Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Tehnoloģijas

Padomi bērnu drošībai internetā © DIENA

"Tuvojoties skolēnu pavasara brīvdienām, eksperti aicina vecākus pievērst uzmanību saviem un bērnu interneta lietošanas paradumiem", portālu Diena.lv informē Lattelecom pārstāve Līga Bite norādot, kas ir jāievēro gan bērniem, gan pašiem vecākiem, lai uzlabotu drošību internetā.

Habla teleskops iemūžina smailiju © DIENA(6)

Habla teleskopa fotokameras iemūžinājušas amizantu attēlu - no galaktikām veidotu smaidīgu sejiņu jeb smailiju, vēsta izdevums IFL Science. Galaktiku kopa SDSS J1038+4849 fiksēta Lielā Lāča zvaigznājā. Sejiņas "acis" veido divas lielas spilgtas galaktikas, bet muti veido galaktiku kopas spēcīgās gravitācijas ietekmē izliekta gaisma.

papildināts (9:17) - Atjaunota Facebook un Instagram darbība(1)

Otrdienas rītā (pēc Latvijas laika) sociālo mediju lietotāji visā pasaulē pamanīja, ka nedarbojas lielākais sociālais tīkls pasaulē - Facebook, kā arī bilžu dalīšanās serviss_ Instagram, _tomēr jau pēc mazāk kā stundas abu vietņu darbība tika atjaunota. 

Zinātniekiem izdodas "piebremzēt" gaismas ātrumu © DIENA(8)

Skotijas zinātnieku komandai no Glāzgovas un Heriota-Vata universitātēm izdevies likt fotoniem ceļot lēnāk par gaismas ātrumu, kas vakuumā ir 299 792 458 metri sekundē, vēsta BBC.Kaut fotonu pārvietošanās ātrums dabiski sarūk, ceļojot cauri dažādiem šķēršļiem, piemēram, ūdenim vai stiklam, atgriežoties vakuumā, tie vienmēr atgūst gaismas ātrumu.

Esošie Windows lietotāji jauno Windows 10 varēs iegūt par brīvu(4)

Informāciju tehnoloģiju gigants Microsoft operētājsistēmu _Windows 7 un Windows 8.1_ lietotājiem piedāvās iespēju bez maksas pāriet uz jauno versiju - Windows 10, kuru tirgū plānots laist šā gada laikā, vēsta Business Insider. Šī iespēja būs arī _Windows Phone _lietotājiem.Tas ir samērā radikāls solis no Microsoft puses ar mērķi veicināt straujāku jaunās operētājsistēmas adaptāciju ikdienas lietošanā.

FOTOREPORTĀŽA: Kā izvēlēties auto akumulatoru?(9)

Akumulatoriem ziemā ir ievērojami lielāka slodze, tādēļ dabiski, ka tieši šajā gada laikā rodas visvairāk problēmu ar automobiļa elektroenerģijas krātuvi. Kā rast optimālāko risinājumu, ja nepieciešams mainīt akumulatoru? Kā neapjukt starp preču zīmoliem, samaksājot par slavenas firmas vārdu, bet tiekot pie nekvalitatīvas preces?

Uz Marsa atrod pirms 11 gadiem pazudušu izpētes robotu © DIENA(6)

No Marsa orbītas uzņemtos augstas izšķirtspējas attēlos zinātnieki pamanījuši objektu, kas vēlāk identificēts kā 2003.gadā pazudusī izpētes zonde Beagle-2, vēsta BBC.Sakarus ar izpētes robotu pētnieki pazaudēja pirms vairāk nekā 11 gadiem - 2003.gada Ziemassvētku dienā -, kad zonde veica nosēšanās manevru.

BlackBerry pieķer tvītošanā no iPhone © DIENA

Pamatīgs "nesmukums" sanācis Kanādas mobilo ierīču ražotājam BlackBerry - vērīgie Twitter lietotāji pamanījuši, ka trešdien kompānijas oficiālajā Twitter kontā parādījies ieraksts, kas veikts ar konkurentu Apple iPhone viedtālruni, vēsta tehnoloģiju portāls The Verge. Apjaušot kļūdu, tvīts gan pāris mirkļus vēlāk steigā izdzēsts, taču "internets atceras visu", un ekrānuzņēmumi nu rotā prominentu portālu lapas.

Izsolē par rekordsummu pārdots viens no pirmajiem Apple datoriem(10)

Trešdien Ņujorkā viens no pirmajiem Apple datoriem izsolīts par 905 000 ASV dolāru (713 000 eiro), paziņojis izsoļu nams Bonhams.Apple-1 datoru 1976.gadā Stīva Džobsa garāžā ar rokām uzbūvēja kompānijas līdzdibinātājs Stīvs Vozņaks. Par ierīci samaksātā summa gandrīz divas reizes pārsniedza prognozēto cenu, kļūstot par visdārgāko ar datoriem saistīto priekšmetu, kas jebkad izsolīts.

Tehnoloģijas palīdz regulēt un ietaupīt © DIENA

Dzīvoklī, kurā siltumu pa caurulēm piegādā siltumapgādes kompānija, iespējas to regulēt ir stipri minimālas. Parasti, ja ir par karstu, tiek atvērts logs, bet, ja salst - ieslēgts elektriskais sildītājs un lamāta valdība. Situācija ir labāka, ja dzīvokļa radiatoriem ir uzstādītas t. s. termogalvas - regulējami termostati, ar kuriem iespējams samazināt vai palielināt radiatora temperatūru.

Lai siltums nebēg prom pa spraugām © DIENA(3)

Kurš gan nav lasījis pasaku par trīs sivēntiņiem un viņu pieredzi namu celšanā! Gluži tāpat ir arī reālajā dzīvē - ātri un lēti uzslietās ēkās drīz vien par siltumu jāmaksā dārgāk nekā pagājušā gadsimta sākumā kapitāli būvētos namos. Siltumenerģijas rēķinu samazināt var mājas siltināšana, taču jāsaprot, ar kādiem materiāliem to darīt.

Ir laiks gatavoties sniegam © DIENA(7)

Aukstajā gadalaikā bez labām riepām gluži kā bez labiem zābakiem - slīd uz visām pusēm! Ziemas riepu ekspluatācijas sezonu Latvijā jau ilgāku laiku nosaka ar likuma spēku un bardzību, un pirmā sniega trakumam gatavojas visas ieinteresētās personas - automašīnu īpašnieki, servisi, montāžās darbnīcas un riepu tirdzniecības centri.

Daudzviet Latvijā bez maksas pārbaudīs automašīnas

Dažādās Latvijas pilsētās no 14. oktobra līdz 28. oktobrim _Drošas braukšanas skola _sadarbībā ar autoservisu tīklu _Bosch Car Service _un Ceļu satiksmes drošības direkciju bez maksas pārbaudīs automobiļus. Šajās pārbaudēs autovadītājiem būs iespēja noskaidrot, vai viņu automašīnām pilnvērtīgi darbojas visas drošības sistēmas un elektroapgāde, informē _Drošas braukšanas skolas _mārketinga vadītāja Baiba Bruzgule.

13 gadus veca pusaudze apņēmusies kļūt par pirmo cilvēku uz Marsa(26)

Alisa Kārsone, 13 gadus veca pusaudze no Luizianas, ASV, apņēmusies kļūt par pirmo cilvēku, kas spērusi kāju uz Marsa. Turklāt šajā gadījumā tie nav tikai mazas meitenes lieli sapņi – arī ASV kosmosa izpētes aģentūra NASA uzskata, ka Alisai ir izredzes savu sapni piepildīt, vēsta BBC.Meitene iesaistījusies NASA treniņu programmā, kurā tiek izraudzīti potenciālie nākotnes astronauti.

Microsoft prezentē Windows 10(40)

ASV informācijas tehnoloģiju uzņēmums Microsoft otrdien sniedzis ieskatu jaunākajā Windows operētājsistēmas versijā, kura pēc kompānijas cerībām nodrošinās labāko risinājumu planšetdatoriem un viedtelefoniem, kā arī portatīvajiem un galda datoriem.Nākamās paaudzes operētājsistēmu Windows 10 paredzēts tirgū laist nākamgad.