Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Kariņš: Krievija izmanto to, ka Eiropa nav pilnībā vienota

Krievija izmanto to, ka Eiropa nav pilnībā vienota, kopīgajā preses konferencē ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu žurnālistiem sacīja Latvijas premjers Krišjānis Kariņš (JV).

Vizītes laikā Makrons akcentēja, ka Eiropai ir nepieciešams atsākt dialogu ar Krieviju, lai varētu risināt virkni jautājumu, ieskaitot reģionālos konfliktus.

Latvijas premjers uzsvēra, ka ne tikai Latvijai, bet arī Eiropai ir ļoti daudz izaicinājumu - Ķīna, nevienādie spēles noteikumi tirdzniecībā un investīcijās starp Eiropu un Ķīnu, un arī Krievija ir izaicinājums.

"Mēs labi atceramies karadarbību, divu Gruzijas reģionu okupāciju, apzināmies Krimas okupāciju Ukrainā un joprojām nerimstošo karadarbību Donbasa reģionā. Mēs labi apzināmies, ka Krievijā noticis opozicionāra Alekseja Navaļnija noindēšanas mēģinājums, kas Krievijā joprojām netiek izmeklēts. Šie ir izaicinājumi," uzsvēra Kariņš.

Runājot par to, kā ar šiem izaicinājumiem varētu tikt galā, premjers minēja, ka viena pieeja, kas līdz šim tikusi pielietota, ir tāda, ka atsevišķas valstis "mēģina tikt galā" ar Ķīnu vai Krieviju, kā spēdamas. Latvijas premjers pauda pieņēmumu, ka šāda pieeja nedarbojas.

Premjers uzsvēra, ka Ķīna un Krievija apzināti vai neapzināti izmanto to, ka Eiropa nav vienota, piekopjot "veco labo - skaldi un valdi" politiku. Kariņš sacīja, ka Eiropā jāstrādā kopā un jāiemācās, kā tirgoties vienam ar otru un kā noārdīt robežas, lai mūsu uzņēmumi un ekonomika varētu plaukt.

"Mums jāiemācās spert nākamo soli, kā apvienot mūsu spēkus, lai kopīgi tiktu galā ar izaicinājumiem, kas ir Ķīna un Krievija. Ja Eiropa būs sadalīta, ja atsevišķas valstis mēģinās šos jautājumus risināt vienatnē, esmu pārliecināts, ka tas neizdosies, jo tas nav izdevies līdz šim," sacīja Kariņš. Kā uzskata Kariņš, apvienojot spēkus un definējot, kādi ir Eiropas mērķi un kā tos sasniegt, to ir iespējams paveikt.

Savukārt runājot par Krieviju, Kariņš uzsvēra, ka, paskatoties uz iedzīvotāju skaitu, ekonomikas lielumu un uz militāro spēku, Eiropas Savienība kopumā ir nesalīdzinoši spēcīgāka un pārāka visās minētajās jomās.

Kariņš ir pārliecināts, ka vienotas Eiropas Savienības dalībvalstis ir nākotnes spēks, un viņš kā Latvijas valdības vadītājs vēlas pie tā strādāt, nevis skatīties, kā "viens otrs metas kaujā uz iespējamu neizdošanos". Premjers norādīja, ka bloka valstis var apvienot spēkus, katrs sniedzot savu pienesumu, ieklausoties vienam otrā, izveidot stratēģiju, kā risināt izveidojušos izaicinājumus.

Latvijas premjers pavēstīja, ka rīt gan viņš, gan Makrons dosies uz Briseli, kur notiks Eiropadomes ārkārtas sanāksme, kur tiks runāts par Ķīnu, Turciju, daļēji arī par Krieviju. Viņa ieskatā, Padomē būtu jārunā par to, kas ir darāms, lai, pirmkārt, vienotos par mērķiem, otrkārt, kā tos praktiski varētu īstenot.

"Ja mēs varētu salikt kopā galvas un izgudrot, kā attīstīt kopējo ekonomiku, noārdot vienotā tirgus robežas, mums jāsper nākamais solis, kur mūsu viedokļi - mana un Makrona ir līdzīgi, proti, jārunā par Eiropas stiprināšanu, kas ir papildu spēks," akcentēja Kariņš, norādot, ka neviena valsts Eiropā individuāli nevar tikt galā ar pasaules izaicinājumiem, bet kopā var pārvarēt jebko. Viņa ieskatā, spēku apvienošana palīdzēs Eiropai noteikt pārējai pasaulei savus tirdzniecības noteikumus, klimata mērķus un prasības.

"Ja mēs gribam sasniegt klimata mērķus, mums vajag, lai pasaule mums sekotu. Kolektīvi mums ir sviras, lai to panāktu, bet individuāli - tādu nav nedz ar Ķīnu, nedz ar Krieviju. Tikai apvienojot spēkus, mēs to varam izdarīt," uzsvēra Kariņš.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē