Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Levits: Baltijas ceļš iezīmēja padomju režīma sabrukuma sākumu

Baltijas ceļš sāka drupināt dzelzs priekškaru, pauda Valsts prezidents Egils Levits ceturtdien notiekošajā starptautiskajā konferencē Baltijas ceļš. Turpinājums. "Baltijas ceļš bija politiska inovācija, kas iepriekš nebija mēģināta. Tās rezultātā mēs šodien atrodamies šeit, konferencē, brīvā un neatkarīgā Latvijā," uzrunājot klātesošos, sacīja valsts pirmā amatpersona.

Prezidents norādīja, ka baltiešiem bija skaidrs mērķis atjaunot vēsturisko taisnīgumu un iegūt neatkarību. Griba bija negrozāma.

"Pēc Baltijas ceļa pasaule iepazina baltiešus no jauna. Akcija sāka drupināt dzelzs priekškaru. Baltijas ceļš bija mūsu atgriešanās ceļš Eiropā," sacīja prezidents.

Tāpat prezidents sacīja, ka Baltijas ceļš iezīmēja padomju totalitārā režīma sabrukuma sākumu. Lai gan bija mēģinājumi kustību likvidēt, padomju totalitārais režīms nebija tik spēcīgs. Baltijas ceļš nesa līdzi Eiropas uzvaras gājienu, ko simboliski iezīmēja Berlīnes mūra krišana.

"Starptautiskajās tiesībās balstīta Eiropa bija mūsu pārliecība toreiz, tā ir mūsu pārliecība arī šodien un tik ilgi, kamēr pastāvēs brīvā Latvija un Eiropa. Toreiz mēs izcīnījām neatkarību, bet demokrātija ir jāaizstāv pastāvīgi, arī šodien, stājoties pretim jauniem izaicinājumiem," pastāstīja prezidents.

Konferences atklāšanā piedalījās arī kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA), kurš norādīja, ka 23. augusts Latvijas vēsturē ir robežlīnija.

"1939. gada 23. augustā divas lielvaras izlēma Baltijas valstu likteni. Turpmākie 50 gadi Baltijas tautām kļuva par represiju, ciešanu un pazemojumu laiku ar ierobežotām iespējām pašiem veidot savu vēsturi. 1989. gada 23. augustā divi miljoni Baltijas valstu iedzīvotāju vienojās līdz šim pasaules vēsturē nepieredzētā akcijā - Baltijas ceļš, kas caurvija un savienoja Latviju, Lietuvu, Igauniju," pastāstīja Puntulis.

Tāpat ministrs sacīja, ka daudziem cilvēkiem Baltijas ceļš bija arī ļoti personiska robežlīnija. Cilvēki sāka saprast personiskās izvēles un līdzdalības nozīmīgumu.

"Tajā politiski un emocionāli tik intensīvajā laikā daudzi cilvēki spēka gados pirmo reizi noticēja, ka viņu balss, viņu līdzdalība var kaut ko ietekmēt, noticēja, ka ir iespējama neatkarīga, demokrātiska Latvijas valsts ar saviem mērķiem un ideāliem," pavēstīja Puntulis.

Ministrs pauda pārliecība, ka gan Baltijas ceļa jubilejas atzīmēšana, gan konference atgādinās eiropiešiem par idejas, solidaritātes un līdzdalības spēku.

Top komentāri

Itamars Toledano
Par cik nezināja, ka Galante žīdiete un Putlers tatārs, atliek vien Dienu piedirst, jo diršanu nu reiz ir tāda vareni PIEKLĀJĪGA un SOLĪDA nodarbe tautas un valsts labā, un tikai īstens TAUTAS patriots var tādu realizēt! Allā, akbar!
Itamars Toledano
Būtu Sūduķēze zinājusi, ka Putlers ir tatārs, tā būtu PAKĀRUSIES, lai tikai Putlers justos saimnieks savā zemē, un lai tikai varētu SAVAS tautas labā STRĀDĀT!
Itamars Toledano
Būtu Sūduķēze zinājusi, ka Inese Galante ir žīdene, tā nebūtu Baltijas Ceļā piedalījusies, un Baltijas Ceļš IZJUKTU!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē