Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

Šodien atklāj ikgadējo Punctum festivālu

Literatūras žurnāls Punctum, svinot savu 10. dzimšanas dienu, festivālu šogad velta cilvēka un dabas mijiedarbībai. Lasījumos un performancēs ekoloģijas tēmas risinās pašmāju un ārvalstu literāti, aicinot pārvērtēt un apvērst varas pozīcijas cilvēka un dabas nošķīrumā. Festivāls norisināsies no 14. līdz 24. maijam.

Punctum festivāla 2024 programma

Punctum festivāla 2024 atklāšana
Līdzdalības performance Sarunas ar kokiem
Veidotājas: Krista Burāne un Kristīne Brīniņa
14.05. Plkst. 12.00–13.00
Pretī Latvijas Republikas Ministru kabinetam, Brīvības bulvāris 36 (Liepu aleja), Rīga

Kristas Burānes un Kristīnes Brīniņas līdzdalības performance Sarunas ar kokiem, reaģējot uz “koku izzāgēšanas reformu” pievēršas cilvēka un dabas attiecībām, kokus uzlūkojot kā līdzvērtīgus sarunu biedrus. Kopā ar vietējo kopienu dalībniekiem un literātiem Rīga tiks “apzaļumota” ar dzeju, stāstiem un atvērtību dabai, pārorientējot fokusu prom no cilvēka. Performance iecerēta kā sabiedrības žests, kas pauž ieinteresētību un rūpes par koka dzīvību. Rīgas centrālā iela burtiski kļūs par koku un cilvēku satikšanās vietu, kurā cilvēks nebaidās kokā saskatīt dzīvu būtni, sarunājas ar to, zina, ko vēlas tai teikt, un saklausa atbildi.

 

Žurnāla Punctum desmitgades dzejas lasījumi
14.05. Plkst. 19.00
Bārs Aleponija, Ernesta Birznieka-Upīša iela 22, Rīga

Punctum desmitgades svinībās piedalīsies desmit žurnāla autori – dzejnieki Arvis Viguls, Elvīra Bloma, Eriks Naivo, Anna Auziņa, Kārlis Vērdiņš, Linda Mence (Gabarajeva), Krišjānis Zeļģis, Līva Marta Roze, Ivars Šteinbergs, Artis Ostups, kā arī mūziķe Sniedze Prauliņa.

 

Elvīras Blomas dzejas krājuma Viņam patīk šie dzejoļi garlaicīgā prezentācija
16.05. Plkst. 19.00
Bārs 1983, Vagonu iela 21, Rīga

 

Iekļaujoša rakstīšanas darbnīca Laika maņas
17.05. Plkst. 15.00
Sustento telpa, Elizabetes iela 57-15, Rīga

Rakstīšanas darbnīcā kopā ar dzejnieci Lindu Menci (Gabarajevu) aicināsim rakstīt par pagātni, tagadni un nākotni, tās saistot ar kādu no maņām. Kā mainās mana pagātnes un tagadnes uztvere, vēršot uzmanību uz atšķirīgām maņām? Un iztēlojoties nākotni – vai iesaistu tajā redzi, dzirdi, tausti? Darbnīca ir iekļaujoša un aicina piedalīties cilvēkus ar dažādu pasaules un sevis uztveri.

 

Ekodzejas lasījumi Klusums un vētra
21.05. Plkst. 18.00
Kaņepes kultūras centrs, Skolas iela 15, Rīga

Ikgadējos Punctum festivāla dzejas lasījumos šogad uzstāsies divas starptautiskās dzejas platformas Versopolis pārstāves – Johanna Venho (Johanna Venho, Somija) un Tuģče Tekhanli (Tuğçe Tekhanlı, Kipra), kā arī jamaikiešu izcelsmes britu dzejniece Kārena Makartija Vulfa (Karen McCarthy Woolf) un latviešu dzejniece Liepa Rūce. Lasījumos piedalīsies atdzejotāji Arvis Viguls, Maima Grīnberga un Linda Mence (Gabarajeva).

 

Prozas lasījumi Vīteņaugi
23.05. Plkst. 18.00
Latvijas Mākslas akadēmijas Jaunais korpuss (K2), Kalpaka bulvāris 13

Festivāla prozas lasījumi arī šogad pulcēs starptautiski pazīstamus ārvalstu viesus – japāņu rakstnieci Joko Tavadu (Yoko Tawada), ukraiņu rakstnieci Darju Cimbaļuku (Darya Tsymbalyuk), poļu rakstnieku Pjotru Pažinski (Piotr Paziński) un īru kino režisoru un rakstnieku Adrianu Dankanu (Adrian Duncan). Prozas lasījumos Latviju pārstāvēs rakstniece Laura Vinogradova. Lasījumos piedalāsies tulkotāji Dens Dimiņš, Ingmāra Balode, Māra Poļakova un Vilis Kasims.


Performance Par sievietēm, augiem un iesakņošanos ainavā
Režisore: Sveta Grigorjeva (Igaunija)
24.05. Plkst. 19.00
Galerija Smilga, Smiļģa iela 34 A, Rīga

Domājot par sieviešu, augu un zemes attiecībām, performancē tiks veicināts noteikta veida literārs uzplaukums. Igauņu dzejniece un performanču māksliniece Sveta Grigorjeva kopā ar latviešu jaunās paaudzes dzejniecēm kopīgi reflektēs par to, ko nozīmē “rakstīt veģetāli” vai būt “veģetālam ar kustības palīdzību”.

 

Festivālu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds, Rīgas dome, starptautiskā dzejas platforma Versopolis ar Eiropas Savienības finansējumu, Īrijas vēstniecība Latvijā un Polijas vēstniecība Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvijas dievnami plaši atver durvis Baznīcu naktī

Sestdien, 1. jūnijā, jau 11. reizi visā Latvijā norisināsies garīgās kultūras notikums Baznīcu nakts, kurā šogad piedalīsies ap 160 dažādu tradicionālo kristīgo konfesiju dievnamu. Tomēr viss sāksi...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja