Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Domā zaļi, iestādi zīmuli

Nav jau grūti nopirkt augsni un sēklas vai doties uz savu mazdārziņu un dēstīt kaut ko tur, bet ne visiem ir tādas iespējas. Patiesi mīlot dārzkopību, to iespējams integrēt dažādās dzīves jomās vai, piemēram, simboliski parādīt biznesa partneriem, ka jums rūp vide un zaļā domāšana.

No augstskolas sola aiziet pasaulē

2013. gadā Masačūsetsas (ASV) Tehnoloģiju institūta studenti izveidoja projektu, kurā apvienoja dizaina idejas, ilgtspējīgas domāšanas principus un mīlestību pret dārzkopību, ko būtu pa spēkam realizēt jebkuram, pat bērnam un aizņemtam biroja darbiniekam, kurš paša spēkiem tomēr vēlas izaudzēt ko noderīgu un zaļu uz sava darbgalda. Tā tapa ideja par visierastāko biroja darbinieka, studenta un arī bērna ikdienā izmantojamo priekšmetu – zīmuli –, kuru vienlaikus var arī iestādīt! Zīmuļi ar zīmola Sprout nosaukumu tiek ražoti no ilgtspējīgi audzētā mežā iegūtas koksnes (koksnei ir FSC sertifikāts, kas nozīmē, ka teritorijas tiek apstrādātas, ņemot vērā bioloģisko daudzveidību, un katra nozāģētā kociņa vietā tiek iestādīts kāds jauns), zīmuļa serdi izgatavo no māla un grafīta maisījuma, bet zīmuļa galā ir iestrādāta kapsula ar kāda dārzeņa, garšauga vai zieda sēkliņu. Kad zīmulis ir nolietots un saīsinājies līdz noteiktam apjomam, to vienkārši var iestādīt, iespraužot, piemēram, puķpodā, aplaistot, lai izšķīdinātu kapsulu, aktivizētu sēkliņu un gaidītu ražu. Idejas autori sola, ka zīmulis uzdīgs aptuveni vienas, trīs nedēļu laikā. Ražotāji nesola, ka sēklas ir bioloģiski sertificētas, taču apgalvo, ka tās nav ģenētiski modificētas. 

Saime kļūst arvien kuplāka

Kaut arī neliels produkts, šis iestādāmais zīmulis ne tik daudz pats kā tāds risina vides problēmas vai paglābj no bada, bet ir lielisks simbols rūpēm par vidi un cilvēku vēlmei mazās, ikdienišķās lietās parādīt savu attieksmi – zaļo domāšanu. Tas kalpo kā piemērs, ka jebkuru ideju mēs varam īstenot, neaizmirstot rūpes par vidi. Dārzkopība ideālā gadījumā iet ar šo domāšanu roku rokā. Produkts ātri izraisīja mediju interesi un no lokālā ASV tirgus iemantoja popularitāti arī citur pasaulē. Daudzi izvēlas Sprout kā dāvanu zaļi domājošiem radiem un draugiem vai tuviniekiem, kas aizraujas ar stādīšanu, kā arī biznesa partneriem. Laika gaitā parastajam pelēkajam zīmulim pievienojās arī kompanjoni – krāsainie zīmuļi. Mikrozaļumu mīļotājiem pieejamas mazas kārbiņas ar gatavu substrātu un graudiem, ko uzkaisīt, laistīt un izdiedzēt. Vienkārši aplaisti, un 10 dienu laikā jau zelmenis gatavs! Ir tapis arī iestādāmais papīrs – apsveikuma kartītes no pārstrādāta papīra, kurās iestrādātas augu sēkliņas. Papīrs jāsaplēš, jāiestrādā augsnē ne dziļāk par vienu centimetru, jālaista, un nedēļas laikā tam vajadzētu izdzīt pirmos asnus! To var stādīt gan telpās puķpodos, gan ārā, viss atkarīgs no sezonas. 

Visi materiāli, kas izmantoti, ražojot šos zaļojošos kancelejas piederumus, ir pārdomāti līdz sīkumam, lai būtu maksimāli draudzīgi videi, pārstrādājami un sadalītos. Vienīgais trūkums – lai no ražotāja nonāktu līdz pircējam, tiem nākas mērot garu ceļu un tā palielināt savu ekoloģisko pēdu. Taču ideja var kalpot par iedvesmu, kā saimniekot savā ikdienā videi draudzīgāk, garšīgāk un skaistāk.

Top komentāri

bilde par rubuli
b
Reklaamas ziimulis iesprausts podaa, kur saplaucis kjiimiskotais Monsanto baziliks...
Domā zili, iestādi fallu.
D
Cik garš, tik plats.
idiotisms
i
Kāpēc nevar vienkārši nopirkt sēklas un iesēt? Piparmētras, kas, spriežot pēc attēliem, ir viens no augu variantiem tais zīmuļos, sēj tikai idioti; normāli cilvēki paņem mazu saknes gabaliņu un ieaudzē no saknes.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits