Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -1 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Nākamā gada budžetā papildus varēs sadalīt 81,2 miljonus latu

Nākamā gada budžetā papildus šā gada budžeta bāzei varēs sadalīt 81,2 miljonus latu, portālu Diena.lv informēja Finanšu ministrijas (FM) pārstāve Agnese Beļkeviča.

Savukārt ministriju pieprasījumi papildu tēriņiem ir vairākas reizes lielāki nekā papildu pieejamā summa, otrdien pēc valdības sēdes žurnālistiem sacīja finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība), ziņo LETA.

Kā zināms, otrdien, 31.jūlijā, Ministru kabinetā (MK) tika skatīts FM sagatavotais informatīvais ziņojums par makroekonomisko rādītāju prognozēm un valsts fiskālo politiku 2012.gadā un 2013.-2015.gadā.

Pēc otrdien MK sēdē pieņemtajiem valdības lēmumiem fiskālā telpa šobrīd ir 81,2 miljoni latu 2013.gadā, 110,3 miljoni latu - 2014. gadā un 82,2 miljoni latu - 2015.gadā.

FM rosināja un valdība atbalstīja šādas valsts fiskālās politikas prioritātes 2013.-2015.gada periodā - fiskālo disciplīnu, uz ekonomikas izaugsmi vērstu nodokļu politiku, fiskālās līdzsvarotības principu vispārējās valdības līmenī starp valsts un pašvaldību budžetiem un vienotas valsts demogrāfiskās politikas īstenošanu.

Lai noteiktu fiskālās telpas 2013.-2015.gadam lielumu valsts budžetā, valdība lēma par IIN sadali starp valsts un pašvaldību budžetu. Tika nolemts, ka procentuālais sadalījums starp valsts un pašvaldību budžetiem 2013.gadā paliek nemainīgs.

Ņemot vērā apstiprinātos fiskālās politikas principus, valsts budžeta finanšu iespējas un nepieciešamību turpināt ievērot stingru valsts budžeta fiskālo disciplīnu, tika lemts atcelt MK dotos uzdevumus nodokļu jomā, kuri rada negatīvu fiskālo ietekmi.

Balstoties uz 2012.gada 1.ceturkšņa pozitīvajiem IKP datiem un 2.ceturkšņa īstermiņa ekonomikas indikatoriem, FM, salīdzinājumā ar iepriekšējām makroekonomisko rādītāju prognozēm, kas paredzēja IKP pieaugumu 2% apmērā, ir paaugstinājusi IKP prognozi 2012.gadam, paredzot 4% pieaugumu. Savukārt, ņemot vērā ārējās vides riskus, FM turpina saglabāt piesardzīgu redzējumu par situācijas attīstību Latvijas ekonomikā nākošajos gados, tādēļ nākamajā gadā izaugsmes prognoze nav mainīta un paliks 3,7%, pieaugot līdz 4% 2014.-2015.gadā.

Nodokļu prognozes 2012.gadam ir sagatavotas, ņemot vērā 2012.gada sešu mēnešu izpildi, jaunos makroekonomiskos rādītājus un pieņemtās izmaiņas likumdošanā. 2012.gadā kopbudžeta nodokļu ieņēmumi varētu pārsniegt 2012.gadā plānotos nodokļu ieņēmumus par aptuveni 174 miljoniem latu jeb 4,3%. Savukārt 2013.gadā kopbudžeta nodokļu ieņēmumi tiek prognozēti ar 1,7% pieaugumu salīdzinājumā ar 2012.gadu, savukārt 2014.gadā ar 3,1% un 2015.gadā ar 2,6% palielinājumu.

Valsts fiskālā politika laikā, kamēr budžets tiek sabalansēts, tiek veidota tā, lai ievērotu konsekventu un pakāpenisku deficīta samazinājumu. Līdz ar to nominālais deficīts 2013.-2015.gadā tiek noteikts attiecīgi 1,4%, 0,8% un 0,3% apmērā no IKP.

Ņemot vērā nospraustos budžeta mērķus, veicot konsolidētā kopbudžeta ieņēmumu un izdevumu prognozes, kā arī koriģējot kopbudžeta aprēķinus, tiek noteikta fiskālā telpa jaunām politikas iniciatīvām. Fiskālo telpu būtiski ir izmainījuši šādi lēmumi ar fiskālo ietekmi: nodokļu politikas jomā lēmumi ar lielāko ietekmi - IIN likmes samazinājums un PVN likmes samazinājums, kā arī 2.pensiju līmeņa iemaksu pakāpeniska atjaunošana un izdevumu politikas jomā (valdības atbalstītie papildu pasākumi).

Lai vienotos par izdevumiem prioritārajiem pasākumiem 2013.gada valsts budžetā atbilstoši esošajai fiskālai telpai, MK lēma organizēt ministru semināru.

Jau ziņots, ka saskaņā ar apstiprināto šā gada budžeta grozījumu grafiku MK šā gada 3.jūlijā jau skatīja aktualizētās makroekonomiskās attīstības un budžeta ieņēmumu prognozes šim gadam un 2013.-2015.gadam. Savukārt iepriekšējās makroekonomisko rādītāju prognozes tika izstrādātas šā gada februārī, gatavojot Konverģences programmu, un paredzēja IKP pieaugumu 2% apmērā 2012.gadā, 3,7% 2013.gadā un 4% nākošajos divos gados.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Brauc pie kaimiņiem

Mūsu valstī tūrisma industrija atgūstas lēnāk nekā Igaunijā.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses