Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Kādu materiālu kapu piemineklim labāk izvēlēties

Ja pastaigā pa kapiem un paskatās uz pieminekļiem, pārsvarā tie ir izgatavoti no akmens. Kāds retais varbūt būs betona vai metāla krusti, bronzas krūšutēla lējums. Kādā nostūrītī atspīdēs stikla piemineklis.

Ir pieejami dažāda veida materiāli, no kā izgatavot kapu pieminekļus - akmens, metāls, koks, stikls, betons.

Kāpēc tieši dominē akmens pieminekļi? Iemesls tam ir pavisam vienkārš. Akmens būs visilgmūžīgākais par pieejamu cenu. Akmens ir pateicīgs arī apstrādei, ar pareiziem akmens apstrādes instrumentiem un rūpīgu pieeju darbam no tā var izgatavot visdažādākās formas kapu pieminekļus. Metāla pieminekļi vai pieminekļu dekoratīvās daļas ir samērā dārgas, un ir zināms uztraukums vai, piemēram, Meža kapos, tālākā nostūrī aiz makslinieku kaliņa kāds garnadzis nepaņems metāla daļu nodošanai. Par akmeni nav jāuztraucas, jo, ja tājā ir iegravēti dati, to neviens nezags, jo nebūs iespējams ne nodot, ne pārdot. Turklāt betona pieminekļi, kas būtu lētākais pieminekļu variants, nav ilgmūžīgi un pēc gadiem var nākties to mainīt. Stikla pieminekļi pēdējā laikā kļūst populārāki, protams, tie izskatās skaisti, bet izmaksas būs stipri augstākas par akmens pieminekļiem.

Akmenim ir daudz un dažādi veidi - smilšakmens, šūnakmens, kaļķakmens, traventīs, marmors, granīts un citi. Kapu pieminekļu izgatavošanā Latvijā pārsvarā izmanto tieši granītu. Protams, kapos ir novēroti arī citi akmeņi no kuriem izgatavoti kapu pieminekļi, piemēram, smilšakmens, šūnakmens vai marmors. Ja piemineklis no kāda šāda akmens ir tik tikko uzstādīts, tas izskatīsies skaisti, katram no šiem akmeņiem ir unikāla krāsa un izskats, piemineklis noteikti izcelsies uz citu fona, bet šiem akmeņiem nav ilgtermiņa noturība pret laikapstākļiem Latvijā - tie nolietojas. Latvijā ir samērā skarbs klimats - rudenī ilglaicīgi līst un augsts mitruma līmenis. Ziemā - sniegs, mitrums. Pavasarī un vasarā arī diezgan bieži mēdz uzlīt. Šiem materiāliem ir augsts ūdens absorbcijas koeficients. Kā arī salīdzinājumā ar granītu tie ir mīkstāki un ir augstāka nodiluma pakāpe. Piemēram, marmoram āra apstākļos ātri pazūd pulējums. Ja pastaigā un paskatās pa kapiem vecos betona pieminekļus ar baltajām marora plāksnēm, tad pieminekļiem, kas ir ilgāku laiku stāvējuši, šīs baltās plāksnes ir palikušas zaļi melnas. Protams, plāksni var pārslīpēt un pārpulēt, tā atkal būs balta un spīdīga uz kādu laiku Piemēram, šūnakmens ir diezgan porains ar dabīgiem caurumiņiem, ar laiku tas arī paliek zaļš un tam var pat uzaugt sūna. Šāda tipa pieminekli notīrīt manuāli praktiski ir neiespējami. To, protams, izdarīt var  - apstrādājot ar smilšustrūklu, bet, lai to izdarītu, atjaunošanas izmaksas būs augstas, kā arī apstrādes rezultātā var tikt ietekmēts akmens dabiskums.

Tieši granīts ir lielisks materiāls, no kā izgatavot kapu pieminekļus. Tas ir ideāli piemērots Latvijas laikapstākļiem, precīzāk sakot, laikakpstākļi to neietekmē. Pulējums ar laiku tam nepazudīs, un to ir viegli kopt. Granītam arī daudz un dažādas krāsas, katram ir iespēja atrast sev tīkamāko. Lielākā daļa no Latvijas laukakmeņiem arī klasificējas kā granīts, kas, beidzoties ledus laikmetam, no Skandināvijas ir nokļuvuši līdz mums. Uz šiem laukakmeņiem arī attiecas visas pozitīvās īpašības kā ievestajam klinšu granītam.

Sīkāka informācija par granīta un laukakmens kapu pieminekļiem piemini.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Izcel savas mājas dizainu ar betona dakstiņu jumtu

Pareizi izvēlēts jumts var būtiski ietekmēt jūsu mājas kopējo estētiku. Betona dakstiņu jumts – kopējo vides atmosfēru. Tas ne tikai nodrošina izturību un ilgmūžību, bet arī piešķir šarmantu el...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti