Laika ziņas
Šodien
Migla

Radīta iespēja virtuāli izstaigāt mākslas muzeju ēkas un pastāvīgās ekspozīcijas

Atzīmējot Starptautisko muzeju dienu, 18. maijā Mākslas muzeji sadarbībā ar Google Arts & Culture iepazīstinās ar jaunāko digitālo saturu, kas iekļauj muzeju virtuālās tūres un izzinošus stāstus par muzeju vēsturi, ekspozīcijām un kolekciju darbiem.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) struktūrvienības – LNMM galvenā ēka, Mākslas muzejs Rīgas birža, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs, Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs – kopā ar citiem pasaules muzejiem Starptautiskajā muzeju dienā prezentēs jaunāko veikumu digitālajā vidē – iespēju virtuāli izstaigāt muzeju ēkas un pastāvīgās ekspozīcijas, kā arī interaktīvi iepazīt kolekciju meistardarbus.

Google Arts & Culture ir Google iniciatīva, kas sadarbībā ar vairāk nekā 3000 muzejiem un kultūras institūcijām no 84 valstīm ar tehnoloģiju palīdzību nodrošina bezmaksas piekļuvi cilvēces kultūras mantojumam visiem un visur. Tā ir unikāla tiešsaistes platforma, kas ļauj apskatīt augstas izšķirtspējas mākslas darbu attēlus un video no dažādiem pasaules muzejiem un galerijām, izpētīt eksponātu vissmalkākās detaļas, doties virtuālās muzeju tūrēs un veidot savas tiešsaistes kolekcijas un stāstus.

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs un Google Arts & Culture sadarbojas kopš 2012. gada, veicinot LNMM krājuma pieejamību plašākai auditorijai un atpazīstamību starptautiskā līmenī – platformu gada laikā apmeklē vairāk nekā 66 miljoni interesentu, savukārt lietotne līdz šim lejupielādēta 14 miljonu ierīcēs.

Kvalitatīvs tiešsaistes piedāvājums ir būtisks tām sabiedrības grupām, kurām nokļūšana muzeju fiziskajā vidē ikdienā ir apgrūtināta, piemēram, cilvēkiem ar kustību traucējumiem vai esot ārvalstīs. Tāpat šis rīks ir noderīgs mācībspēkiem un viņu izglītojamajiem, jo piedāvā bagātīgu vizuālo materiālu un iespēju interaktīvi darboties: veidot personīgu mākslas kolekciju, eksperimentēt ar paplašināto realitāti un algoritmiem, radīt mākslas darbu iedvesmotus selfijus un izmēģināt citas tehnoloģiju sniegtās funkcijas.

Jaunais piedāvājums iedvesmos kultūras cienītājus virtuāli izstaigāt muzeju unikālās ēkas, novērtēt to arhitektūru un soli pa solim iepazīt pastāvīgās ekspozīcijas. Muzeju speciālistu sagatavotie stāsti paplašinās kontekstu, rosinot ielūkoties detaļās un saprast simbolus.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja profilā ir apskatāmi 199 mākslas darbi no LNMM krājuma, ietverot glezniecību, grafiku un tēlniecību. Starp tiem arī tādi latviešu mākslas klasiķu meistardarbi kā Vilhelma Purvīša Pavasara ūdeņi (Maestoso) (1910), Johana Valtera Peldētāji zēni (ap 1900) un Jēkaba Kazaka Bēgļi (1917). Virtuālā tūre aicina izstaigāt gan vienu no iespaidīgākajām historisma stila celtnēm Rīgas bulvāru lokā, gan muzeja pastāvīgās ekspozīcijas, to skaitā jaunāko ekspozīciju Mūra nojaukšana. Latvijas māksla 1985–1991, kas vēsta par Latvijas laikmetīgās mākslas procesiem sociālpolitisko pārmaiņu laikā.

Mākslas muzejā Rīgas birža glabājas Latvijā lielākais ārzemju mākslas krājums. Muzeja Google Arts & Culture profilā apskatāmi 157 darbu attēli augstā kvalitātē, kuru vidū jāizceļ senākie kolekcijas priekšmeti no Senās Ēģiptes un krājuma lepnums – 17. gadsimta Ziemeļeiropas glezniecība. Jaunā virtuālā tūre sniedz iespēju ne tikai aplūkot valsts nozīmes arhitektūras pieminekli – restaurēto 19. gadsimta Rīgas biržas ēku, bet arī muzeja pastāvīgās ekspozīcijas. Mūsdienās ēkas vēsturiskie interjeri mijiedarbojas ar muzeja kolekcijām, veidojot vienotu ansambli.

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja profilā var iepazīties ar daļu no izcilās porcelāna kolekcijas un augstā izšķirtspējā izpētīt 52 priekšmetus. Paralēli muzejs sagatavojis vairākus stāstus, piemēram, par ēku – valsts nozīmes arhitektūras pieminekli, kura biezās mūra sienas glabā pilsētas vairāk nekā 800 gadu garo vēsturi, par novatoru un vienu no pirmajiem profesionālajiem latviešu dizaineriem Jūliju Madernieku. Vēl jebkuram interesentam ir iespēja attālināti paviesoties atvērtā tipa ekspozīcijā Dizaina process, kas veltīta Latvijas dizainam no 20. gadsimta 60. gadiem līdz mūsdienām.

Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs piedāvā virtuāli apmeklēt mākslinieku bijušo dzīvesvietu, kurā sajust un izbaudīt 20. gadsimta 20.–30. gadu atmosfēru, ko uzbur saglabājušās mēbeles un citi sadzīves priekšmeti, gleznas, grafikas darbi, skices un fotogrāfijas. Muzeja tiešsaistes kolekcijā skatāmi 50 mākslas darbi, savukārt stāsti ļauj uzzināt vairāk par modernisma un kubisma vēsmām latviešu glezniecībā, kā arī par mākslinieku pāra dzīves gājumu.

Nākotnē tiešsaistes kolekcijas plānots papildināt un radīt inovatīvus risinājumus, pateicoties platformas tehniskajam potenciālam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja