Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Bīstams kaimiņš ar melnām kastēm?

Ja jaunam cilvēkam, kurš uzaudzis savrupmājā pie Talsiem, jādzīvo divistabu mansarda dzīvoklī Rīgā, viņš darīs visu, lai šeit vismaz izskatās kā mežā saulrieta laikā vai vasarīgā pļaviņā! Tā nodomājis, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra sitaminstrumentālists Rihards Zaļupe devās pēc tapetēm. Guļamistabai izvēlējās sulīgi zaļas, bet dzīvojamai istabai - koši oranžas.

Iespēju mitināties Rīgā omītes dzīvoklī, ko mantojis mūziķa vecākais brālis, kurš gan pats ar ģimeni dzīvo Talsos, Rihards uztver kā ļoti labu iespēju. Tomēr tikai šim dzīves periodam! Jaunais mūziķis sapņo par māju meža vidū, kur dzīvotu pats ar sievu un bērniem.

Ķeras klāt remontam

Pagaidām gan tās tikai nākotnes ieceres. Aizņemts mēģinājumos un koncertos no rīta līdz vēlam vakaram, Rihards pārnākot jūtas omulīgi savā divistabu dzīvoklī līdzās Tomsona terasēm. Ko jaunam mūziķim, vakarā atgriežoties pēc koncerta mājās, vairāk vajag kā ērtu gultu, smaržojošu kafijas tasi un galdu, kur komponēt! "Esmu sācis remontēt no viena gala," Rihards smaidot stāsta. Pirms nelielā paša rokām veiktā remonta dzīvojamā istabā izskatījies vienkārši, taču mājīgi. Enerģiskajam un emocionālajam māksliniekam gribējies telpā ieviest pašam atbilstošu tīkamu atmosfēru. Spilgti oranžās tapetes citam varbūt liktu noreibt, bet Riharda radošajai enerģijai un dzīvespriekam tā šķiet ļoti piemērota izvēle. Pirms ķerties klāt remontam, viņam nav bijis ne jausmas, ko tas nozīmē. Pērkot tapetes un līmi, saņēmis ieteikumu par "kaut kādu grunti". Lai nu kā ar būvniecības terminiem, bet darbu Rihards paveicis perfekti. Rūpīgums, pat perfekcionisms viņam esot iedzīts līdz ar mūziku.

Ja ikdienā esi pieradis strādāt ar skaņdarbiem līdz spēku izsīkumam, neļaujot sev činkstēt un atslābt, viegli piespiest izdarīt arī lietas, par kurām līdz šim nav bijis ne mazākās sajēgas! Piemēram, oriģinālo koka galdu, pie kā komponē, Rihards darinājis savām rokām. Būvniecības veikalā Depo iegādājies saplāksni, kas turpat sazāģēts vajadzīgajā lielumā, un, rūpīgi piestrādājot, tapis galds, kāda nav nevienam citam. "Šo ideju man ieteica jauna latviešu arhitekte no mana draugu loka," mūziķis priecīgi stāsta. Viņš uzskata, pārāk bieži cilvēki Latvijā aizraujas ar dārgām, no citām Eiropas valstīm nākušām mēbelēm. "Tā vietā labāk izmantot savu radošo spēku - izdomāt kaut ko interesantu!" Rihards iesaka. Uz paša darinātā galda vietu atradis jaunais dators, ar kuru iespējams komponēt - veikt nošu pierakstu un uzskatāmi aplūkot tapušo mūzikas materiālu. Kā arī uzspēlēt spēlītes vai ielīst draugos, ja ir laiks.

Gulta šķērsām!

Pie gultas uz grīdas pusatvērts Žils Verns. Pati gulta šķērsām pāri guļamistabai. "Vienu dienu izdomāju, ka tā taču baigi forši! Kāpēc tai jāstāv pie sienas, ja var tā - interesantāk?" Tā viņš arī var izvairīties no skata uz skapjaugšu, kur kā milzu panteras melnās kastēs sagūluši Riharda sitamie instrumenti. Vakarā aizmigt, raugoties uz darba instrumentu, - tā varētu būt ļoti nemierīgs miegs? Rihards smejas: "Mūziķim savs darbs jāmīl. Tas ir tik smags un sarežģīts darbs, ka citādi nemaz nav vērts!" Pagājušais gads viņam bijis īpaši veiksmīgs: izdots viņa pirmais CD Marimba Dance, kurā iekļauti R.Zaļupes sarakstītie skaņdarbi marimbai un klavierēm, kā arī korim. Viņš sācis spēlēt vienā no pēdējā laikā aktīvākajiem Latvijas kamermūzikas ansambļiem Mixed Project. Rihards Zaļupe izvirzīts 2008.gada Lielajai mūzikas balvai par gada debiju. Viņa CD Marimba Dance izvirzīts 2008.gada Gada mūzikas ierakstu balvai.

Šķiet, ka kļūt par šī mūziķa kaimiņu varētu būt bīstami. Kā jums patiktu mūziķa individuālie mēģinājumi ar marimbu, vibrofonu, sitaminstrumentiem turpat kaimiņos aiz sienas? Rihards noliedz, pat nemēģinot to darīt! Starp citu, viņa specifiskie mūzikas instrumeti ir papildu motīvs sapnim par māju meža vidū, kur vakaros mēģināt bez bēdu. Mūziķis atklāj, ka piecstāvu dzīvokļu nams ir kluss. Kaimiņos tikai pensionāri. "Droši vien, mani redzot, viņi bieži aizdomājas: nez, ko viņš tur tajās melnajās kastēs nes?" mūziķis sirsnīgi smejas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tikpat talantīgs Lesijas līdzinieks

Gudri, uz cilvēku orientēti, runājoši, strādīgi un neuzbāzīgi kompanjoni – tā par gludspalvainajiem kollijiem saka Olga Duduša.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko