Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

Dailes teātra izrāde Rotkho turpina viesizrādes Eiropas vadošajos teātros

Dailes teātris ar jau starptautiskus panākumus guvušo izrādi Rotkho devies viesizrādēs uz Milānas Pikolo teātri (Piccolo Teatro) Itālijā, informēja teātra pārstāvji.

Milānas Pikolo teātris tiek uzskatīts par vienu no svarīgākajiem Eiropas teātra namiem un veido ne vien Itālijas dramatiskā un laikmetīgā teātra, bet arī pasaules skatuves mākslas tendences. Milānā Dailes teātra izrāde Rotkho tiks izrādīta trīs reizes – izrādes notiks šodien, 16., kā arī 17. un 18. maijā.

Dailes teātris ar izrādi Rotkho jau divas reizes gada laikā ar viesizrādēm ir pabijis Onassis Stegi centrā Atēnās. Tāpat pilnībā tika izpārdotas Rotkho viesizrādes Parīzes slavenajā Odeona teātrī (Théâtre de l'Odéon). Arī Parīzē iestudējums tika novērtēts gan klātienē skatītāju zālē, gan vairākās recenzijās, tostarp iekļūstot izdevuma Le Monde lapās, kur Rotkho uzteikts kā īpašs teātra notikums, savukārt žurnāla Théâtres Magazine desmit gadu jubilejas numurā izrāde atzīta par vienu no pēdējās desmitgades 50 labākajām izrādēm.

Dailes teātra izrādes starptautiskie panākumi turpina piesaistīt Eiropas vadošo teātru un festivālu uzmanību – nākamās viesizrādes iecerētas Vīnē, patlaban jau tiek plānotas viesizrādes Londonā, kā arī noris sarunas par izrādēm Ņujorkā un Monreālā.  

Izrādes režisors Lukašs Tvarkovskis ir viens no šībrīža izaicinošākajiem jaunās paaudzes režisoriem Eiropā. Viņš atgriezīsies Dailes teātrī jau 2025. gada pavasarī, lai kopā ar savu komandu un Dailes teātra aktieriem iestudētu savu nākošo izrādi Dailē. Tas būs liels starptautisks projekts sadarbībā ar vairākiem ārzemju kopproducentiem, bet galvenais partneris būs viens no pasaulē ievērojamākajiem teātra festivāliem Ruhrtriennale. Pirmizrāde paredzēta Vācijā šī festivāla ietvaros 2025. gada rudenī.

Izrāde ROTKHO ir novērtēta ar vairākām Spēlmaņu nakts 2021./2022. gada sezonas balvām – Gada lielās formas izrāde, Gada režisors Lukašs Tvarkovskis, Gada vizuālā tēla autors Fabjēns Ledē, Gada aktrise otrā plāna lomā par Melas Rotko lomu – Vita Vārpiņa. 

Tāpat izrāde ir saņēmusi virkni Spēlmaņu nakts nomināciju. Aktieris Juris Bartkevičs tika nominēts Spēlmaņu nakts 2021./2022. balvai kategorijā Gada aktieris otrā plāna lomā par Rotko lomu, Gada aktrise otrā plāna lomā – Katažina Osipuka (Destiny Hope), Gada aktieris otrā plāna lomā – Andžejs Jakubčiks (Aktieris), Gada vizuālā tēla autors – Jakubs Lehs (video), Euģenijus Sabaļausks (gaisma), Gada jaundarbs mūzikā – Lubomirs Gželaks, Gada horeogrāfs vai kustību mākslinieks – Pavels Sakovičs.

Izrādes māklinieks un scenogrāfs Fabjēns Ledē un kostīmu māksliniece Svenja Gasena saņēma prestižo Polijas skatuves dizaina un kostīmu festivāla Scena w Budowie galveno Golden Pocket balvu par ROTKHO scenogrāfiju un kostīmiem. 

Izrāde tapusi sadarbībā ar Polijas JK Opoles teātri (JK Opole Theater; Jan Kochanowski Theatre), Adama Mickeviča institūtu (Instytut Adama Mickiewicza) un ar Polijas Republikas Kultūras un nacionālā mantojuma ministrijas līdzfinansējumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvijas dievnami plaši atver durvis Baznīcu naktī

Sestdien, 1. jūnijā, jau 11. reizi visā Latvijā norisināsies garīgās kultūras notikums Baznīcu nakts, kurā šogad piedalīsies ap 160 dažādu tradicionālo kristīgo konfesiju dievnamu. Tomēr viss sāksi...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja