Laika ziņas
Šodien
Migla
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

"Rimšēviča problēmas" turpinājums

Drīzumā apritēs divi mēneši, kuru laikā Satversmes aizsardzības biroja (SAB) direktors solīja skaidrību, vai Ilmāram Rimšēvičam tiks saglabāta pielaide valsts noslēpumam. Tā kā Latvijas Bankas prezidents ir starp tām amatpersonām, kuras savus pienākumus nevar pildīt bez augstākās pielaides valsts noslēpumam, negatīvam SAB lēmumam vajadzētu beidzot pielikt punktu apkaunojošajai valsts bezspēcībai, kas iestājās pēc skaļajām februāra kratīšanām un aizturēšanām.

Tas, protams, ar nosacījumu, ja SAB pārbaude par Rimšēviča pielaidi beigsies viņam nelabvēlīgi un tiks pagūta līdz 30. jūnijam, kamēr spēkā vēl vecā kārtība anulēšanas apstrīdēšanai. Ja ne, mums priekšā vēl viens mēnešiem garš cēliens.

Ir bijuši gadījumi, kad ministri un deputāti SAB pārbaudes rezultātu gaida mēnešiem un tās termiņi tiek pagarināti un pagarināti, tomēr Rimšēviča gadījumā noteikti tiek ņemts vērā tas, ka pavisam drīz pielaižu atņemšanas process, ja ne kardināli mainīsies, tad vismaz kļūs komplicētāks un garāks. 1. jūlijā spēkā stāsies grozījumi likumā Par valsts noslēpumu, kas pielaides anulēšanu ļaus pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā, kurai likums dos vēl divus mēnešus lietas izskatīšanai. Tagadējais 10 dienu termiņš, kura laikā SAB lēmumu drīkst pārsūdzēt ģenerālprokuroram, arī tiek pagarināts līdz divām nedēļām, tam jāpieskaita vēl divas nedēļas, kas tiks dotas ģenerālprokurora lēmuma pārsūdzēšanai tiesā. Līdz ar to pielaides zaudētājam būs droši trīs mēneši juridiskiem un sabiedrisko attiecību vingrinājumiem. 

Līdz tam Latvijas Bankas labi atalgotais pārvaldes aparāts, kas sastāv no Baltijas valstu nacionālajām bankām rekordliela štata (seši padomes locekļi un vēl seši valdes locekļi), sev uzmanību pievērsīs padomes locekļa Edvarda Kušnera personā. Viņam maijā jāiztur Saeimas balsojums par pārapstiprināšanu amatā uz kārtējiem sešiem gadiem, jo 31. maijā beidzas viņa pilnvaru termiņš. Trīs mēneši, kuri drīz būs pagājuši kopš kratīšanām pie Latvijas Bankas prezidenta Rimšēviča un viņa aizturēšanas, vismaz sabiedrības sajūtu līmenī ir daudz par ilgu garajai pauzei no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) un SAB puses. Tāpēc nav nekā pārsteidzoša, ka pirms pārvēlēšanas tiek vētīta arī Rimšēvičam pietuvinātā Kušnera reputācija un uzpeldējušie aizdomīgie ar viņa vārdu saistītie cesijas līgumi, kuri slēgti 2005.–2006. gadā, kad Kušners kļuva par Latvijas Bankas prezidenta padomnieku.

Daudz jautājumu, grūti saskatāma darījumu saimnieciskā jēga, simtos tūkstošu mērāmas summas un skopas atbildes, kas turpina jau Rimšēviča ieviesto aroganto stilu.

Tā, it kā nebūtu bijušas ne februāra kratīšanas, ne aizturēšanas, ne pratināšanas, kas sagrāva Latvijas Bankas vadības uzturēto šķietamās reputācijas stikla sienu.

Lēmuma pieņemšanā iesaistītas amatpersonas Dienai stāsta, ka Kušners politikas kuluāros pirms Saeimas balsojuma radot iespaidu, ka esot uz nažiem ar savu negodā kritušo priekšnieku. Zināma neveiklība apēnotu pozitīvu Saeimas balsojumu, jo tas parādīs, vai KNAB izkratītais Rimšēvičs de facto turpina vadīt Latvijas Banku un kā līdz šim ir autoritāte deputātu vairākumam. 

Top komentāri

Logičeskijs
L
Beigsies LB prezidenta amata termiņš - beigsies izmeklēšana un lieta.
melnais humors
m
Interesanti, ka ne žurnālistus ne lasītājus neinteresē, kas patiesībā ir noticis, un vai Rimševicam izvirzītās apsūdzības vispār ir pamatotas. Izskatās, ka patiesībā notiek birokrātu un likumīgo zagļu grupējumu cīņa, kurā tiek izmantoti valsts administratīvie resursi: visiem gribas ātru rezultātu, bargu tiesu un katram savu kārotā kliņģera gabalu. Tas, vai cilvēks ir vai nav vainīgs, nevienu neinteresē. Margēvičas raksts atgādina netīrīgas tirgus tantes tenku līmeņa burkšķēšanu.
Jo ilgāk šī lieta velkas garumā
J
Jo vairāk un vairāk tā izskatās pēc politiska pasútijumu ar Knaba iztapīgu līdzdalību. Ne Knaba ne prokuratūras godīgums atstāj pārliecinošu iespaidu šajā lietā. Varam arī minēt, ka tad kad ūdeńi sakustēsies, tas būs īsi pirms vëlēšanām lai gūtu maksimālo iespaidu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē