Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Jumta segumi - materiālu veidi un to uzstādīšanas iespējas

Jumta segums ir viena no svarīgākajām mājas sastāvdaļām, kas ne tikai nodrošina aizsardzību pret dabas stihijām, bet arī ietekmē mājas izskatu un vērtību.

Kad Tu plāno jumta seguma uzstādīšanu vai nomaiņu, ir svarīgi izvēlēties pareizo materiālu, kas atbilst Tavām vajadzībām un vēlmēm. Šajā rakstā mēs apskatīsim dažādus jumta segumu materiālus un to uzstādīšanas iespējas. Ja vēlies uzzināt, kas jāņem vērā veicot kopējo mājas remontu, lasi Vivus.lv bloga rakstu: Mājas remonts, no pamatiem līdz jumtam

1. Bezazbesta šīfera jumti

Tradicionālais jumta segums, bezazbesta šīferis, ir pazīstams ar savu izturību un estētisko pievilcību. Šīferis ir dabīgs materiāls, kas izgatavots no cementa, kaļķa un celulozes šķiedras. Tas nodrošina labu izturību pret laika apstākļiem un ir ilgtspējīgs risinājums. Šis jumta seguma veids kalpos no 25 līdz 50 gadiem.

2. Lubiņu jumti

Lubiņu jumta segums, pazīstams arī kā skaidu jumta segums, ir dabiski izgatavots un videi draudzīgs materiāls, kura izgatavošanai galvenokārt izmanto egļu, priedes vai apses skaidu plāksnes, uzklājot tās vairākās kārtās. Šī jumta seguma galvenā priekšrocība ir tā dabiskais izskats. Tomēr, lai nodrošinātu jumta ilgtspējīgu kalpošanu, jāpievērš uzmanība lubiņu jumta uzturēšanai, kas var ievērojami palielināt uzturēšanas izmaksas. Šis jumta seguma veids kalpos no 30 līdz 50 gadiem.

3. Metāla jumts

Metāla jumts ir moderns un izturīgs jumta seguma variants, kas nodrošina lielisku aizsardzību pret laika apstākļiem, taču jāņem vērā, ka nokrišņu laikā metāla segums sagādā nepatīkamus trokšņus. Metāla jumts ir viegls un viegli uzstādāms, kas padara to par populāru izvēli daudzās mājās. Turklāt, metāla jumts ir ugunsdrošs un prasa minimālu apkopi. Taču svarīgi atcerēties, ka zem metāla jumta seguma veidosies kondensāts, tādēļ pirms seguma uzstādīšanas, zem jumta seguma nepieciešams ieklāt pretkondensāta plēvi, kas nodrošinās, lai kondensāts nenokļūtu bēniņos. Šis jumta seguma veids kalpos no 15 līdz 40 gadiem.

4. Dakstiņu jumti

Ņemot vērā Latvijas klimatiskos apstākļus, par vispiemērotāko jumta seguma veidu tiek uzskatīts dakstiņu jumts. Šobrīd tirgū pieejami dakstiņu jumta segumi, kas izgatavoti arī no betona un ir pieņemamākā cena salīdzinājumā ar tradicionālajiem māla dakstiņiem. Tomēr, svarīgi atcerēties, ka dakstiņu jumta uzstādīšana nav vienkārša, tādēļ šāda veida darbiem nepieciešami speciālisti ar pieredzi un zināšanām šajā jomā. Šis jumta seguma veids kalpos no 100 līdz 200 gadiem.

5. Bitumena jumti

Bitumens, pazīstams arī kā piķis, ir organiskais materiāls, kas tiek iegūts no naftas vai akmeņogļu destilācijas. Tas ir bieži izmantots ceļu asfaltēšanai, hidroizolācijai un dažādu segumu ražošanai, ieskaitot jumta segumu izgatavošanu. Viens no ekonomiski izdevīgākajiem un vieglāk uzstādāmajiem jumta segumu veidiem ir bitumena uzkausējamais jumta segums. Tomēr šāda veida segumu var izmantot tikai uz taisniem vai ļoti lēzeniem jumtiem. Šī jumta seguma galvenā priekšrocība ir tā ātrā un vieglā uzstādīšana, kā arī salīdzinoši zemas izmaksas. Tomēr, lai novērstu iespējamo ūdens tecēšanas risku, profesionāļi iesaka klāt šo segumu divās kārtās. Šis jumta seguma veids kalpos no 20 līdz 35 gadiem.

Kad Tu plāno jumta seguma uzstādīšanu vai nomaiņu, svarīgi izvēlēties pareizo materiālu, kas atbilst Tavām vajadzībām un budžetam. Katram jumta seguma materiālam ir savas priekšrocības un uzstādīšanas, uzturēšanas izaicinājumi, tādēļ ir svarīgi rūpīgi izvērtēt visus iespējamos variantus pirms gala lēmuma pieņemšanas.

Atceries, ka jauna jumta uzstādīšana, vai vecā jumta nomaiņa var prasīt ievērojamus finanšu līdzekļus, tamdēļ plāno savu budžetu un veido iekrājumus, un atceries – aizdevums var būt risinājums tikai ārkārtas situācijā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Izcel savas mājas dizainu ar betona dakstiņu jumtu

Pareizi izvēlēts jumts var būtiski ietekmēt jūsu mājas kopējo estētiku. Betona dakstiņu jumts – kopējo vides atmosfēru. Tas ne tikai nodrošina izturību un ilgmūžību, bet arī piešķir šarmantu el...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti