Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

Sapnis par trofeju

Ar sen nebijušām gaidām pavasaris pienācis līdzjutējiem, kuri pastiprināti seko līdzi mūsu atlētu gaitām Ziemeļamerikas hokeja un basketbola laukumos. Sezonas izšķirošajās cīņās Nacionālajā hokeja līgā (NHL) un Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) pat četru latviešu pārstāvētie klubi tiek minēti arī starp titulu pretendentiem. Kamēr Kristaps Porziņģis (Bostonas Celtics), Uvis Balinskis (Floridas Panthers), Teodors Bļugers un Artūrs Šilovs (abi – Vankūveras Canucks) cenšas cerības attaisnot, palūkosimies, kā Latvijas sportistiem šajās cīņās veicies iepriekš.

APSKAUŽAMA REGULARITĀTE

Gravējumā uz pasaulē prestižākās hokeja trofejas Stenlija kausa pamatnes līdz šim vienīgajam latvietim Sandim Ozoliņam pērn pievienojās Teodors Bļugers, kurš titulu izcīnīja Vegasas Golden Knights sastāvā. Sanda sasniegto NHL izslēgšanas turnīrā kādam no viņa tautiešiem tuvākajā laikā būs grūti atkārtot – aizsargs karjeras laikā Stenlija kausa izcīņā aizvadīja 137 spēles un nopelnīja 90 rezultativitātes punktus. 1996. gadā viņš cēla virs galvas kausu, vēl reizi spēlējis finālā 2003. gadā ar Anaheimas Ducks, bet trīs reizes – 1997., 1999. un 2000. gadā – apstājās pusfinālā Kolorādo Avalanche sastāvā. Spilgta bija jau Ozoliņa pirmā izslēgšanas turnīra pieredze ar Sanhosē Sharks komandu, kuras vārtus sargāja cits latvietis Artūrs Irbe. Kluba trešajā sezonā NHL tas play-off kvalificējās kā pēdējais Rietumu konferencē, taču debitanti vēsturiskā sērijā septiņās spēlēs pārspēja par visa turnīra galveno favorītu uzskatīto Detroitas Red Wings. Tieši Irbes sniegums vārtos tika izcelts svarīgās uzvarās sērijas ceturtajā (4:3) un piektajā (6:4) spēlē. Arī otrajā kārtā pret Toronto Maple Leafs uzvarētāju noskaidroja septiņās spēlēs, un Sharks pēc 3–2 vadības sērijā tomēr nācās izstāties no turnīra. Sandis Ozoliņš 14 dueļos atdeva desmit rezultatīvas piespēles, taču pret Toronto sestās spēles pagarinājumā neizmantoja labu iespēju izdarīt metienu ātrā pretuzbrukumā, pēc kā komanda piedzīvoja zaudējumu. Visās 14 spēlēs Sharks vārtu drošība bija uzticēta Irbem, kurš vidēji ielaida 3,72 ripas un atvairīja 87,5% metienu. 

Divus gadus vēlāk Ozoliņš tika aizmainīts uz Avalanche komandu. Tā neilgi pirms tam bija pārcelta no Kvebekas uz Kolorādo un jau ar pirmo mēģinājumu izcīnīja Stenlija kausu. Liela loma šī panākuma gūšanā bija arī latvietim, kurš ar 19 punktiem kļuva par devīto rezultatīvāko spēlētāju izslēgšanas turnīrā un rezultatīvāko starp aizsargiem. Avalanche ar vienādu 4–2 sērijās pārspēja Vankūveras Canucks, Čikāgas Blackhawks un Detroitas Red Wings, bet finālā ar 4–0 uzvarēja Floridas Panthers. Pēdējā uzvara ar 1:0 tika izcīnīta trešajā pagarinājumā, kad rezultatīvs bija vācietis Ūve Krups. Avalanche ar Ozoliņu sastāvā bija starp galvenajiem favorītiem arī turpmāk, taču 1997. gadā pusfinālā ar 2–4 sērijā zaudēja topošajam čempionam Detroitas Red Wings, sezonu vēlāk piedzīvoja vilšanos pirmās kārtas sērijā (3–4) pret Edmontonas Oilers, bet 1999. un 2000. gadā divreiz pēc kārtas septiņu spēļu sērijās piekāpās Dalasas Stars. Tuvāk kausam Ozoliņš tika 2003. gadā ar Anaheimas Ducks, kā sastāvā pusfinālā ar 4–0 apspēlēja Sergeja Žoltoka pārstāvēto Minesotas Wild, bet finālsērijā septiņās spēlēs piekāpās Ņūdžersijas Devils

Gadu iepriekš finālā piedalījās Artūrs Irbe, kura sniegums Karolīnas Hurricanes vārtos sekmēja komandas pārsteidzošo skrējienu ar 4–2 uzvarām pār Devils, Canadiens un Maple Leafs komandām, līdz izšķirošajā sērijā nācās ar 1–4 atzīt Detroitas Red Wings un Dominika Hašeka pārspēku.

MAZĀKĀ LOMĀ LĪDZ FINĀLAM

2006. gadā savas pēdējās spēles NHL izslēgšanas turnīrā Ņujorkas Rangers sastāvā aizvadīja Sandis Ozoliņš, bet Kolorādo Avalanche rindās otro un pēdējo reizi karjerā šo atmosfēru izbaudīja Kārlis Skrastiņš. Turpmākajos gados Latvijas hokejistu sekmes aizokeāna laukumos nebija tik labas, tomēr tāpat līdzjutējiem vēl trīs reizes laupīts naktsmiers, lai justu līdzi izšķirošajām cīņām par kausu. Aizsargs Oskars Bārtulis 2009./2010. gada sezonā debitēja Filadelfijas Flyers sastāvā un aizvadīja 53 spēles pamatturnīrā, kā izskaņā komanda dramatiskā cīņā ieguva vienu no pēdējām ceļazīmēm uz izslēgšanas turnīru. Uz pacēluma viļņa "lidotāji" pirmajā kārtā ar 4–1 pārspēja Ņūdžersijas Devils, otrajā pēc zaudējuma trijās pirmajās spēlēs ar 4–3 pieveica Bostonas Bruins, bet pusfinālā ar 4–1 uzvarēja Monreālas Canadiens. Finālā ar 2–4 nācās atzīt Čikāgas Blackhawks pārākumu. Latvietis izslēgšanas turnīrā gan piedalījās epizodiski un septiņās spēlēs ar rezultativitāti neizcēlās.

Trīs gadus vēlāk līdzīgā lomā Bostonas Bruins komandā līdz finālsērijai nokļuva Kaspars Daugaviņš. Sezonas gaitā uzbrucēju uz vienu no līgas vadošajām komandām aizmainīja no Otavas Senators un viņš "lāču" kreklā piedalījās pa sešām spēlēm regulārajā turnīrā un izslēgšanas mačos. Komanda ceļā uz finālu ar 4–3 pārspēja Maple Leafs, ar 4–1 uzvarēja Rangers un ar 4–0 sakāva Penguins, taču cīņā par kausu ar 2–4 atzina Blackhawks pārākumu. Kasparam bija izcila iespēja izraut uzvaru finālsērijas pirmās spēles trešajā pagarinājumā, tomēr izgājienā pret vārtsargu viņš kļūdījās, un komanda vēlāk zaudēja. Latvijas izlases kapteinis atzinis, ka neizmantotā iespēja, visticamāk, laupījusi viņam karjeras turpinājumu NHL. Zīmīgi, ka arī Teodors Bļugers pērn topošo čempionu sastāvā nokļuva pēc sezonas gaitā veiktas maiņas. Uzbrucējs no Pitsburgas Penguins nonāca vienā no vadošajām līgas komandām Golden Knights un, lai arī nepaguva izcīnīt lielu lomu tās sastāvā, sešās spēlēs izslēgšanas turnīrā palīdzēja iegūt Stenlija kausu. Vegasas klubs pirmajā kārtā ar 4–1 pārspēja Vinipegas Jets, nākamajās ar 4–2 uzvarēja Edmontonas Oilers un Dalasas Stars, bet finālā ar 4–1 pieveica Floridas Panthers.

NBA VĒL TITULCĪŅAS GAIDĀS

Lai gan Latvijas basketbolisti pēdējos piecpadsmit gados pasaules spēcīgākajā līgā kvantitatīvi nav atpalikuši no hokejistiem, finālsērijā neviens no viņiem vēl nav spēlējis. Desmit gadu ilgās NBA karjeras laikā Andris Biedriņš izslēgšanas turnīrā piedalījās vien divreiz. 2007. gadā viņš kopā ar Goldensteitas Warriors iepriekšējo līderu paaudzi sagādāja vienu no lielākajiem pārsteigumiem un saukļa We Believe (Mēs ticam – angļu val.) pavadījumā sešās spēlēs apspēlēja turnīra galveno favorītu Dalasas Mavericks, bet pēc tam piecās spēlēs piekāpās Jūtas Jazz. Andrim individuāli veiksmīgākās bija izšķirošā spēle pret Mavericks (24 minūtēs 12 punktu, 12 atlēkušās un 3 bloki) un vienīgā uzvarētā spēle pret Jazz (38 minūtēs 13 punktu un 13 atlēkušās). Savā debijas sezonā NBA Dāvis Bertāns pārstāvēja vienu no tā brīža spēcīgākajām komandām līgā Sanantonio Spurs, ar ko sasniedza izslēgšanas spēļu pusfinālu. Sešās spēlēs pārspējuši Memfisas Grizzlies un Hjūstonas Rockets, Spurs basketbolisti cīņā par vietu finālā pirmajā spēlē palika bez līdera Kavai Lenarda un nespēja izrādīt pretestību Goldensteitas Warriors lielajam trijniekam – Stefam Karijam, Klejam Tomsonam un Kevinam Durantam. Dāvis piedalījās 13 no komandas 16 playoff spēlēm. Otro reizi karjerā rūjienietis pusfinālu sasniedza pirms diviem gadiem, kad kopā ar Luku Dončiču Dalasas Mavericks sastāvā pieveica Jazz (4–2) un Fīniksas Suns (4–3), taču vēlreiz atdūrās pret Warriors (1–4).


Rakstu lasiet arī žurnāla Sporta Avīze maija numurā! Žurnāla saturu gan drukātā, gan digitālā formātā iespējams abonēt mūsu jaunajā mājaslapā ŠEIT!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvieši ir visur

Soli pa solim. Tā varētu raksturot latviešu mehāniķa un inženiera ceļu Pasaules rallija čempionātā (WRC), tomēr viņi nav vienīgie, un mūsējo skaits otrajā prestižākajā autosporta čempionātā arvien p...

Intervijas

Vairāk Intervijas


Portrets

Vairāk Portrets


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā