Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Deklarācijā maz uzmanības ēnu ekonomikas un nodokļu noziegumu apkarošanai

Atkal ministru amatos "universālie kareivji"

Pirms pāris nedēļām, vērojot Krišjāņa Kariņa pirmos soļus valdības veidošanā un dažādo nu jau faktiski tapušās koalīcijas partneru manevrus, biju pilnībā pārliecināts, ka Kariņš sekos savu abu priekšgājēju ceļiem un īsti netiks pat līdz Saeimas uzticības balsojumam par viņa veidotās valdības apstiprināšanu. Taču, šķiet, Kariņa līdzšinējā veiksmes stāsta pamatā bijusi viņa spēja mērķa labā atteikties no personiskām ambīcijām un augstprātības attieksmē pret potenciālajiem partneriem.

Turklāt jāatzīst, arī valdības deklarācijas saturs patīkami pārsteidz kvalitatīvā nozīmē. Protams, virkne tajā iekļauto apņemšanos gan automātiski rada jautājumu, tieši kā tas tiks panākts, un arī tautsaimniecībai veltītā sadaļa tomēr ļoti vispārīga un vismaz pagaidām nedod pamatu drošai pārliecībai, ka visu iecerēto jaunās valdības mērķu sasniegšanai pretī būs pieejams nepieciešamais finansējums.

Nevar nepamanīt, ka deklarācijā ļoti maz uzmanības veltīts tieši ēnu ekonomikas apkarošanai, jo īpaši nodokļu noziegumu apkarošanai – faktiski šai tēmai veltītas tikai dažas rindkopas.

Vēl vairāk – tikai vienu reizi deklarācijā pieminēts Valsts ieņēmumu dienests (VID), kam ir galvenā loma nodokļu blēdību izskaušanā, taču nevienā vārdā nav minēta apņemšanās stiprināt VID kapacitāti, profesionalitāti, lai uzlabotu tā spējas apkarot ļaunprātīgos nodokļu nemaksātājus. Diez vai apņemšanās "pilnveidosim nodokļu administrēšanas procesu un mazināsim administratīvo slogu, veicinot informācijas apmaiņu ar VID elektroniskā veidā, kā arī sekmēsim nodokļu maksātāju iesaisti nodokļu maksāšanas kultūras uzlabošanā un stiprināšanā" ir uzskatāma par signālu godīgajiem nodokļu maksātājiem, ka ļaunprātīgie nodokļu nemaksātāji un shēmotāji tiks mērķtiecīgi izskausti un tiesāti un ka nodokļu maksāšana tomēr nav naivuma izpausme.

Protams, nevar arī nepamanīt, ka arī Kariņa valdība pretēji vēl nesen dzirdētajām vēlmēm redzēt pilnīgi jaunu valdību daļēji iezīmējas kā "vecie vēži jaunā kulītē", jo tikai pieci no kopumā 14 topošās valdības locekļiem ministru portfeļus saņems pirmo reizi. Dažs labs no "veterāniem" ieņems jau ierasto ministra krēslu, savukārt

dažs cits jau atkal metas pretī "jauniem izaicinājumiem" un pārrotē no vienas ministrijas uz citu, ļaujot lepoties, ka esam universālo kareivju valsts, kur viens cilvēks spēj vadīt visdažādākās nozares.

Pat neskatoties uz partijas KPV LV nu jau pilnīgi atklātu sašķelšanos Kariņa valdības atbalstītājos un pretiniekos, topošajai valdībai ir sagaidāms pietiekams balsu skaits – 61 deputāta balss, protams, ja pēdējo stundu laikā nav notikušas kādas intensīvas un plašākai publikai apslēptas aktivitātes, kas Saeimas balsojumā varētu radīt negaidītu pārsteigumu.

Domājams, Kariņš gan nojauš, ka viņa valdībai jau tuvākajā laikā pēc apstiprināšanas būs divi nopietni pārbaudījumi – iespējams, jau šonedēļ paredzamais Saeimas balsojums par prokuratūras lūgumu izdot kriminālvajāšanai JKP deputātu Juri Jurašu, kā arī šā gada valsts budžeta apstiprināšana. Pirmais balsojums var tikai sašūpot trauslo koalīciju, taču balsojums par budžetu būs absolūti izšķirošs – ja parlaments to neakceptēs, tas arī būs Kariņa valdības gals. 

Top komentāri

TrollisJT
T
Kas tur Tautas Frontes 1. programmā bija sacīts par nomenklatūru principā?
Nja
N
Kalnmeiers jātiesā! Un tas notiks, ja neaizmuks Krieviju.
Junkurs von Ungurs
J
Ar ko "universālie kareivji" ir sliktāki kā "universālie žurnālisti".
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē