Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Tehnoloģijas

No NASA zondes iegūti vistālāk no Zemes uzņemtie attēli © DIENA(2)

No NASA kosmosa kuģa New Horizons, turpinot pētīt Saules sistēmu, pērnā gada nogalē ar teleskopisko kameru uzņemti fotoattēli ar Koipera joslas ( apgabals Saules sistēmā aiz Neptūna orbītas) objektiem. Foto tika uzņemti, kuģim atrodoties 6,19 miljardu kilometru attālumā no Zemes, kas tos padarīja par vistālāk no mūsu planētas uzņemtajiem attēliem, kā arī vistuvāk uzņemtajiem Koipera joslas attēliem, vēsta NASA.

"Kanālu teslas" modernizēs kravu pārvadājumus © DIENA(9)

Šajā vasarā Nīderlandē un Beļģijā - starp Antverpenes, Amsterdamas un Roterdamas ostām - kravu pārvadājumus uzsāks pasaulē pirmās pilnībā ar elektrodzinējiem darbināmās kravas baržas, turklāt pastāv iespējamība, ka ar laiku šīs baržas spēs darboties pilnībā autonomi, proti, bez apkalpes. Ņemot vērā, ka baržas darbinās elektrodzinēji un tās neizdalīs CO2 izmešus, tām jau dota iesauka "kanālu teslas", proti, atsauce uz elektroautomašīnu pionieri - Īlona Maska kompāniju Tesla.

Izmēģina ar 3D printeri izgatavotas lokomotīvju detaļas

VAS Latvijas dzelzceļš meitassabiedrības SIA LDZ Ritošā sastāva serviss (RSS) un uzņēmuma Baltic3D.eu pērn uzsāktās sadarbības ietvaros ir izvēlētas un ar 3D printeri izgatavotas astoņu veidu lokomotīvju detaļas. Patlaban sākta to testēšana lokomotīvēs, pārbaudot detaļu piemērotību, izturību, stiprību un citus faktorus. Sākotnējie pilotprojekta secinājumi liecina, ka neliela apjoma nestandarta detaļu izgatavošana ar 3D printeri ir ekonomiski izdevīga un tam nepieciešams mazāk laika, nekā izmantojot citas tehnoloģijas vai detaļas pasūtot no ārvalstīm, portālam Diena.lv pavēstīja Latvijas dzelzceļa pārstāvji.

Kad šifrēšana ir veltīga: Atklāj "drošības caurumu" saziņas lietotnē WhatsApp © DIENA(3)

Pirms nepilniem diviem gadiem populārākā ātrās saziņas mobilā lietotne WhatsApp paziņoja, ka visiem tās lietotājiem (šo saziņas rīku ikdienā izmanto miljards cilvēku) nu vairs nav jāuztraucas par to, ka viņu savstarpējo saziņu redzēs nevēlamas acis - WhatsApp ieviesa pilnīgu datu šifrēšanu jeb tā saucamo end-to-end encryption, kas nozīmē, ka lietotāju saziņu neredz pat pats pakalpojuma sniedzējs, proti, WhatsApp. Tomēr nu kiberdrošības eksperti ir atklājuši būtisku "drošības caurumu", kas prasmīgiem ļaunprāšiem dot teorētisku iespēju grupu sarakstēs pievienot nelūgtus viesus un attiecīgi redzēt konkrētās grupas saziņu.

Rīgā atklāta Baltijā pirmā eSporta līga(1)

Tehnoloģiju un izklaides uzņēmums Lattelecom un viena no vadošajām eSporta organizācijām Baltijā GOEXANIMO ir apvienojuši spēkus un izveidojuši Baltijas eSporta līgu (BESL PRO), kas ir pirmais šāda līmeņa eSporta pasākums reģionā. Pirmajā sezonā komandas, kas dalībai līgā var pieteikties līdz 4. februārim, sacentīsies divās pasaulē un Baltijā populārākajās disciplīnās: League of Legends un Counter-Strike: Global Offensive, portāls Diena.lv uzzināja no Lattelecom pārstāvjiem.

Drošāks viedtālrunis bērnam - ekspertu padomi(1)

Šķiet, tagad viedtālruni saņem arvien mazāki un mazāki bērni. Atstāti kopā ar savām ierīcēm, bērni var stundām ilgi spēlēt spēles un skatīties video YouTube. Un bērni ir bērni — iespējams, ir lielāka varbūtība salīdzinājumā ar pieaugušajiem, ka viņi salauzīs vai nozaudēs viedtālruni. Labā ziņa — riskus var samazināt: Kaspersky Lab eksperti iemācīs, kā pareizi iestatīt bērna viedtālruni.

Noderīgas aplikācijas pirmssvētku iepirkšanās drudzim

Lai gan viedtālruņu īpašnieki visā pasaulē visvairāk ir iecienījuši dažādas saziņai un izklaidei paredzētās mobilās aplikācijas, strauji pieaug arī iepirkšanās aplikāciju popularitāte. To priekšrocības sāk novērtēt arī Latvijas un pārējo Baltijas valstu iedzīvotāji, tādēļ mobilo sakaru operators BITE piedāvā pasaulē populāru iepirkšanās aplikāciju apskatu.

LMT iegūst 5G frekvences

Pirmdien Latvijas Mobilais Telefons (LMT) ieguvis divas 5G frekvenču joslas Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) rīkotajā izsolē. Tas ļaus LMT turpināt 5G attīstību, un kopā ar tīkla tehnoloģiju ražotāju Nokia būt starp pirmajiem pasaulē 5G ieviešanā, portālu Diena.lv informēja LMT.

TIEŠRAIDE: BiSMART biznesa tehnoloģiju forums

Portāls Diena.lv sadarbībā ar LMT Viedtelevīziju piedāvā ceturtdien, 23. novembrī, no plkst. 9.30 tiešraidē vērot BiSMART gada noslēdzošo pasākumu – BiSMART forumu 2017 - ietekmīgāko pasākumu biznesa tehnoloģiju jomā, kas pulcē vairāk nekā 400 Latvijas progresīvāko uzņēmumu pārstāvjus.

Eksperti: Pirms svētkiem un akcijām aktivizējas mobilo lietotņu krāpnieki

Šajā nedēļas nogalē gaidāmā izpārdošanas akcija Melnā piektdiena, līdzīgi kā tradicionālās Ziemassvētku atlaides, vilina pircējus ar pievilcīgām atlaidēm ne vien dažādās tirdzniecības vietās, bet arī internetā. Lai gan iepirkšanās internetā sniedz daudz priekšrocību, tā vienlaikus palielina risku kļūt par kibernoziedznieku upuri, tāpēc telekomunikācijas uzņēmums Bite un kiberdrošības eksperti iesaka, kā novērtēt mobilo aplikāciju uzticamību.