Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Google: Aizdomas par ASV specdienestu veikto datu centru izspiegošanu ir satraucošas

Publiski izskanējušās ziņas, ka ASV Nacionālās drošības pārvaldes (NSA) spiegošanas operācijas, iespējams, saistītas ar ASV interneta gigantu Google un Yahoo datu centriem visā pasaulē, ir satraucošas, pirmdien laikrakstā The Wall Street Journal publicētajā intervijā atzīst Google priekšsēdētājs Ēriks Šmits.

Šmits norāda, ka viņa vadītais uzņēmums, reaģējot uz izskanējušo informāciju, iesniedzis sūdzības NSA, ASV prezidentam Barakam Obamam un vairākiem ASV Kongresa politiķiem.

"Tas ir patiesi satraucoši, ka Nacionālā drošības pārvalde ieguvusi informāciju starp Google datu centriem, ja tā izrādīsies patiesība," skaidro Šmits. "Informācija liecina, ka NSA esot apkopojusi telefonsarunu datus par 320 miljoniem cilvēku, lai identificētu aptuveni 300 cilvēkus, kurus varētu uzskatīt par riskantiem. Tā ir slikta publiskā politika (..), un iespējams, tas bijis pretlikumīgi."

Kā pagājušajā nedēļā ziņoja laikraksts The Washington Post, NSA spiegošanas operācijas saistītas ar ASV interneta gigantu Google un Yahoo datu centriem visā pasaulē.

Kā liecina informācija, ko izdevums ieguvis no bijušā NSA darbinieka Edvarda Snoudena publiskotajiem datiem un intervijām ar amatpersonām, ASV spiegošanas operācijām pieejami dati no miljoniem Goolge un Yahoo lietotāju kontu.

Šai NSA programmai dots nosaukums MUSCULAR, un tā tiek pārvaldīta kopā ar Lielbritānijas valdības elektroniskās drošības aģentūru GCHQ. Aģentūrām ir iespēja pārtvert datu plūsmu no minēto ASV interneta gigantu izmantotajiem optisko šķiedru kabeļiem.

Kā teikts laikraksta rīcībā nonākušajā slepenajā dokumentā, kas datēts ar 2013.gada 9.janvāri, iepriekšējo 30 dienu laikā iegūts 181 miljons ierakstu, sākot no e-pastu metadatiem līdz pat tādiem failiem kā tekstuāla, audio un video informācija.

Šis dokuments liecina, ka NSA datu pārtveršanu veic ārpus ASV teritorijas, un pārvaldei slepenu piekļuvi šiem datiem nodrošina kāds telekomunikāciju sakaru nodrošinātājs, taču šī uzņēmuma nosaukums nav minēts.

Datu pārtveršana ārpus ASV teritorijas nodrošina NSA lielāku rīcības brīvību nekā Savienotajās Valstīs, kur šādam mērķim varētu būt vajadzīga tiesas piekrišana, skaidroja The Washington Post.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko