Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Viesus gaida ne tikai svētkos

Simtgades svinību gads Latvijā tiek saistīts ar cerībām par tūrisma attīstību, un, izrādās, gluži nepamatotas šīs cerības nav. Centrālā statistikas pārvalde vēsta, ka šā gada trešajā ceturksnī, tātad Dziesmu svētku mēnesī jūlijā, vasaras sezonā ietilpstošajā augustā un negaidīti siltajā septembrī, Latvijas tūristu mītnēs uzņemti 706,4 tūkstoši ārvalstu viesu, kas ir par 7,2% vairāk nekā trešajā ceturksnī pērn. Tātad ārvalstu ceļotājiem interese par Latviju ir, un var pieļaut, ka arī novembrī uz nupat aizvadītajām mūsu valsts simtgades svinībām ieradās daudzi tūristi – vismaz no Baltijas kaimiņvalstīm, ja arī ne no tālām zemēm. Galu galā arī ceļotāji no Latvijas šogad vēsajā tūrisma nesezonā devās gan uz Lietuvu, kur 16. februārī tika svinēta valsts atjaunošanas simtgade, gan uz Igauniju, kur 24. februārī notika valsts 100. dzimšanas dienas pasākumi.

Arī, kopumā vērtējot, uzņemošā tūrisma jomai Latvijā ir iedvesmojošas izaugsmes perspektīvas. Mūsu valstij ir virkne priekšrocību, tostarp ģeogrāfiskā atrašanās vieta un attīstītā transporta infrastruktūra – ostas, Rīgas lidosta, kā arī plašais autoceļu tīkls, turklāt, ja veiksmīgi īstenosies Rail Baltica projekta pasažieru pārvadājumu virziens, tad būtisku artavu ārvalstu tūristu nogādāšanā uz Latviju ieguldīs arī dzelzceļš. Par priekšrocību ārvalstu tūristu uzņemšanā var uzskatīt arī to, ka tipisks Latvijas iedzīvotājs prot sazināties ne tikai valsts valodā, bet vēl vismaz divās svešvalodās.

Par plusu ārvalstu ceļotāju piesaistē var uzskatīt arī daudzveidīgo kultūras dzīvi, vēsturisko arhitektūru un ainaviskos dabas objektus, kuri tad, ja ir nodrošināta ērta pieejamība un kvalitatīva sakoptība, izskatās visnotaļ pievilcīgi.

Taču ir arī traucējoši faktori. Ekonomikas ministrija vairākkārt akcentējusi, ka Latvijai ir perspektīvas attīstīt darījumu tūrismu un motivēt lietišķi noskaņotos ceļotājus uzkavēties ilgāk, nekā nepieciešams konferences apmeklējumam. Iecere skaista, taču starptautiskā mērogā konkurētspējīga konferenču centra Rīgā joprojām nav. Turklāt vērojamas arī vēl dažādas citas nepilnības valsts, pašvaldību un privātā sektora sadarbībā.

Ziemeļvalstis kā pozitīvie piemēri Latvijai tiek minētas tik bieži, ka reti kurš to vairs uztver nopietni, taču netālās Somijas pieredze uzņemošā tūrisma jomā ir vērā ņemama. Un vērts atcerēties, ka Somijas tūrisma eksperte un Hāgas–Helia augstskolas pārstāve Kaija Lindrota Dienai nesen sacīja: ir svarīgi koncentrēties uz izvirzīto prioritāti – ja reiz darījumu tūrisms, tad pie tā sekmēšanas strādā gan valsts, gan pašvaldības, gan privātais sektors, ietverot arī izglītības jomu.

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka tieši dzelzceļš būs svarīgs tūrisma veicinātājs, jo pagaidām esam samērā grūti sasniedzami. Dānijas čoms man ar skaitļiem salīdzināja, ka viņam trīs reizes izdevīgāk (neņemot vērā baisās cenas) ar ģimeni aizbraukt uz Šveici, nekā uz Baltijas valstīm. Un vēl - viņš negribēja visu ģimeni vakcinēt pret ērču encefalītu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē