Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Drošā ķīmija ar "Biolar"

Cilvēki, kas ir tālu no ķīmijas jomas, dažreiz ļoti piesardzīgi izturas pret nozari un tās produktiem. Tas lielā mērā ir saistīts ar tā saucamiem "bīstamības apzīmējumiem", kas tiek drukāti gandrīz uz katras ķīmiskā produkta etiķetes saskaņā ar aktuālākiem normatīvajiem aktiem. Tiešām, ķīmija var būt dažāda, tai skaitā arī bīstama. Bet tajā pašā laikā tieši ķīmija ir viens no pamatiem, uz kā balstās mūsdienu civilizācija. Vai mēs iedomājamies savu dzīvi bez medikamentiem un plastmasas, bez stikla un asfalta, bez krāsām un naftas produktiem?

Mūsdienu ķīmiķa uzdevums ir  veidot videi un cilvēkam drošu ķīmisko produktu. Drošība sastāv no vairākiem faktoriem. Pirmkārt, pašam produktam ir jābūt maksimāli drošam – jābūt minimālam bīstamības apzīmējumu skaitam vai pat vispār jābūt bez tām. Otrkārt, produkta ražošanas process nedrīkst radīt liekus produktus un atkritumus. Ja tie tomēr rodas, tos ir nepieciešams efektīgi pārstrādāt. Treškārt, produkta ražošanas un lietošanas laikā mums jāizvairās no vides piesārņošanas, it īpaši jāminimizē siltumnīcefekta gāzu emisijas. Kopumā ir nepieciešams nodrošināt praktisku ilgtspējīgu attīstību konkrētajā patēriņa segmentā.

"Biolar" - Olaines ķīmijas rūpnīca - ir uzņēmums ar ilgu vēsturi. Tā tika dibināta 1960. gadu sākumā kā viena no Olaines pilsētas galvenajām rūpnīcām un sāka savu darbību kā ķīmisko reaģentu rūpnīca. Tas ir viens no Latvijas uzņēmumiem, kas izdzīvoja 1990. gadu politiskās un ekonomiskās grūtības un turpina attīstīties arī tagad.

Kas varētu parūpēties par drošu ķīmiju, ja ne Biolar rūpnīcas kolektīvs? Un mēs to darām. Daudzi zina, ka "Biolar" ražo laku un krāsu produkciju. Daļa no tās ir vecā tipa krāsas, kas balstītas uz šķīdinātājiem. Vairāki patērētāji joprojām ir gatavi paciest šķīdinātāju smaku remonta laikā un nepievērš pārāk lielu uzmanību bīstamības apzīmējumiem uz etiķetes. Tomēr mums, kā atbildīgajam ražotajam, ir pienākums piedāvāt cilvēkiem videi draudzīgāku un cilvēkiem drošāku alternatīvu. Tāpēc mēs pieņemam sev jaunu izaicinājumu: izveidot visiem mūsu tradicionālajiem materiāliem ūdens analogus.

Daži domā: Vai tie organiskie šķīdinātāji ir tik slikti? Nu, un kas, ja ir pat ir tā smaka. Jāpacieš pāris dienas, kārtīgi jāizvēdina telpu un viss būs labi. Galu galā materiāli ir lēti, un pārklājuma kvalitāte ir izcila. Bet cilvēki, kuri tā domā, aizmirst vai nezina, ka organiskie šķīdinātāji ir vielas, kas pārsvarā sastāv no ogļūdeņražiem. Un viss šķīdinātājs, kas iztvaiko un nokļūst gaisā, galu galā oksidēsies ar atmosfēras skābekli līdz CO2 – oglekļa dioksīdu, ko cilvēki pēdējo simtu gadu laikā atmosfērā ir izmetuši vairāk nekā jebkad agrāk. Protams, mēs varam paciest smaržu. Vai planēta var paciest siltumnīcas efektu? Tas ir jautājums.

Tāpēc mūsu ilgtermiņa attīstības stratēģija ir, izņemt šķīdinātājus no krāsām un pat spert soli tālāk. Pat tagad liela daļu no izejvielām, ko mēs izmantojam krāsu ražošanai, ir augu eļļas. Tās veidojas augos, absorbējot atmosfēras CO2 fotosintēzes procesā. Tādējādi, tālāk attīstot ražošanas tehnoloģijas, mēs ne tikai varam samazinām naftas produktu izmešus gaisā, bet arī papildus samazināt CO2 atmosfērā.

Protams, ekoloģiskas tehnoloģijas attīstība ir sarežģīts process un pat speciālistiem nav viegli tajā orientēties. Bet mēs to darām un izstrādājam jaunus, vides draudzīgus materiālus. Mums palīdz piesaistītais finansējums no Eiropas partneriem un Latvijas valsts. Norvēģijas grants kopā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA) apstiprināja mūsu attīstības projektu "INOVATĪVA POLIMĒRU EMULSIJU IZSTRĀDE LAKU UN KRĀSU RAŽOŠANAI AR SAMAZINĀTU CO2 EMISIJU" un mums tika piešķirts līdzfinansējums ap 80 000 EUR.

Projekts tiks pabeigts 2024. gada aprīļa beigās. Projekta mērķis, ko mēs veiksmīgi sasniedzām, bija attīstīt ūdens bāzes laku un krāsu materiālus, kas aizstās uz šķīdinātāju pamatā esošos materiālus, kas vēl joprojām ir pieejami tirgū. Mēs esam izstrādājuši divas ūdens emulsijas uz alķīdu polimēru bāzes, tādus pašus, kur tiek izmantotas augu eļļas kā izejvielas, kā arī jaunu antikorozijas grunti uz ūdens bāzes – "Laraprim Aqua". Nākamais uzdevums ir izstrādāt paplašinātu gatavu laku un krāsu materiālu sortimentu, izmantojot mūsu pašu ražotas emulsijas, lai gala patērētāji arī varētu pieņemt lēmumu par to, cik viņi ir paši gatavi veikt soli ilgtspējīgas attīstības virziena.

Tāpēc, nākotnē  ienākot veikalā, aicinām pievērst uzmanību no kādiem materiāliem ir izgatavota krāsa, kuru plānojat iegādāties remontam. Ja jums nav vienaldzīgs planētas liktenis, aicinām un iesakām izvēlieties ūdens bāzes materiālu.

 

                  

 

__________________________________________________________________

Projekta nosaukums
Inovatīva polimēru emulsiju izstrāde laku un krāsu ražošanai ar samazinātu CO2 emisiju

Projekta numurs
NAGS1-IES-2021/3

projekta īstenošanas laiks
Projekta sākums - 06.10.2022
Projekta beigas - 30.04.2024

Strādājam kopā zaļai, konkurētspējīgai un iekļaujošai Eiropai!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Izcel savas mājas dizainu ar betona dakstiņu jumtu

Pareizi izvēlēts jumts var būtiski ietekmēt jūsu mājas kopējo estētiku. Betona dakstiņu jumts – kopējo vides atmosfēru. Tas ne tikai nodrošina izturību un ilgmūžību, bet arī piešķir šarmantu el...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti