Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Covid-19 laboratoriju tīkla koordinators: Nevaram pilnībā pāriet uz siekalu testiem

Ņemot vērā virkni faktoru un apstākli, ka Covid-19 siekalu testu izmantošanai laboratorijām ir pašām jāizstrādā sava kārtība, patlaban Latvijā nebūtu iespējams pilnībā pāriet uz šādu testēšanas veidu, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdē pavēstīja Latvijas Covid-19 laboratoriju tīkla koordinators Sergejs Ņikišins.

Ņemot vērā, ka vairums reaģentu ražotāju patlaban ir apstiprinājuši tikai klasiskos uztriepes paraugu testus, pirms siekalu paraugu testu izmantošanas laboratorijām ir pašām jāveic validācija. Patlaban Latvijā to esot izdarījusi vien SIA E.Gulbja laboratorija.

Lai gan siekalu paraugu paņemšana ir daudz vieglāka, pie šī varianta ir jāievēro noteiktas biodrošības un infekcijas kontroles prasības, skaidroja Ņikišins. "Siekalas ir tāds materiāls, kas satur daudz bioloģiski aktīvo vielu, kas var arī veicināt ātru ribonukleīnskābes degradāciju, līdz ar to arī samazinās metodes jutība," stāstīja laboratoriju tīkla koordinators.

Speciālists skaidroja, ka siekalu paraugiem ir īss uzglabāšanas laiks - tikai līdz 24 stundām, ja paraugs tiek glabāts +4 grādu temperatūrā, kas savukārt sarežģī transportēšanu.

Pēc pašreizējās kapacitātes, vienā dienā laboratorijas varētu apstrādāt 4600 klasiskos paraugus, kamēr siekalu paraugiem šis apjoms ir ievērojami lielāks - 5400 paraugi. Savukārt maksimālā laboratoriju kapacitāte, nešķirojot pēc parauga veida, patlaban ir 6200 testi dienā.

Lai gan siekalu paraugu testu apstrāde sniegtu lielāku pārbaužu apjomu, pēc Ņikišina paustā, pilnībā pāriet uz šo metodi neiesaka arī Pasaules Veselības organizācija (PVO). Tāpat klasisko paraugu priekšrocība ir tāda, ka tos varot izmantot, lai meklētu arī citus vīrusus.

Sēdē Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Nacionālās mikrobioloģijas references laboratorijas vadītāja Jeļena Storoženko skaidroja, ka nedz Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs, nedz PVO nerekomendē izmantot siekalas kā paraugu Covid-19 testu paņemšanai.

"Vislabāk izmantojamais paraugs joprojām ir uztriepe. Izmantojot siekalu testus, tiek zaudēta testa jutība," skaidroja Storoženko. Pēc viņas paustā, tas ir galvenais arguments pret siekalu paraugu testu izmantošanu. Tomēr siekalu paraugus esot noderīgi izmantot skrīningam, tomēr arī šeit esot risks, ka varētu palaist garām kādu pozitīvo gadījumu.

Jau ziņots, ka siekalu testi līdz šim ir tikuši izmantoti atsevišķās pašvaldībās, lai veiktu plašus skrīningus gadījumos, kad tiek atklāti lieli Covid-19 uzliesmojumi.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Cik valodās jūs lasāt ziņas?

Diskusijas par sabiedriskajiem medijiem krievu valodā liek aizdomāties, kādās valodās mūsu sabiedrība prot lasīt, skatīties un klausīties ziņas dažādās platformās. (Par izklaides žanru šoreiz na...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē