Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Irāna Pasaules kausa finālturnīra ievadā sensacionāli mača izskaņā uzvar Maroku

Irānas futbola izlase piektdien Pasaules kausa izcīņas finālturnīra ievadā izcīnīja sensacionālu uzvaru ar rezultātu 1:0 (0:0) pār Marokas valstsvienību

Vienīgos vārtus spēles pēdējā minūtē guva Marokas spēlētājs Asiss Buhaduss, kurš bumbu raidīja savos vārtos.

Jau no spēles pirmajām minūtēm bumbu vairāk kontrolēja Maroka, taču Irānas futbolistiem bija laba iespēja panākt pārsvaru, kad Sardars Azmuns aizskrēja viens pret vienu ar vārtsargu, tomēr pēdējā brīdī viņu paspēja patraucēt aizsargs.

Spēles turpinājumā Maroka uzbruka vairāk, turklāt Irāna spēles izskaņā veica taktiskas maiņas, laukumā sūtot aizsargus un cenšoties nosargāt rezultātu.

Tomēr notika pretējais un otrā puslaika kompensācijas laikā Irāna tika pie standartsituācijas izspēles. Pēc centrējuma bumbu kritienā ar galvu centās izsist uz maiņu nākušais Buhaduss, taču viņš to raidīja savos vārtos.

Marokiešiem vairs nebija laika, lai atspēlētos, kā rezultātā pirmo uzvaru turnīrā un otro panākumu finālturnīru vēsturē guva Irāna.

Ja pirmajā puslaikā Irāna izpildīja deviņus sitienu pa pretinieku vārtiem, tad otrajā irānieši pamanījās izcīnīt uzvaru, ne reizi nesitot pa vārtiem.

Līdz ar to B grupas kopvērtējumā Irāna ir pirmajā vietā, kamēr piektdien vēl vienu B apakšgrupas dueli aizvadīs Spānija un Portugāle.

Maroka Pasaules kausa finālturnīrā piedalās piekto reizi, bet pirmo kopš 1998.gada. Labākais sasniegums gūts 1986.gadā, kad tika sasniegts astotdaļfināls. Pasaules kausa finālturnīros aizvadījusi 13 spēles, taču guvusi tikai divas uzvaras.

Savukārt Irāna Pasaules kausa finālturnīros piedalās piekto reizi, debiju piedzīvojot 1978.gadā, taču startējot arī pirms četriem gadiem Brazīlijā. Ne reizi nav izkļuvusi no apakšgrupas, allaž sacensības beidzot jau priekšsacīkstēs - 12 cīņās izcīnīta viena uzvara, trīs reizes spēlēts neizšķirti un astoņos mačos ciesti zaudējumi.

Pasaules kausa finālturnīrs piedzīvo debiju Krievijā, un kopumā tas norisinās jau 21.reizi, Vācijai cenšoties aizstāvēt pirms četriem gadiem Brazīlijā izcīnīto trofeju.

Sacensībās piedalīsies 32 komandas, kuras priekšsacīkstēs salozētas astoņās grupās. Katras grupas divas labākās komandas iekļūs izslēgšanas spēļu stadijā, kas sāksies no astotdaļfināla.

Vislielākā pārstāvniecība jeb 14 izlases ir no Eiropas, kamēr no Āfrikas, Āzijas un Dienvidamerikas sacensībās piedalīsies pa piecām vienībām. Tikmēr no Ziemeļamerikas finālturnīrā startēs trīs valstu izlases.

Sacensības risināsies viena mēneša garumā, finālam norisinoties 15.jūlijā Maskavā.

Finālturnīrā tiks sadalīts iespaidīgs naudas balvu fonds, komandām sadalot 352 miljonus eiro, uzvarētājiem iegūstot 33 miljonus eiro lielu prēmiju.

Šis Pasaules kauss paliks vēsturē arī kā pirmais, kurā tiek izmantota Video tiesneša sistēma jeb VAR. Šāds jaunievedums tika ieviests, lai noteiktu, vai bijis vārtu guvums, 11 metru soda sitiens, noraidījums no laukuma, vai arī kļūdains spriedums par spēlētāja identitāti kādā no tiesneša lēmumiem.

Pasaules kausa finālturnīrs Krievijā notiks 11 pilsētās, cīņas aizvadot 12 stadionos.

Uz finālturnīru ir devušies pārsvarā visi vadošie planētas futbolisti. Sacensībās savas valstis pārstāvēs šī brīža trīs lielākās zvaigznes pasaules futbolā - Neimars (Brazīlija), Krištianu Ronaldu (Portugāle) un Lionels Mesi (Argentīna).

Tituliem bagātā komanda Pasaules kausa izcīņu vēsturē ir Brazīlija, kas prestižajā turnīrā kopumā triumfējusi piecas reizes. Tikmēr ar četriem tituliem seko Vācija un Itālija, kas šim turnīram nemaz nekvalificējās. Vēl divus titulus ir izcīnījusi Argentīna un Urugvaja.

Pašreizējā Pasaules kausa īpašniece ir Vācija, kamēr Brazīlija pēdējo reizi sacensībās uzvarēja 2002.gadā.

Pasaules kausa visu laiku labākais vārtu guvējs ir vācietis Miroslavs Kloze, kurš izcēlies ar 16 vārtu guvumiem, bet slavenā brazīlieša Ronaldu kontā ir 15 precīzi sitieni. Starp šī brīža aktīvajiem spēlētājiem rezultatīvākais ir cits Vācijas futbolists Tomass Millers, kurš guvis desmit vārtus un šajā finālturnīrā, spēlējot rezultatīvi, var uzlabot savas pozīcijas visu laiku izcilāko vārtu guvēju sarakstā.

Tikmēr vienīgais futbolists, kurš savas karjeras laikā ir izcīnījis trīs Pasaules kausus, ir leģendārais brazīlietis Pele. Līdz šim nevienam citam spēlētajam neko līdzīgu nav izdevies atkārtot. Starp šī brīža aktīvajiem spēlētājiem neviens nav ieguvis vairāk par vienu trofeju.

Marokas izlases sastāvs - Munirs Mohamedi, Ahrafs Hakimi, Romēns Saiss, Mehdi Benatija, Sofians Amrabats (Nordins Amrabats, 76.min.), M'bareks Busufa, Karims el Ahmadi, Amine Harits (Manuels da Kosta, 82.min.), Juness Belhanda, Hakims Zijehs, Ajubs el Kābi (Asiss Buhaduss, 77.min.).

Irānas izlases sastāvs - Alireza Beiranvands, Esans Hadži Safi, Rozbehs Češmi, Morteza Puraligandži, Ramins Rezaejans, Omids Ebrahimi (Madžids Hoseini, 80.min.), Karims Ansarifards, Vahids Amiri, Masuds Šodžaejs (Madi Taremi, 68.min.), Alireza Džahanbakšs (Samans Godoss, 85.min.), Sardars Azmuns.

Top komentāri

Republika®
R
http://livetv.sx/enx/eventinfo/656829_portugal_spain/#webplayer_alieztv|63028|656829|955663|411|1|en .
apsveicu irāņus
a
Jeņķi un vispasaules masoņi viņus vsiādi terorizē. ASV jau pirms gadiem notrieca Irānas pasažieru lidmašīnu, bet jeņķiem jau par to galva nesāp!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi