Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvijas futbola izlase UEFA Nāciju līgas mačā zaudē Gruzijas valstsvienībai

Latvijas futbola izlase svētdien jaunizveidotās UEFA Nāciju līgas mačā viesos ar rezultātu 0:1 (0:0) piekāpās Gruzijai.

Vienīgie vārti šajā mačā tika gūti 77.minūtē, kad 11 metru soda sitienu realizēja Tornike Okriašvili.

Latvijas futbolisti turnīru turpina bez uzvarām, jo ceturtdien spēlēja neizšķirti ar Andoru, kamēr Gruzija izcīnīja otro uzvaru, jo iepriekš šonedēļ pārspēja Kazahstānu.

Pirmajā puslaikā neliels pārsvars bija mājiniekiem. Pirmā bīstamā situācija pie Latvijas izlases vārtiem bija 19.minūtē, kad no soda laukuma robežas garām mērķim sita Valērijas Kvazaišvili. Turpinājumā Latvijas futbolisti spēlēja arvien drošāk, taču pretinieku vārtus tikpat kā neapdraudēja.

Mača 37.minūtē pēc Artūra Karašauska sitiena "vilki" tika pie iespējas izpildīt stūra sitienu, kas bija pagalam nesekmīgs, nevienam no futbolistiem soda laukumā netiekot pie bumbas. Puslaika kompensācijas laikā visiem bija vēl viena standartsituācija, taču arī ar to neizdevās radīt bīstamu situāciju pie pretinieku cietokšņa.

Otrā puslaika sākumā, spēles 48.minūtē Andris Vaņins saņēma dzelteno kartīti par mača laika vilcināšanu. Desmit minūtes vēlāk lieliska iespēja gūt vārtus bija Vladislavam Gutkovskim, taču viņa ar galvu sistā bumba bija pa spēkam Gruzijas izlases vārtsargam Giorgi Lorijam.

66.minūtē bumba ielidoja Vaņina sargātajos vārtos, taču pretiniekiem precīzais sitiens netika ieskaitīts, jo pirms tam tika fiksēta aizmugure. Spēle turpinājās ar gruzīnu vētrainiem uzbrukumiem līdz 76.minūtē pēc kontakta ar Vitāliju Maksimenko krita mājinieku futbolists. "Pendeli" devās izpildīt Tornike Okriašvili, kurš bija precīzs.

Spēles 82.minūtē ar tālšāvienu Lorija modrību pārbaudīja Artūrs Karašausks, arī šo sitienu gruzīnu vārtsargam neitralizējot. Kompensācijas pirmajā minūtē pēc stūra sitiena no tālienes sita Savaļnieks. Turpinājumā pretinieku laukuma pusē bija vēl divas standartsituācijas - divi stūra sitieni un soda sitiens, taču neviens no tiem nenoslēdzās ar rezultatīvu sitienu, Latvijas ciešot zaudējumu ar 0:1.

Latvijas izlases vārtus sargāja Andris Vaņins, pamatsastāvā aizsardzības līniju veidoja Vladislavs Gabovs, Kaspars Dubra, Vitālijs Jagodinskis un Vitālijs Maksimenko, vidējā līnijā spēlēja debitants Vjačeslavs Isajevs, Aleksandrs Fertovs, Ritvars Rugins un Ivans Lukjanovs, bet uzbrukumā darbojās Artūrs Karašausks un Vladislavs Gutkovskis.

Salīdzinot ar iepriekšējo spēli, šoreiz ārpus sākumsastāva tika atstāti Aleksandrs Solovjovs, Deniss Rakels, Gļebs Kļuškins, Valērijas Šabala un Dāvis Ikaunieks, kuru vietā no pirmās minūtes spēlēja Maksimenko, Isajevs, Rugins, Karašusks un Gutkovskis.

Kļuškins, kā arī Gints Freimanis, savainojumu dēļ nebija iekļauti pieteikumā.

Somijas speciālista Pātelainena vadītā komanda UEFA Nācijas līgas turnīru sāka ceturtdien, savā laukumā neizteiksmīgā spēlē cīnoties neizšķirti 0:0 ar Andoru. Savukārt Gruzijas izlase, kuru trenē slovāks Vladimīrs Veiss, ceturtdien viesos ar 2:0 uzvarēja Kazahstānu.

Apakšgrupas līderpozīcijā ar sešiem punktiem divās spēlēs ir Gruzija, kam ar vienu punktu seko Andora un Latvija, kas aizvadījušas attiecīgi vienu un divas spēles. Savukārt Kazahstāna ir bešā.

Latvijas un Gruzijas izlases iepriekšējo reizi savā starpā tikās 2017.gada martā, kad pārbaudes spēlē Latvija viesos piedzīvoja sagrāvi ar 0:5. Pēc tā mača no galvenā trenera amata atkāpās Marians Pahars, kura vietā tika nozīmēts Aleksandrs Starkovs. Tiesa, pieredzējušais treneris amatā noturējās tikai gadu un pēc zaudējuma pārbaudes spēlē pret Gibraltāru tika atlaists. Viņa vietā pavasarī par izlases galveno treneri tika iecelts soms Pātelainens.

Pēdējo 20 gadu laikā Latvija ar Gruziju ir tikusies septiņas reizes. Abas komandas savā starpā cīnījās 2000.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijā, kad Latvija mājās uzvarēja ar 1:0, bet viesos spēlēja neizšķirti 2:2. Pēc tam 2008.gadā Latvija pārbaudes spēlē viesos uzvarēja ar 3:1, savukārt tad sekoja divi mači 2012.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijā, kad Rīgā tika fiksēts neizšķirts 1:1, bet viesos Latvija uzvarēja ar 1:0. Nākamajā abu komandu tikšanās reizē, kā jau minēts, ar 5:0 triumfēja Gruzija.

FIFA pasaules rangā Gruzija šobrīd ir 96.pozīcijā, kamēr Latvija atrodas 129.vietā.

UEFA Nāciju līgas turpinājumā oktobrī Latvija mājās uzņems Kazahstānu un Gruziju, bet novembrī viesosies pie Kazahstānas un Andoras.

Jau ziņots, ka UEFA Nāciju līgā izlases pēc ranga ir sadalītas četrās divīzijās, Latvijai spēlējot vājākajā no tām jeb D divīzijā. Tajā ir četras grupas, katrā pa četrām vienībām, tām līdz novembra beigām aizvadot divu apļu turnīru. Grupu uzvarētāji savukārt vēlāk noskaidros divīzijas labāko komandu, kura iegūs ceļazīmi uz 2020.gada Eiropas čempionāta finālturnīru.

Līdz ar to UEFA Nāciju līga ietekmēs arī 2020.gada Eiropas čempionāta kvalifikāciju, kas sāksies 2019.gada martā nevis šī gada septembrī. Šoreiz Eiropas čempionāta finālturnīrs ar 24 dalībniecēm notiks uzreiz 13 valstīs, tāpēc neviena no rīkotājvalstīm nesaņems automātisku ceļazīmi.

Finālturnīram 20 izlases kvalificēsies pēc grupu turnīra, kamēr vēl četras tiks noskaidrotas starp 16 valstsvienībām, kuras uzvarējušas savās Nāciju līgas grupās. Katras divīzijas ietvaros līdz ar to sacentīsies četras labākās vienības, uzvarētājām iegūstot ceļazīmi uz Eiropas čempionātu. Tāpēc ir skaidrs, ka finālturnīrā iekļūs vismaz viena izlase no D divīzijas.

Pirms mēneša Latvijas valstsvienība prezentēja valstsvienības jauno logo, formas un talismanu vilka veidolā.

Tāpat Latvijas futbola vadībā šogad piedzīvotas ļoti krasas kadru pārmaiņas, jo Kaspars Gorkšs maijā kļuva par LFF prezidentu, amatā nomainot ilggadējo organizācijas vadītāju Gunti Indriksonu, kamēr par ģenerālsekretāru kļuvis Edgars Pukinsks, stājoties Jāņa Mežecka vietā. Savukārt par Latvijas valstsvienības vadītāju kļuvis soms Pātelainens, kurš ieņēma atlaistā Aleksandra Starkova vietu.

Ar Pātelainenu noslēgta vienošanās līdz gaidāmā UEFA Nāciju līgas turnīra beigām. Ja Latvijas izlase savā apakšgrupā iegūs pirmo vietu, līgums tiks automātiski pagarināts līdz 2020.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra beigām.

Latvijas futbola izlases sastāvs spēlei ar Gruziju:

Andris Vaņins, Vladislavs Gabovs, Kaspars Dubra, Vitālijs Jagodinskis, Vitālijs Maksimenko, Vjačeslavs Isajevs, Aleksandrs Fertovs, Ritvars Rugins (Roberts Savaļnieks, 77.min.), Ivans Lukjanovs (Deniss Rakels, 81.min.), Artūrs Karašausks, Vladislavs Gutkovskis (Valērijs Šabala, 71.min.).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi