Laika ziņas
Šodien
Pērkona negaiss
Rīgā +21 °C
Pērkona negaiss
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Apraksti lapas abas puses

Man patīk papīrs. Uz papīra ar roku uzrakstīts vārds ir personīgs, nozīmīgs. Grāmata, ko turu rokās - īsta. Dāvanas, iesaiņotas nebalinātā papīrā, mīļas. Par vēstulēm aploksnēs nemaz nerunājot. Kur palikušas sievietes, kuras stāv pie loga, lasot vēstuli? Vēl pavisam nesen arī mūsu galdi darbavietās un mājās bija apkrauti papīru kaudzēm.

Tomēr koki man patīk vēl vairāk, un Latvijā joprojām vidēji vienam iedzīvotājam gadā vajag 54 kg papīra. Bet, lai saražotu 70 kg, jānocērt viens koks, kas audzis 40 gadus. Aprēķināts arī - katru dienu pasaules iedzīvotāji podā aizskalo tualetes papīru, kura ražošanai nocirsti 270 tūkstoši koku. Izklausās satriecoši.

Tādēļ es labāk izvēlos papīru taupīt visos iespējamos veidos.

Papīrs ir materiāls, ko viegli var pārstrādāt un no kā izveidot jaunas preces - salvetes, tualetes papīru, kartonu, iesaiņojamo papīru. Arī biroja papīru var iegādāties ar zīmi, ka tas ir otrreiz pārstrādāts (FSC sertifikāts, kas norāda, ka koksne iegūta mežos, kas tiek apsaimniekoti videi draudzīgi). Tas nav tik ļoti balts, tomēr lietošanai būs gana labs.

Arī ikdienā noteikti var samazināt papīra patēriņu - aprakstīt papīra abas puses, veikt labojumus datorā, nevis uz papīra, saīsināt dokumentu saturu, sūtīt informāciju un apsveikumus elektroniski, izmantot ar hloru nebalinātu papīru.

Nebalināts papīrs nav spilgti balts. Ražojot balinātu papīru, jātērē liels daudzums ūdens resursu, ķimikālijas un enerģiju, tas rada gaisa un ūdens piesārņojumu. Bet visādu nokrāsu brūnais, starp citu, ir modē. Man ļoti patīk brūnie papīra iepirkšanās maisiņi un dāvanu ietinamais papīrs. Saudzīgi lietojot, tie kalpos krietnu laiku. Kā viss dabiskais.

Papīru noteikti jāšķiro, nevis jāmet kopējos atkritumos. Makulatūra ir neatsverama izejviela (gandrīz 30%) jaunu papīra preču ražošanā.

Starp citu - amerikāņi izgudrojuši papīru, kas tikai mazliet atšķiras ar dzeltenīgu nokrāsu. Bet skaistākais - šis papīrs izmantojams gandrīz bezgalīgi daudzas reizes, jo uz tā uzdrukātā informācija bez pēdām pazūd pēc pāris stundām.

***

Saudzēsim dabu!

Katra pārstrādātā papīra tonna izglābj:

- vismaz 30 000 l ūdens

- 3000-4000 KwH elektrības (pietiekami, lai apgādātu ģimenes māju vienu gadu)

- 95% gaisa no piesārņojuma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Spāņu oruho

Arī spāņiem ir savs vīnogu spiedpalieku brendijs – aguardiente de orujo jeb, vienkārši sakot, oruho.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko