DVĒSEĻU PULCĒŠANA. IEDZĪVOJU PASAKĀ

Cena
15.23 €
Autors Melānija Vanaga
Izdevējs Jumava
Lappušu skaits 312
Svars (kg) 0.380
Izmērs (cm) 20.0 × 14.5 × 2.5

Preces apraksts

“Es ielaimējos pasakā, kas pa garu atmiņceļu “jāj” šurp arī uz šodienu, kad to atceros un veru tai vārtus. (..)

Šajā grāmatā es jau iegāju savas dzīves pasakā, bet to izstāstīt bija grūti, pat neiespējami — varēju to tikai pa kādam mirklītim drusku atgaismot. Šī grāmata bija iedomāta skaista tāpat kā pasaka par dzīvi, kaut arī mūs nesaudzēja ne kļūdas, ne grūtas nejaušības. Bet ne tādu, pasakainu, to izdevās arī sadarīt.
Grāmata bija iecerēta un, pašasprāt, ir arī uzrakstīta kā piemiņas svecīte saviem pašiem tuvākajiem, pie kuras arī viņu dvēselēm no Visuma vēsām dzīlēm dažlaik pasildīties.
Bet lasītājam?
Šī grāmata ir lasāmgabals īstā vēstures gaismojumā, kādas dzīves stāsts aiz sešdesmit gadiem, bāls pasakas attēls bez neviena piepiliena izdomas.”
Autore

Melānija Vanaga dzimusi 1905. gada 4. septembrī Drabešu pagasta „Kalna Sermuļos”. 1912. gada rudenī Melānija sāka mācīties Doles (tagad Amatas) pamatskolā, vēlāk Cēsu ģimnāzijā jeb 1. vidusskolā. Pēc ģimnāzijas sāka studijas Latvijas Universitātē, kur studēja jurisprudenci, kā arī dziedāja universitātes korī Dziesmuvara. M. Vanaga strādājusi tiesā, laikrakstos „Brīvā Zeme” un „Daugavas Vēstnesis”, kā arī Rīgas radiofonā.
1941. gada 14. jūnijā viņu kopā ar astoņgadīgo dēlu Alni izsūtīja uz Sibīriju – Krasnojarskas novadu. Vīrs Aleksandrs tika nošķirts no ģimenes un izsūtīts uz Gulaga nometni Urālos, kur 1942. gadā tika nošauts. Latvijā M. Vanaga atgriezās 1957. gadā. Pēc atgriešanās piecus gadus strādāja Cēsu rajona kolhozos par gani un apkopoja Drabešu pagasta un citu Āraišu draudzē esošo pagastu māju vēsturi, teiku pierakstus, dokumentus, fotogrāfijas. 1992. gadā M. Vanagai par izciliem sasniegumiem literatūrā – grāmatu „Veļupes krastā” – tika piešķirta Kultūras ministrijas balva, 1993. gadā par Sibīrijas atmiņu grāmatu „Veļupes krastā” – kardināla Juliāna Vaivoda fonda balva, 1994. gadā par dokumentālo romānu virknes „Dvēseļu pulcēšana” pirmo grāmatu „Tēvu cilts” – Eduarda Veidenbauma literārā prēmija un par nopelniem Tēvijas labā – Triju Zvaigžņu ordenis.
2000. gada 2. septembrī tika atvērts Melānijas Vanagas piemiņas muzejs Amatas pamatskolā.
2016. gadā režisors Viesturs Kairišs pēc grāmatas „Veļupes krastā” motīviem uzņēma filmu „Melānijas hronika”.

Preces parametri

Vispārējās īpašības

Autors: Melānija Vanaga
Izdevējs: Jumava
Izdošanas gads: 2017
Valoda: latviešu

Citi piedāvājumi