Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne
Šobrīd medicīnas ekspertu vidū nav atzītu pierādījumu, kas liecinātu, ka homeopātija strādā labāk par jebkuru citu placebo efekta izraisītāju

ASV uz iepakojuma homeopātijas līdzekļiem būs jānorāda, ka tie nedarbojas

Turpmāk homeopātijas līdzekļiem, kas tiek pārdoti ASV, uz iepakojuma būs jānorāda - "šis preparāts nedarbojas", ja vien ražotājs nevarēs zinātniski pierādīt pretējo, ziņo portāls The Independent.

ASV, kā ziņo portāls, ir visai liels homeopātijas līdzekļu tirgus, kas 2007. gadā apgrozīja trīs miljardus dolāru. Taču turpmāk ražotājiem būs nepieciešams pierādīt, ka viņu līdzeklis tiešām darbojas, pretējā gadījumā uz iepakojuma nāksies rakstīt brīdinājumu, ka tā pozitīvie efekti nav pierādīti. 

Jāatgādina, ka homeopātija jau ilgus gadus ir strīdīgs jautājums, par kuru izplatījušies arī dažādi mīti. Piemēram, pretēji izplatītajam uzskatam, tā nav "tautas medicīna", proti, homeopātija nav liepziedu tējas dzeršana vai dabīgu komprešu izmantošana. 

Homeopātija radusies 18. gadsimta izskaņā, kad kāds vācu ārsts un alternatīvās medicīnas piekritējs Zāmuels Hānemanis ieviesa ideju "līdzīgs ārstē līdzīgu", proti, viņa ideja bija, ka cilvēka kaites var ārstēt ar preparātiem, kas izraisa līdzīgu efektu. Tālāk šī viela tiek daudzkārtīgi atšķaidīta ar ūdeni un spirtu, līdz šī viela šķīdumā faktiski vairs nav konstatējama. Modernie homeopāti mēdz minēt, ka tā nav problēma, jo "ūdens atceras, ka tur bijusi šī viela". 

Hānemanis alternatīvo ārstniecības metodi radīja, jo nebija apmierināts ar tā laika medicīnas sasniegumiem. Viņš īpaši iebilda pret asins nolaišanu un citām tajā laikā praktizētām metodēm, kas nodarīja pacientam vairāk ļauna nekā laba. 

Kāds ASV veselības politikas eksperts, kā ziņo The Independent, norādījis: "Ticēt homeopātijai ir tas pats, kas ticēt maģijai."

ASV Federālā Tirdzniecības uzraudzības komisija norādījusi, ka homeopātisko vielu pārdošana būs pieļaujama, ja uz iepakojuma būs norādīts: "Nav zinātnisku pierādījumu, ka šis produkts darbojas" vai arī, ka "apgalvojumi par produkta iedarbību ir balstīti uz 18.gadsimtā radītām homeopātijas teorijām, kurām nepiekrīt lielākā daļa mūsdienu medicīnas ekspertu".

Portāls Vox norādīja, ka vairāki zinātnieki ir aicinājuši pārstāt investēt naudu homeopātijas efektivitātes izpētē, jo līdz pat šim brīdim nav iegūti nekāda veida zinātniski apstiprināmi pierādījumi, ka šī alternatīvās medicīnas forma varētu darboties. 

Austrālijas nacionālais medicīnas dienests arī veica izpēti par homeopātijas iespējamo efektivitāti un ziņoja: "Pamatojoties uz pierādījumu un efektivitātes izvērtējumu, dienests secina, ka nav pierādījumu tādām veselības problēmām, kuru ārstēšanā homeopātijas izmantošana būtu efektīva. Homeopātiju nevajadzētu izmantot, lai ārstētu hroniskas, nopietnas vai potenciāli nopietnas veselības problēmas. Cilvēki, kas izvēlas homeopātiju, var apdraudēt savu veselību, ja neizmanto ārstniecības metodes, kuru drošība un efektivitāte ir zinātniski pierādīta." 

Kopumā šobrīd nav medicīnas ekspertu vidū atzītu pierādījumu, kas liecinātu, ka homeopātija strādā labāk par jebkuru citu placebo efekta izraisītāju. 

Arī Pasaules Veselības organizācija jau 2009. gadā norādīja, ka cilvēkiem smagu problēmu gadījumā nevajadzētu paļauties uz homeopātijas līdzekļiem. Organizācija kritizēja homeopātijas līdzekļu izmantošanu tuberkolozes ārstēšanā, ziņoja BBC. 

 

 

Top komentāri

Juhans
J
Lūgums nekādā gadījumā nelikt šādas ziņas uz uztura "bagātinātājiem", jo cilvēki ir ļoti piaraduši tos ēst un var kļūt un pat palikt ievērojami sarūgtināti, izlasot uz uztura "bagātinājuma" ziņas, ka veselība varētu palikt iepriekšējā līmenī.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 26.04.2024.

Ak, šī šausmīgā vēlme rakstīt dzejoļus, kad tava poētiskā talanta virsotne ir atskaņas "mīlēt – kremēt".

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko