Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Ar zaļajiem īkšķīšiem mantojumā jau trešajā paaudzē

Es jau nu gan nemūžam pa dobēm un puķupodiem neņemšos - mammai reiz teikusi Evija Ansonska, aģentūras Mediju tilts korporatīvo komunikāciju vadītāja un Latvijas Universitātes rektora padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos. Un nav aizmirsusi viņas atbildi, ka arī meita, sekojot vecmāmiņas un mātes pēdās, "agri vai vēlu līdz tam nonāks".

Tagad Evija atzīst, ka vismaz trešajā paaudzē mantojusi zaļos īkšķīšus. Bez īpašas piepūles uz viņas dzīvokļa platajām palodzēm un terases aug, zaļo, zied un atkopjas pat šķietami bezcerīgi nīkulīši. Taujāta par praktiskiem padomiem, Evija vien nosmaida - viņai viss sanāk tāpat, vien reizumis aplejot "dārzu" ar ūdeni un katru augu - ar tam paredzētu mēslojumu.

Dāvinātais krāšņums

Pirmo tagadējās kolekcijas telpaugu - palmu - pirms sešiem gadiem nopircis Evijas draugs. Pirms četriem gadiem palma atceļojusi uz tagadējo dzīvokli, kurš izvēlēts lielo palodžu un plašās terases dēļ. Vasarā uz tās podos aug lodveida tūjas, dažādu krāsu pelargonijas un begonijas. Evija pati vēl pirkusi pāris paparžu, bet lielākā daļa lolojumu ir dāvināti, jo draugi un radi zina viņas aizraušanos gan ar telpaugiem, gan mīlestību pret grieztajiem ziediem. Reiz kā zariņš atnestais bambuss tagad podā krietni sazarojis.

Līdz ar plašākām iespējām jaunajā mājvietā Evijas rūpes par zaļajiem draugiem izvērtušās gana nopietnas: "Par augiem jārūpējas, puķes ik pa laikam jāpārstāda lielākos podos vai jāatdala. Tā drauga mamma tika pie savas palmas, ko atdalīju no lielās."

Kolekcijas Evija apzināti neveido, tomēr sanācis, ka viņas mājās ir daudz tropisko augu, sevišķi orhideju, jo tām ir krāšņi ziedi, "turklāt tās zied mēnešiem, nevis tikai pāris dienu vai nedēļu".

Ar vecāku svētību

Evija atgaiņājas, vaicāta par praktiskiem ieteikumiem telpaugu kopšanai: "Neuzskatu sevi par lielu speciālisti, nevaru mēroties zināšanās ar cilvēkiem, kam tā ir profesija vai nopietns hobijs. Mana mamma un vecāmamma ir lielas puķu pazinējas, mums mājās un dārzā vienmēr bijis ļoti daudz telpaugu. Tieši viņām arī prasu padomu, kad nezinu, ko un kā darīt."

Savu aizraušanos ļoti plaši Evija nesludinot, "daudzi mani paziņas būs pārsteigti", viņa nosmaida. "Man grūti iedomāties, ka māja varētu būt pilnīgi bez zaļuma, ka ir cilvēki, kam mājās nav viens vai divi puķupodi, vismaz grieztie ziedi vāzē. Arī es, neskatoties uz gana lielo telpaugu skaitu mājās, joprojām regulāri pati pērku grieztos ziedus. Ļoti patīk, ka tos dāvina, jo vairāk, jo labāk. Šķiet, nevaru nosaukt ziedus, kas man nepatiktu, vienkārši katram ir piemērotākais gadalaiks, vieta un cilvēks..." Brīvdabas tirdziņos aizvien griboties nopirkt kādu puķi pašai, tomēr "draugs vienmēr atgādina, ka tās vairs nav kur likt".

Ar praktisku piesitienu

Tā kā Evijas mājās bieži gatavo baklažānus, mocarellas siera un tomātu kārtojumu, kam neatņemama sastāvdaļa ir aromātiskās piedevas, šovasar viņa pirmo gadu izveidojusi nelielu garšvielu dārziņu ar baziliku, rozmarīnu, selerijām, dillēm, zaļajiem salātiem.

Ar praktisku pieeju izvēlēta arī pašreizējā mājvieta - apgaismojuma dēļ viesistaba, virtuve un terase ir vērstas pret austrumiem, lai uztvertu ne tik svelmaino rīta sauli. "Var sagaidīt saullēktu uz terases, dzerot rīta kafiju," stāsta Evija, "arī augiem vislabāk tīk tieši šī puse. Guļamistabu logi veras uz rietumiem, tajos iespīd vakara saule, var vērot saulrietu. Te var likt augus, kas nav lieli gaismas mīļi."

Evija atzīst, ka galvenās padomdevējas mamma un vecāmamma, kas aplipinājušas viņu ar augu mīlestību, reizumis pārmet, ka viņa pārāk maz uzmanības pievērš savām puķēm. Dažas jau sen prasoties pārstādīt lielākos podos. Evija tomēr uzskata, ka viņas mīlules "nemaz nav tik cimperlīgas, vajag tikai pareizo vietu, ik pa laikam aplaistīt ne tikai ar ūdeni, bet arī ar kādu speciāli konkrētajai sugai paredzētu mēslojumu".

Emociju hobijs

Puķu mīlestība tuvina cilvēkus - Evijas tuvinieki piedalās un palīdz ar padomu. "Mana vecmamma dzīvo kaimiņos un ir lielisks palīgs, kas prombūtnes laikā gan aplej, gan pārstāda augus. Arī viņas mazais sunītis ar augiem sadzīvo labi."

"Svarīgākais, lai telpaugi justos labi, ir emocionālais faktors - tas, ka cilvēkam tie patīk, tiek uztverti kā neatņemama dzīves vides daļa. Nav no svara pārspīlēta čubināšanās, jo es nu noteikti tā nedaru," saka Evija. Viņa arī piekrītot vērtējumam par cilvēkiem ar zaļajiem īkšķīšiem, jo drauga vecāki atzinuši - Evijai tādi, visticamāk, ir: "Viss mūsu mājās ienestais un manis iestādītais tiešām brīnumainā kārtā aug! Manai mammai un vecmammai noteikti tādi ir, tātad izrādās, ka tos var mantot!"

"Man patīk domāt, ka augi, tāpat kā citi dzīvi organismi, visu jūt, ka tiem patīk augt mājās, kur ir laba aura. To, protams, veido labi cilvēki. Ticu, ka ir augi, kas izstaro pozitīvu vai negatīvu enerģiju, tāpat kā cilvēki, un savstarpēji pievelk cits citu," teic Evija.

***

Rakstiet

Ja arī jums vai jūsu radiem, draugiem, paziņām ir zaļie īkšķīši, lūdzu, rakstiet mums! Mēs par jūsu istabas puķu dārzu labprāt pastāstīsim Dienas lasītājiem. Adrese: [email protected] vai Mūkusalas iela 15, Rīga LV-1004, ar norādi Mājoklim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Spāņu oruho

Arī spāņiem ir savs vīnogu spiedpalieku brendijs – aguardiente de orujo jeb, vienkārši sakot, oruho.

Tikpat talantīgs Lesijas līdzinieks

Gudri, uz cilvēku orientēti, runājoši, strādīgi un neuzbāzīgi kompanjoni – tā par gludspalvainajiem kollijiem saka Olga Duduša.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko