Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kā mazināt nekustamā īpašuma nozares CO2 pēdu?

Ilgtspēja ir tēma, par ko ikvienam varētu būt viedoklis, bet ne visi zinās, ko nozīmē ar to saistītais saīsinājums ESG. Tas ir starptautiski pieņemts termins kritēriju kopumam, ar ko var izvērtēt uzņēmuma vai organizācijas stratēģiju attiecībā uz sociālajiem un vides faktoriem. Tulkojumā no angļu valodas ESG jeb Environmental, social and governance nozīmē vidi, sociālo atbildību un korporatīvo pārvaldību – stratēģiju kopumu, kas palīdz mazināt negatīvo ietekmi uz vidi un palielināt atbalstu sabiedrībai.

ESG nav organizācijas finansiālu rādītāju izvērtējums, bet gan izvērtējums tiem kritērijiem, kas saistās ar vidi, dabas aizsardzību, uzņēmuma darbiniekiem un partneriem, ar izstrādāto politiku atbilstību labas pārvaldes principiem un arī ar atbildīgu rīcību pret vietējo un globālo sabiedrību kopumā.

Nozarē, kurā darbojamies, – nekustamo īpašumu attīstīšanā – visā investīciju ciklā mēs sekojam līdzi ESG faktoru esamībai. Jau sākotnējā jeb nekustamo īpašumu iegādes, tad plānošanas, attīstības, kā arī pārvaldīšanas un pārdošanas stadijā ESG kritēriji ir klātesoši, mums attiecinot tos ne tikai uz savu organizāciju, bet arī uz sadarbības partneriem un apakšuzņēmējiem.

Nereti ilgtspējas iniciatīvas nekustamo īpašumu jomā cilvēkiem saistās ar atkritumu šķirošanu un varbūt arī ar energoefektīvām ēkām. Realitātē nekustamā īpašuma sektoram ir viens no augstākajiem oglekļa dioksīda nospiedumiem, ko sauc arī par zaļo jeb karbona pēdu. Šī nozare rada aptuveni 30% no globālajām siltumnīcefekta gāzu emisijām, kā arī patērē ap 40% no kopējiem globālajiem energoresursiem. Te būtiski faktori ir ne tikai elektrība un atkritumi, bet arī radīto pārpalikumu nodošana pārstrādei, benzīna, gāzes un ūdens patēriņš būvniecības procesā, transporta izmantošanas paradumi un ikdienas patēriņa paradumi, atbildīgu un mazāk vidi ietekmējošu piegādes ķēžu izvēle.

Ar ko sākt? Iesākumā ir projekta reālo vajadzību, ēkas pielietojuma mērķu un risku definēšana. Labā prakse ir veikt aptuvenās oglekļa dioksīda pēdas kalkulāciju, atrast ilgtspējīgākās tehnisko risinājumu un būvmateriālu alternatīvas un modelējot veikt aprēķinus, kā visu realizēt pēc iespējas efektīvāk un videi draudzīgāk. (Tie var būt, piemēram, digitālie risinājumi modeļu izveidē.)

Nekustamo īpašumu projektu attīstībā ilgtspējas principu realizēšanu var sākt pirms pamata būvniecības darbiem, piemēram, vispirms iespēju robežās veicot investīcijas infrastruktūras un apzaļumošanas, plānošanas un izbūves darbos. Sakārtota projekta apkārtējā vide, kas ir atvērta apkaimes iedzīvotājiem, ātri gūs pozitīvu novērtējumu un atbalstu no tiem cilvēkiem, kas redzēs pievienoto vērtību savā ikdienā. Apzaļumota, moderna un ērti izmantojama teritorija ir pateicīga vide darbam un dzīvošanai, izbūvētas jaunas apgaismotas ielas un gājēju celiņi vilina gan mierīgas, gan aktīvās atpūtas cienītājus, turklāt arī kopumā veicina projekta reputācijas izaugsmi iedzīvotāju vidū.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses