Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

ASV aizstāv Izraēlu pret apsūdzībām genocīdā

ASV valdība pirmdien aizstāvēja Izraēlas vadību pret apsūdzībām, ka tā īstenojot genocīdu pret palestīniešiem savā cīņā pret kaujinieku organizāciju Hamās Gazas joslā.
"Mēs neuzskatām, ka Gazā notiekošais ir genocīds. Mēs esam stingri noraidījuši šo pieņēmumu," paziņoja ASV prezidenta Džo Baidena nacionālās drošības padomnieks Džeiks Salivans.
 
Salivans sacīja, ka ASV paudušas savu nostāju šajā jautājumā arī rakstiski un detalizēti ANO Starptautiskajā tiesā (ICJ) Hāgā.
"Mēs uzskatām, ka Izraēla var un tai vajag darīt vairāk, lai nodrošinātu nevainīgu civiliedzīvotāju aizsardzību un labklājību," piebilda Salivans.
Karš Gazas joslā sākās, Izraēlai atbildot uz "Hamās" un citu islāmistu grupējumu uzbrukumiem Izraēlai, kuros 7.oktobrī tika nogalināti vairāk nekā 1200 cilvēku. Ņemot vērā lielo nogalināto civiliedzīvotāju skaitu un katastrofālo situāciju Gazas joslā, Izraēla tiek starptautiski kritizēta par šo karu.
 
Dienvidāfrika decembra beigās ierosināja ANO Starptautiskajā tiesā lietu pret Izraēlu, apsūdzot to genocīdā pret palestīniešiem Gazas joslā. Dienvidāfrika uzskata, ka Izraēla ir pārkāpusi ANO Genocīda konvenciju, kuru ir parakstījusi gan Dienvidāfrika, gan Izraēla. Dienvidāfrika vēlas, lai tiesa liktu Izraēlai izbeigt uzbrukumus Gazas joslā.
 
ICJ šajā lietā nolēma, ka Izraēlai ir jāveic aizsardzības pasākumi, lai novērstu genocīdu.
 
Izraēla ir vairākkārt noraidījusi apsūdzības genocīdā un uzsvērusi, ka tā izmantojusi tiesības uz pašaizsardzību pēc 7.oktobra uzbrukumiem.
 
ASV valdība un prezidents Baidens ir saskārušies ar daudzām apsūdzībām par līdzdalību genocīdā, sniedzot militāru atbalstu Izraēlai. Demonstranti ar attiecīgiem lozungiem ir pārtraukuši Baidena publiskas uzstāšanās.
 
Baidens arī tiek kritizēts par aizvien skarbāku toni pret Izraēlu, kas tiek interpretēts kā ASV svarīgās sabiedrotās pamešana nelaimē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits