Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

Rapšu šogad mazāk; aicina fotografēties īpaši izveidotos fotolaukumos

Lai pievērstu uzmanību rapšu lomai Latvijas lauksaimniecībā, biedrība “Apvienība par ilgtspējīgu lauksaimniecību un lauku vidi” jau tradicionāli organizē konkursu “Lauki zied!” . Tās laikā ikviens aicināts uzņemt fotogrāfijas astoņās īpaši izveidotās foto vietās pie rapšu laukiem visā Latvijā.

Paredzams, ka rapšu ziedēšana savu kulmināciju varētu sasniegt pēc 18. maija, kad ziedi būs atvērušies pilnībā.

“Šogad Vidzemē un Latgalē rapšu laukus nav saudzējis ziemas sals, tādēļ katrs zieds šogad ir īpaša vērtība un prieks lauksaimniekiem,” stāsta biedrības valdes priekšsēdētājs Valters Zelčs. “Priecājoties par rapšu lauku skaistumu, aicinām arī aizdomāties par šī auga lomu Latvijas lauksaimniecībā.  Tā kā rapsis ir krustziežu dzimtas augs, tas uzlabo augsnes stāvokli un palīdz irdināt augsnes dziļākos slāņus. No rapša sēklām iegūstam eļļu, ko var izmantot gan kulinārijā, gan kā piedevu biodegvielai. Savukārt pēc eļļas iegūšanas pāri palikušās izspaidas ir proteīniem bagātas, tāpēc tiek izmantotas lopbarībā. Rapsis ir arī svarīgs nektāraugs, no tā tiek iegūts augstvērtīgs medus,” uzsver V. Zelčs.

Rapšu audzēšanā Latvijā aktīvi aizsākās 2000. gadu sākumā. Kopš 2000. gada rapša sējplatības Latvijā pieaugušas no 6,7 tūkstošiem līdz 151,2  tūkstošiem hektāru 2023. gadā jeb gandrīz 23 reizes, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Latvija ir starp lielākajām rapšu eksportētājvalstīm, 2022. gadā ar eksportētiem 342 tūkstošiem tonnu ieņemot 10. vietu pasaulē.

Turpina V. Zelčs: “Šogad rapša platības Latvijā ir mazākas nekā pērn, turklāt Vidzemē un Latgalē, kailsala dēļ, atrast veiksmīgi pārziemojušus dzeltenos laukus ir izaicinājums. Lai aiztaupītu laiku, meklējot skaistākos laukus, un lai fotogrāfēšanās uz spilgto Latvijas rapšu lauku fona nesagādātu papildu raizes ne lauksaimniekam, ne tiem, kas vēlas uzņemt bildes, astoņu lauku malās izvietoti īpaši foto rāmji.”

Fotografēšanās vietas izveidotas:

  • Z/S “Robežnieki” Salacgrīvas novadā, Svētciemā;
  • SIA “AGRARIS” Augšdaugavas novadā, Višķu pagastā;
  • Z/S “Ģēģeri” Aizkraukles novadā, Neretas pagastā;
  • Z/S “Lazdiņi” Dobeles novadā, Krimūnu pagastā;
  • Z/S “Vīkseles” Tukuma novadā, Slampes pagastā;
  • L/S “Zvankalni”, Talsun novadā, Balgales pagastā;
  • Z/S “Katlauki” Talsu novadā, Abavas pagastā;
  • SIA “Balticagrar” Dienvidkurzemes novadā, Tadaiķu pagastā.

Karte ar precīzām fotogafēšanās vietām atrodama mājaslapā ilgtspejigi.lv.

Lai piedalītos konkursā, jākļūst par biedrības “Apvienība par ilgtspējīgu lauksaimniecību un lauku vidi” sekotāju sociālajos tīklos un jādalās “Facebook” vai “Instagram” ar savām bildēm pie ziedošajiem rapšu laukiem, izmantojot tēmturi #LaukiZied. Būs iespējams laimēt dāvanu kartes 50 un 150 eiro vērtībā DUS “Straujupīte”, gardumu grozus no Latvijas mājražotājiem 50 un 150 eiro vērtībā, kā arī fotoaparātu “FujiFilm Quicksnap”. Izlozes notiks 26. maijā un 9. jūnijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas