Sautgeits.

Pasaules kausa finālturnīrs pirmo reizi notiek Krievijā, bet kopumā tas norisinās jau 21.reizi.

Sacensībās sākotnēji piedalījās 32 komandas, kuras priekšsacīkstēs tika salozētas astoņās grupās. Katras grupas divas labākās komandas iekļuva izslēgšanas spēļu stadijā, kas sākās no astotdaļfināla.

Sacensības risinās viena mēneša garumā, finālam norisinoties svētdien Maskavā.

Finālturnīrā tiks sadalīts iespaidīgs naudas balvu fonds, komandām sadalot 352 miljonus eiro, uzvarētājiem iegūstot 33 miljonus eiro lielu prēmiju.

Šis Pasaules kauss paliks vēsturē arī kā pirmais, kurā tiek izmantota Video tiesneša sistēma jeb VAR. Šāds jaunievedums tika ieviests, lai noteiktu, vai bijis vārtu guvums, 11 metru soda sitiens, noraidījums no laukuma, vai arī kļūdains spriedums par spēlētāja identitāti kādā no tiesneša lēmumiem.

Pasaules kausa finālturnīrs Krievijā notiek 11 pilsētās, cīņas aizvadot 12 stadionos.

Pašreizējā Pasaules kausa īpašniece ir Vācija, kas jau apakšgrupu turnīrā nolika čempiones pilnvaras.

Pasaules kausa visu laiku labākais vārtu guvējs ir vācietis Miroslavs Kloze, kurš izcēlies ar 16 vārtu guvumiem, bet slavenā brazīlieša Ronaldu kontā ir 15 precīzi sitieni.

Tikmēr vienīgais futbolists, kurš savas karjeras laikā ir izcīnījis trīs Pasaules kausus, ir leģendārais brazīlietis Pele. Līdz šim nevienam citam spēlētajam neko līdzīgu nav izdevies atkārtot. Starp šī brīža aktīvajiem spēlētājiem neviens nav ieguvis vairāk par vienu trofeju.

Beļģijas izlases sastāvs - Tibo Kurtuā, Tobijs Alderveirelds, Jans Vertongens, Tomā Menjē, Vensāns Kompanī, Nasers Šadlī (Tomass Vermālens, 39.min.), Aksels Vitsels, Jūri Tilmanss (Musa Dembelē, 78.min.), Kevins de Brujne, Edens Azārs, Romelu Lukaku (Drīss Mertens, 60.min.).

Anglijas izlases sastāvs: Džordans Pikfords, Fils Džonss, Džons Stounss, Herijs Megvairs, Kerans Tripjers, Eriks Daiers, Rubens Loftuss-Čīks (Dela Alli, 84.min.), Fabians Delfs, Herijs Keins, Rahīms Stērlings (Markuss Rešfords, 46.min.), Denijs Rouzs (Džesse Lingārds, 46.min.).

Top komentāri

Apsveicami
A
Beļģi malači! Breksieši var iztikt bez uzvarām.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi