Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Latvija Doing Business reitingā saglabā 19.vietu

Latvija Pasaules Bankas veidotajā Doing Business reitingā 190 valstu un teritoriju konkurencē saglabā 19.vietu, liecina ceturtdien publiskotais Pasaules Bankas pētījums.

Savukārt no Baltijas valstīm labāko sniegumu uzrādījusi Lietuva, kura reitingā pakāpusies uz 11.vietu, bet pērn ieņēma 14.vietu, kamēr Igaunija gada laikā reitingā noslīdējusi no 16.vietas uz 18.vietu.

"Ekonomikas ministrijas vīzija ir radīt izcilu uzņēmējdarbības vidi un virzīties uz inovatīvas ekonomikas modeli. Pasaules Bankas sniegtais Latvijas uzņēmējdarbības vides augstais novērtējums apliecina, ka valdība apzinās reformu nepieciešamību un mērķtiecīgi tās īsteno," pauda ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV).

Ministrijā arī atzīmēja, ka Latvijā Doing Business reitings tiek izmantots kā reformu novērtēšanas rīks, kas ļauj iezīmēt prasības, kurās administratīvais slogs ir pārāk liels, proti, ļauj salīdzināt administratīvo procedūru skaitu un ilgumu to izpildei un saistītās izmaksas, kā arī novērtēt uzņēmējdarbības vidi kopumā.

Lai sekmētu Latvijas pozīcijas starptautiskajos reitingos, Ekonomikas ministrija reizi divos gados izstrādā Uzņēmējdarbības vides pilnveidošanas pasākumu plānu, kas ir valdības instruments, kurā tiek iekļauti konkrēti uzdevumi uzņēmējdarbības vides uzlabošanai, nosakot precīzus izpildes termiņus un atbildīgās institūcijas. "Uzņēmējdarbības vides pilnveidošanas pasākumu plāna mērķis ir radīt uzņēmējiem pieejamus un saprotamus pakalpojumus un mazāku administratīvo slogu. Šajā periodā īpašu uzmanību esam pievērsuši inovācijas veicināšanai, cilvēkkapitālam un investoru tiesību aizsardzībai, kas ir būtiskas attīstītas uzņēmējdarbības vides sastāvdaļas," sacīja ministrs.

Pirmajā vietā reitingā ir Jaunzēlande, tālāk seko Singapūra, Honkonga, Dānija, Dienvidkoreja, ASV, Gruzija, Lielbritānija, Norvēģija un Zviedrija.

Pozīcijā Uzņēmējdarbības sākšana Latvija noslīdējusi no 24.vietas uz 26.vietu, Latvijas rādītājs, kurā vērtēta būvatļauju saņemšana, saglabājies nemainīgs, Latvijai ieņemot 56.vietu. Tajā pašā laikā sadaļā par līgumsaistību izpildi Latvija pakāpusies no 20.vietas uz 15.vietu, bet sadaļā par kredītu pieejamību mūsu valsts noslīdējusi no 12.vietas uz 15.vietu. Nodokļu nomaksas jomā Latvijai 16.vieta, salīdzinot ar 13.vietu pirms gada.

Pozīcijā par elektrības pieejamību Latvija gada laikā noslīdējusi no 53.vietas uz 61.vietu. Tajā pašā laikā uzlabojies Latvijas sniegums sadaļā par investoru aizsardzību - Latvija gada laikā kāpusi no 51.vietas uz 45.vietu.

Nedaudz pasliktinājies Latvijas vērtējums Maksātnespēja, kurā valsts zaudējusi vienu pozīciju, noslīdot uz 55.vietu. Vienlaikus Latvijas sniegums nekustamā īpašuma reģistrēšanas jomā saglabājies nemainīgs, mūsu valstij ieņemot 25.vietu.

Lietuva pozīcijā Uzņēmējdarbības sākšana ieņem 34.vietu, rādītājā, kurā vērtēta būvatļaujas saņemšana Lietuva atrodas desmitajā pozīcijā, sadaļā par līgumsaistību izpildi - 7.vietā, bet nodokļu nomaksas jomā tā ieņem 18.vietu. Pozīcijā par elektrības pieejamību Lietuva ierindota 15.vietā, valsts sniegums sadaļā par investoru aizsardzību novērtēts ar 37.vietu, bet vērtējumā Maksātnespēja Lietuva ierindota 89.vietā. Tikmēr pozitīvi novērtēts Lietuvas sniegums nekustamā īpašuma reģistrēšanas jomā - šajā rādītājā Lietuva ieņem ceturto pozīciju, bet sadaļā par kredītu pieejamību Lietuva ierindota 48.vietā.

Igaunijai pozīcijā Uzņēmējdarbības sākšana sokas vislabāk no Baltijas valstīm, tai ieņemot 14.vietu. Rādītājā, kurā vērtēta būvatļaujas saņemšana Igaunijas atrodas 19.vietā, nodokļu nomaksas - 12.vietā, bet sadaļā par līgumsaistību izpildi valsts ierindota 8.pozīcijā. Pozīcijā par elektrības pieejamību Igaunija ierindota 53.vietā, sadaļā par investoru aizsardzību valsts ieņem 79.vietu, bet vērtējumā Maksātnespēja Igaunija ierindota 54.vietā. Arī Igaunijas sniegums nekustamā īpašuma reģistrēšanas jomā novērtēts pozitīvi, un šajā pozīcijā valsts ieņem sesto pozīciju, bet sadaļā par kredītu pieejamību Igaunija, tāpat kā Lietuva, ierindota 48.vietā.

Pasaules Bankas Doing Business reitings kvantitatīvi mēra un salīdzina 190 pasaules valstu regulējošos nosacījumus un procedūras, kas attiecas uz vidējo un mazo uzņēmumu desmit dzīves cikla posmiem, izmatojot standartizētus scenārijus. Reitingā tiek vērtētas formālās procedūras, kas veicina vai ierobežo uzņēmējdarbības aktivitāti lielākajā pilsētā - valsts uzņēmējdarbības centrā. Doing Business paļaujas uz respondentu viedokļiem. Latvijā tie ir kopumā 45 respondenti no nevalstiskā un valsts sektora.

2017.gadā Doing Business reitingā Latvija noslīdēja par piecām vietām, 190 valstu konkurencē ieņemot 19.vietu. 2016.gadā Latvija šajā reitingā ieņēma 14.vietu.

 

Top komentāri

VVZ
V
Ir jābūt stipri galvā ruģītam (latviešu vecvārds), lai Latvijā uzsāktu biznesu un kļūtu par VID vājprātīgo bābu vergu, pie tam atceroties, ka valstī ri piecpadsmit (WTF??) dažādas institūcijas, kuras var ierasties pie uzņēmēja un viņu sodīt.
utt
u
Pirms gadiem 3 jautājumu par biznesa uzsākšanu L. komentēja Ķīnas sūtnis. "Lai kādā valstī investētu naudu- šeit jābūt- vai nu lētām izejvielām un enerģijai, vai daudz lēta un augsti kvalificēta darbaspēka vai lielam pirktspējīgam iekšējam tirgum. Latvijā nav ne pirmā, ne otrā, ne trešā..." Kāds indiešu miljonārs, kurš šeit nopirka nekustāmo īp. komentēja sekojoši- "lai uzsāktu biznesu Latvijā jābūt varonim..."
Enģeļa viesis
E
Latvijā ir bizness?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pasts jāinformē apsaimniekotājam

Gan Rīgā, gan citur Latvijā daudzdzīvokļu māju pastkastītes mēdz atrasties kāpņu telpā, kuras ārdurvis ir aprīkotas ar kodu. Reizēm gadās, ka šī koda nezināšana kļūst par šķērsli pasta piegādei.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses