Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Provizoriskie dati liecina, ka lielākā daļa šonedēļ konstatēto Covid-19 gadījumu ir izsekojami

Provizoriskie dati ļauj secināt, ka lielākā daļa šonedēļ konstatēto Covid-19 gadījumu ir izsekojami, piektdien žurnālistiem sacīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Viņš klāstīja, ka dati par saslimšanas gadījumu izsekošanu tiek apkopoti reizi nedēļā, jo informācija, kas SPKC nonāk ik dienu, ir tikai provizoriska.

"Jāsaprot, ka izsekošanā pirmais jautājums, ko epidemiologs uzdod, vai ir bijis kontakts ar kādu zināmu Covid-19 pacientu, vai cilvēks ir bijis ārzemēs. Ja mēs nevaram saņemt informāciju par acīmredzamiem faktoriem, tas nenozīmē, ka kontaktpersonas nebūs noskaidrotas. Vienkārši nemitīgi turpinās darbs, un informāciju mēs varam saņemt divas vai pat trīs dienas vēlāk," saslimušo kontaktpersonu apzināšanu aprakstīja SPKC pārstāvis.

Perevoščikovs informēja, ka divās iepriekšējās nedēļās epidemiologi varēja izsekot aptuveni 80% gadījumu. Arī šonedēļ situācija liecina, ka lielākā daļa saslimušo saistīta ar konkrētiem infekcijas avotiem, un cilvēki inficējas lielākos vai mazākos uzliesmojumos.

"Gala secinājumi par šo nedēļu būs nākamnedēļ. Bet provizoriskie dati liecina, ka lielākā daļa ir izsekojami gadījumi," apgalvoja speciālists.

Lai nodrošinātu kontaktpersonu apzināšanu, SPKC ir pārstrukturējis darbu, iesaistot darbā speciālistus no citām SPKC nodaļām.

"Mēs optimizējām arī darbietilpīgu procesu, kas ir darbs ar kontaktpersonu sarakstiem, kurus saņemam no izglītības iestādēm. Ja notiek saslimšanas gadījums izglītības iestādē, tad automātiski klase vai grupa un arī skolotāji, kas bija kontaktā, arī kvalificējami kā kontaktpersonas," stāstīja Perevoščikovs.

Viņš atzina, ka šie saraksti dažreiz ir ļoti lieli, un, lai identificētu katrai personai ģimenes ārstu, SPKC sadarbojas ar Nacionālo veselības dienestu, kas paātrina šo procesu. Arī citas struktūrvienības palīdz nodot informāciju ģimenes ārstiem, lai varētu sākt novērošanu un sazināties ar pacientu, organizēt kontaktpersonu izmeklēšanu.

"Pašlaik mūsu kapacitāte ļauj turpināt šo darbu, iesaistot citas struktūrvienības, kuras līdz šim nebija iesaistītas epidemioloģiskajā darbā," rezumēja Perevoščikovs.

Jau ziņots, ka aizvadītajā diennaktī Latvijā reģistrēts līdz šim lielākais Covid-19 gadījumu skaits - kopumā 137 jauni saslimšanas gadījumi.

Pagājušajā diennaktī veikts 4551 Covid-19 tests, bet pozitīvo testu īpatsvars sasniedzis 3%. SPKC iepriekš norādījis, ka šis rādītājs Eiropas Savienībā tiek uzskatīts par būtisku, jo, tam pārsniedzot 3% robežu, slimības izplatība uzskatāma par strauju un nekontrolētu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē