Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +20 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

Bērnu slimnīcā sākts padziļināts dzirdes skrīnings jaundzimušajiem

Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcas (BKUS) jaundzimušo aprūpes nodaļā uzsāktas padziļinātas dzirdes pārbaudes ar jaunu iekārtu, kas ir papildinājums jau esošajam dzirdes skrīningam, informēja BKUS komunikācijas speciāliste Ilze Olšteina.

Līdz šim Latvijā jaundzimušajiem padziļināts dzirdes skrīnings netika veikts, tāpēc atsevišķos gadījumos dzirdes traucējumi netika konstatēti pietiekami agrīni. Ja bērnam savlaicīgi - līdz sešu mēnešu vecumam -, multidisciplinārā komandā tiek sniegta atbilstoša medicīniskā palīdzība, tas var uzlabot valodas attīstību, kas nozīmē labākas lasīšanas, rakstīšanas un saziņas prasmes turpmāk.

Sekojot starptautiskām rekomendācijām neonatoloģijas jomā, jau vairākās valstīs jaundzimušajiem dzirdes skrīningu veic, izmantojot divas metodes - automātisko otoakustisko emisiju (AOAE vai OAE) un/vai automātisko dzirdes smadzeņu stumbra reakcijas noteikšanu (AABR), kas līdz šim Latvijā nebija pieejama, norāda BKUS Neonatoloģijas klīnikas vadītāja Dace Sniedze.

"Diemžēl tik maziem bērniem dzirdes problēmas bez speciālas iekārtas konstatēt ir grūti - nav redzamu simptomu, no ārpuses ausis parasti izskatās normāli. Līdz šim gadījumos, kad jaundzimušajam novērojām dzirdes traucējumu vai dzirdes zuduma riska faktorus, iespējami drīz nosūtījām mazuli uz Latvijas Bērnu Dzirdes centru, kur viņa dzirdi pārbaudīja padziļināti. Tagad varam veikt vajadzīgās pārbaudes, tikko jaundzimušais nonāk Bērnu slimnīcā, ātrāk atpazīstot bērniņus ar dzirdes traucējumiem," skaidro Sniedze.

Latvijā visās dzemdību nodaļās veseliem jaundzimušajiem dzirdes skrīningu veic ar līdz šim pieejamo OAE metodi. Jaundzimušajam var būt centrālas dabas dzirdes traucējumi, kurus iespējams konstatēt tikai ar jauno skrīninga metodi, taču OAE skrīninga rezultāti var būt normas robežās. Tāpēc bija gadījumi, kad dzirdes traucējumi tika atklāti novēloti.

Sniedze norāda, ka turpmāk izmeklējumi ar jauno iekārtu nebūs jāveic visiem jaundzimušajiem. Lielākai daļai bērnu ir pietiekami veikt skrīningu ar OAE metodi.

Tomēr riska faktori centrālas dabas dzirdes traucējumiem ir sastopami pietiekami bieži, piemēram, infekcijas slimības, izteikta dzelte, skābekļa trūkums, daži medikamenti. Kamēr Latvijā BKUS ir vienīgā iekārta padziļināta skrīninga veikšanai, šobrīd neonatologi izvērtē riska faktorus un tad izlemj, vai bērnu jāsūta uz padziļināto izmeklējumu.

"Šī nav diagnostikas metode, bet tā mus ļoti palīdz atlasīt tos pacientus, kam iespējami drīz nepieciešama audiologa konsultācija. Bērniem ar dzirdes traucējumiem nepieciešama palīdzība, ko sniedz pieredzējušu speciālistu komanda, kurā strādā audiologopēds, otorinolaringologs, bērnu neirologs, bērnu psihologs, ģenētiķis, kā arī acu ārsts," skaidro Sniedze.

BKUS speciālisti ir pateicīgi par atbalstu, kas dod iespēju jau tagad veikt dzirdes skrīningu, izmantojot abas metodes. Jaunā iekārta saņemta kā dāvinājums no ilggadēja ziedotāja - organizācijas "Rīgas Centra Pēdējo Dienu Svēto Jēzus Kristus Baznīcas draudze". Iekārtas kopējās izmaksas ir 22 992 eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas