Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +21 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

Krievijas austrumu pagrieziens

Piektdien noslēdzas Krievijas līdera Vladimira Putina divas dienas ilgā oficiālā vizīte Ķīnā, kura vienlaikus bija arī simbolisks viņa pirmais brauciens uz ārvalstīm pēc piektās pārvēlēšanas valsts vadītāja amatā un inaugurācijas.

Vizītes gaita bija gana prognozējama. Krievijas līderis Pekinā tika sagaidīts ar milzu pompozitāti (kas iespaidīgi kontrastēja ar to, kā Ķīnā tiek uzņemti rietumvalstu politiķi), un ar Ķīnas līderi Sji Dzjiņpinu kopīgajā paziņojumā tika uzsvērts, ka Maskavas un Pekinas attiecības ir sasniegušas iepriekš nepieredzētu līmeni un turpina attīstīties. Kā arī – ka abas valstis aktīvi atbalsta un aizstāv daudzpolāru, starptautisko tiesību normās balstītu pasaules kārtību.

Izskanēja arī virkne citu līdzīga satura paziņojumu, tostarp Sji Dzjiņpins nodēvēja Ķīnas un Krievijas attiecības par etalonu un paraugu, kādai jābūt lielvaru sadarbībai, kā arī tika parakstīts lielāks skaits dažādu dokumentu, kas liecina – rietumvalstu centieni panākt Pekinas distancēšanos no Maskavas nav vainagojušies ar panākumiem. Ekonomiskajā ziņā sankciju piemērošana vai to draudi ietekmi uz Ķīnas privātajiem uzņēmumiem tomēr atstāj, taču politiski rezultāts ir pretējs cerētajam.

Jāpiebilst, ka citas nozīmīgākās amatpersonas Krievijas delegācijā ir valsts jaunais aizsardzības ministrs Andrejs Belousovs un viņa priekštecis šajā amatā, tagad Krievijas Drošības padomes sekretārs (šis amats neoficiāli tiek uzskatīts par trešo ietekmīgāko valstī), Sergejs Šoigu. Kamdēļ Krieviju interesē militārā sadarbība ar Ķīnu, ir skaidrs, tomēr tikpat svarīgi ir, ka arī Ķīnas puses interese nav mazāka. Militārās sadarbības paplašināšanas nozīmīgums tika uzsvērts abu valstu līderu paziņojumā, kurā de facto tika pausts arī atbalsts Krievijas redzējumam (vairākumam tās prasību) par karadarbības pārtraukšanu Ukrainā.

Līdzīga situācija arī vēl plejādē citu jomu, un būtībā Krievijas un Ķīnas alianse turpina veidoties visas pasaules acu priekšā. Arī tādēļ, ka nekas nevieno tik labi kā kopīgs ģeopolitiskais pretinieks. Un, ja nu kas nav saprotams, tad tā ir Rietumos joprojām plaši izplatītā pārliecība, ka Maskavas un Pekinas draudzība nebūs ilga, jo pretrunu to starpā ir vairāk nekā vienojošu momentu. Pretrunu tiešām netrūkst, taču to risināšana ir atlikta uz vēlāku laiku. Ģeopolitiskais konflikts savukārt rit šeit un tagad, bet cerēt uz pretrunu saasināšanos oponentu nometnē šādos apstākļos var izrādīties arī liktenīga kļūda.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē