Tulkojam pusdienu šķīvi

  • 0
  • Pievienot

Vai arī jūs reizēm aizdomājaties - kas ir šie noslēpumainie simboli E ar tiem pievienotajiem cipariem? Tie lasāmi gandrīz vai uz katra iepakota pārtikas produkta. Kopumā šādu vielu ir ap 540. Pats E ir gluži nevainīgs, tas ir pirmais burts angļu vārdā edible, tātad "ēdams". Bet ko nozīmē viss pārējais? ** Maize Ūdens, rudzu milti un rudzu graudi, kviešu milti, sīrups, rudzu iesala milti, raugs, kviešu klijas, sāls, kartupeļu pārslas, E482, taukskābju mono un diglicerīds, E450, konservanti (nātrija acetāts, sorbīnskābe) E482 jeb kalcija stearoil-2-laktātu izmanto, lai kavētu maizes sacietēšanu. Tas nodrošina divu vai vairāku nesajaucamu pārtikas produktu daļu, piemēram, eļļas un ūdens, sajaukšanos un viendabīga maisījuma uzturēšanu. Šis emulgators (burtiski: viela, kas veicina emulsijas veidošanos) tiek iegūts vai nu ķīmiskā sintēzē, vai arī ogļhidrātu, piemēram, cukura, baktēriju rūgšanas procesā. E450 jeb difosfāts ir stabilizētājs, ko pievieno maizei, lai noturētu nemainīgu pārtikas produktu fizikālo un ķīmisko stāvokli, tas arī spēj pastiprināt produkta krāsu. Nātrija acetāts pasargā no pelējuma. Sorbīnskābe ir konservants, ko pievieno galvenokārt bezalkoholiskajiem dzērieniem, sulām, augļu jogurtiem, kausētā siera šķēlēm. Taukskābju mono un diglicerīdu galvenokārt pievieno saldētiem desertiem. ** Piena desa bērniem Cūkgaļa, ūdens, liellopu gaļa, cūku ādas, cūku speķis, piena pulveris, ciete, vistu olas, sāls, garšvielas, stabilizatori E1422, E452, E621, E300, E250.E452 jeb polifosfāts ir sintētiska viela, ko izmanto mitruma uzturēšanai produktā. Nekādas blaknes nav novērotas. E1422 jeb acetilētas dicietes adipināts ir biezinātājs, kas palielina pārtikas produkta viskozitāti. E621 jeb mononātrija glutamāts ir garšas pastiprinātājs, ko pievieno, lai uzlabotu produktam piemītošo garšu vai smaržu. Pārāk lielā daudzumā var palielināt smadzeņu šūnu receptoru aktivitāti un izraisīt to atmiršanu. Tiek pētīts, kā tas ietekmē Alcheimera slimības un pārkinsonisma pacientus. E300 ir askorbīnskābe. E250 jeb nātrija nitrīts ir konservants, ko atļauts pievienot tikai maisījumiem ar vārāmo sāli. Var izraisīt hiperaktivitāti. Daudzās valstīs tā lietošana ir ierobežota, jo, sajaucoties ar citām ķīmiskajām vielām, rada maisījumu, kas laboratorijas apstākļos dzīvniekiem veicinājis audzēju veidošanos. Nav ieteicams bērnu uzturā. ** Jogurts Pasterizēts pilnpiens, cukurs, zemenes, mellenes, ķirši, jāņogas, upenes, kazenes, avenes, ūdens, stabilizētāji (pektīns, ksantāna sveķi un modificēta kukurūzas ciete), meža zemeņu aromāts, skābuma regulētājs (nātrija citrāts), konservants (kālija sorbāts), krāsviela (karmoizīns), želatīns un jogurta ieraugs. Pektīns ir dabiska viela gatavos ābolos un plūmēs, taču pārtikā galvenokārt izmanto pektīnu, ko iegūst no citrusaugu mizām. Lieto kā želejveida biezinātāju, arī medikamentos un kosmētikā. Ksantāna sveķi ir dabisks ogļhidrāts, kas veidojas glikozes rūgšanas procesā. Visbiežāk pievieno saldajām marinādēm. Šajā gadījumā modificētā kukurūzas ciete nav gatavota no ģenētiski modificētas kukurūzas, bet gan pārveidota tā, lai kuņģim būtu vieglāk sagremot pārtikas produktu. Modificētajai cietei E numuru nenorāda. Visbiežāk tā tiek izmantota paciņu zupās un mērcēs. Nātrija citrāts izmantots kā skābuma regulētājs. Kālija sorbāts ir konservants, kas pagarina pārtikas produkta saglabāšanas laiku, aizsargā no sēnīšu un baktēriju izraisītas bojāšanās. Karmoizīns ir krāsviela, kas dod sarkanīgu toni. Izšķir dabiskās (iegūtas no augiem un sēklām), dabiskajām identiskās (iegūtas ķīmiskā ceļā, bet identiskas dabā sastopamajām) un sintētiskās (iegūtas ķīmiskā sintēzē, dabā nav sastopamas) krāsvielas. Var izraisīt alerģiju tiem, kas jutīgi pret aspirīnu. Aizliegts Japānā, ASV, Zviedrijā un Norvēģijā. ** Šampinjonu salāti Šampinjoni, puravi, dilles, pipari, burkāni, sīpoli, krējums, majonēze, E260, E330, E202, E300, E1422 un E412. E260 ir etiķskābe, un to izmanto kā skābuma regulētāju. E330 ir citronskābe. E202 jeb kālija sorbāts ir konservants, kas pagarina pārtikas produkta saglabāšanas laiku, aizsargā to no sēnīšu un baktēriju izraisītas bojāšanās. E300 ir askorbīnskābe. E1422 jeb acetilētas dicietes adipināts ir biezinātājs, kas palielina pārtikas produkta viskozitāti. E412 ir guāra sveķi, kas iegūti no dabiska pākšauga. Kā stabilizētāju to visbiežāk pievieno sausajām zupām un bezē, lai noturētu nemainīgu pārtikas produkta fizikālo un ķīmisko stāvokli. Kā biezinātāju izmanto arī kosmētikā, īpaši šampūnos un zobu pastās. ** Diētiskā kola Ūdens, oglekļa dioksīds, krāsviela (amonija sulfīta karamele), skābuma regulētāji (ortofosforskābe, mononātrija fosfāts), aromatizētāji (ieskaitot kofeīnu), saldinātāji (aspartāms, kalcija acesulfāms), konservants (nātrija benzoāts). Satur finilalanīna avotu Aspartāms un acesulfāms ir mākslīgi saldinātāji, kurus atļauts lietot pārtikā. 2002.gadā Eiropas Komisijas Pārtikas zinātnes komisijai tika lūgts pārskatīt faktus par aspartāma drošību. Komisija vēlreiz atzina - saldinātājs ir drošs. Kalcija acesulfāms Eiropā atļauts kopš 1983.gada. Daži zinātnieki ir satraukti, jo laboratorijas eksperimentos šī viela dzīvniekiem veicināja audzēju veidošanos. Ražotāji apgalvo - tas ir drošs. Nātrija benzoāts jeb E211 ir konservants. No tā iesaka izvairīties tiem, kas cieš no astmas, ādas slimībām un kam piemīt paaugstināta jutību pret aspirīnu. Konservants var izraisīt alerģiju. Kofeīns ir viegls centrālās nervu sistēmas stimulants, kas var radīt atkarību: pēkšņi pārtraucot to lietot, var parādīties galvassāpes, nogurums vai reiboņi. Īpaši jutīgi var būt bērni. Finilalanīns ir aspartāma sastāvdaļa. -- IZMANTOTA PĀRTIKAS UN VETERINĀRĀ DIENESTA, LATVIJAS PĀRTIKAS CENTRA UN UK FOOD GUIDE INFORMĀCIJA ** SestDiena jautā: Vai jūs lasāt produktu sastāvu, kas norādīts uz etiķetes? Lasu, lai galvenokārt izvairītos no dažādiem konservantiem 34% Lasu, lai galvenokārt izvairītos no trekniem produktiem 9% Dažreiz lasu intereses pēc, taču tas neietekmē manu izvēli 51% Nelasu 6% OMD Snapshots aptauja veikta 10.-11.oktobrī, 2005. Atbildēja 893 respondenti visā Latvijā

Pievieno komentāru

Arhīvs

Vēl aktuāli

+
Lasi vēlāk
0