Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Perevoščikovs: Jauno Covid-19 gadījumu pieaugums saistāms ar pieaugušo testu apjomu

Jauno Covid-19 gadījumu pieaugums saistāms ar pieaugušo testu apjomu, žurnālistiem skaidroja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāvis, epidemiologs Jurijs Perevoščikovs.

Pēdējās septiņās dienās jauno Covid-19 gadījumu skaits pieaudzis par 12%, dienā vidēji identificējot 980 jaunus saslimšanas gadījumus, vienlaikus būtiski pieaugot arī Covid-19 testu skaitam.

"Var teikt pietiekami droši, ka pozitīvo paraugu skaits pieaudzis, jo veikts vairāk testu," atzīmēja Perevoščikovs.

Pozitīvo testu īpatsvars pēdējo septiņu dienu laikā bija vidēji 9,4%, kas ir nedaudz mazāk nekā iepriekš.

Vērojot to, kā Covid-19 izplatība attīstās visā Eiropas Savienībā (ES), Latvijā, salīdzinot ar citām valstīm, tā dēvētais Covid-19 otrais vilnis sagaidīts ievērojami vēlāk, sacīja Perevoščikovs. Vienlaikus eksperts uzsvēra, ka virkne stingru pasākumu daudzās ES deva pozitīvu efektu un ir noticis saslimstības rādītāju samazinājums, lai gan Latvijā joprojām ir pieauguma tendence.

"Citās ES valstīs situācija ir stabila vai saslimšanas gadījumi iet mazumā, izņemot septiņas valstis, kur ir novērots pieaugums," norādīja Perevoščikovs.

SPKC eksperts skaidroja, ka ar ārzemju braucieniem saistīto pozitīvo Covid-19 gadījumu skaits līdz šim bijis pietiekami stabils - apmēram 30 līdz 40 gadījumi nedēļā.

"Valstu saraksts ir ļoti plašs - teju visa pasaules ģeogrāfija atspoguļota. Tomēr lielākoties gadījumi saistīti ar Eiropu vai kaimiņiem uz austrumiem," viņš teica.

Perevoščikovs uzsvēra, ka ceļotājiem vajadzētu rēķināties ne tikai ar to, ka testēšanas pārskats ārvalstīs varētu nebūt pieejams, bet arī ar to, ka tests var izrādīties pozitīvs, kas nozīmēs ievērot katrā konkrētajā valstī noteiktos epidemioloģiskās drošības pasākumus un pašizolēties. "Katram jābūt gatavam arī šādam scenārijam," brīdināja eksperts.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē