Laika ziņas
Šodien
Pērkona negaiss
Rīgā +21 °C
Pērkona negaiss
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Garšaugi labprāt zeļ arī palodžu dārzos

Līdz ar lociņiem, kuri no mitrā zemē kastē uz palodzes iebakstītiem sīpoliem lekni aug jau kopš februāra sākuma, palodzes dārzā var audzēt arī citus garšaugus, padarot krāsaināku gan telpu interjeru, gan ēdienu garšu un smaržu. Nacionālā botāniskā dārza saimnieciski izmantojamo augu nodaļas vadītājs Alfrēds Ripa Dienai stāsta, ka garšaugi labprāt aug podos vai kastēs uz palodzēm un vasarā uz balkona, neprasot sarežģītu kopšanu. "Galvenais tos nepārlaistīt, lai nenopūtu saknes," piekodina dārznieks.

Pēc A.Ripas pieredzes, labākā garšaugu sēklu izvēle ir Rīgas Centrāltirgū, daudz var atrast veikalos. Vislabāk sēkliņas diedzēt samitrinātā bagātinātajā kūdrā. Mazās sēklas jāliek ne dziļāk par 0,5 cm, lielākās - kā kinzai un salvijai - 1,5 cm dziļumā. Tām uzber vieglu smilti, laista reizi trīs dienās, pēc nedēļas jau būs sadīgušas, stāsta augkopis. Papildu gaismu garšaugiem nevajag, pietiek ar dienu, kas stiepjas garumā.

Nu ir pēdējais brīdis iesēt dilles, selerijas un pētersīļus, jo tie dīgst lēnāk. Līdz ar jau uzskaitītajiem garšaugiem A.Ripa iesaka audzēt arī melisu, kas tējā ir dziednieciska, pupumētru, anīsu un fenheli, kuri atsvaidzina tējā vai salātos, vērmeles, kas noderēs ārstnieciskiem uzlējumiem.

Gan paša diedzētus, gan veikalā pirktus daudzgadīgo garšaugu stādus var izstādīt arī dārzā vai kastēs uz balkona. Uz balkona labi aug arī dažādi salāti, galvenais tos laikus nogriezt, lai nekļūst rūgti. Spināti gan jāsēj agri, sākumā turot vēsākā vietā, lai ziedu vārpas veidotos vēlāk.

Populāra kļūst dažādu eksotisko piparu audzēšana uz saulainiem balkoniem. Rīdziniece Dace Līduma, kura šajā nodarbē radusi gan telpas izdaiļojošu, gan virtuvi papildinošu labumu, Dienai stāsta, ka pirmais audzēknis atvests no ārzemēm kā suvenīrs, bet nu jau dažus gadus dažāda asuma piparu sēklas sameklētas un pasūtinātas interneta veikalos. Pipariem ir daudzveidīga forma un krāsa, arī asuma pakāpe atšķiras. Ir tādi, kas labāk smaržo, bet cita kniepadatas galviņas lieluma gabaliņš var pusi dienas likt justies kā ugunsvēmējam pūķim. Tiem patīk daudz saules, un vairāk specifiskā aromāta garantēs skopāka laistīšana pēdējā nobriešanas periodā, stāsta audzētāja. Piparus var gan kaltēt un sasmalcināt, gan marinēt ziemai. Ledusskapī glabājamu masu gatavo, sablendētus piparus sajaucot ar sāli un eļļu. Viesnīcas Hotel Bergs šefpavārs Kaspars Jansons liek pie sirds, ka pipari domāti asuma cienītājiem, tāpēc nebūtu labi ļaut tiem ņemt virsroku pār citām garšām, vienīgi autentiskos eksotiskajos ēdienos.

Padomus Dienai deva Nacionālā botāniskā dārza saimnieciski izmantojamo augu nodaļas vadītājs Alfrēds Ripa un viesnīcas Hotel Bergs šefpavārs Kaspars Jansons.

***

GARŠVIELAS UZ PALODZES UN ĒDIENOS (attēls)

Baziliks

Kā audzēt

Gan zaļais, gan violetais un sarkanais baziliks ir viengadīgs, tāpēc katru pavasari jāsēj vai jāstāda no jauna. Labi aug pusēnā, ne pārāk mitrā augsnē.

Kā lietot

Svaigu pievieno dārzeņu salātiem, grilētiem ēdieniem, maltu - dažām zupām. Nav ieteicams vārīt, jo piedod ēdienam rūgtumu un pelēcīgu toni.

Kinza (koriandrs)

Kā audzēt

Daudzgadīgs, jāsēj 1,5 cm dziļumā. Dārzā pusēnā var izplesties neierobežoti. Patīk vidēji mitra augsne. Podos labi sadzīvo ar citiem garšaugiem.

Kā lietot

Svaigu liek pie jūras produktiem, maltu - marinādēs un mērcēs. Piedod atsvaidzinošu un spirgtu garšu.

Rozmarīns

Kā audzēt

Patīk labi apgaismota vieta un ne pārāk mitra augsne. Uz balkona kastē vai dārzā ziemā nevar atstāt, jo izsalst.

Kā lietot

Svaigu neizmanto, jo nav sakožams. Pievieno krāsnī ceptiem dārzeņiem, gaļai, nelielās devās sarkanvīna mērcei un sautējumiem. Ja par daudz, nomāc citas garšas, spēcīgs kā skuju ekstrakts.

Salvija

Kā audzēt

Sēklas lielākas, jāsēj 1,5 cm dziļumā. Daudzgadīga, labs fons ziedošajiem augiem balkona kastēs vai dārzā dobēs.

Kā lietot

Salviju svaigu gandrīz neizmanto spēcīgās garšas dēļ, tā ļoti labi sader ar meža putnu un mājputnu gaļu, ar maigu vai asu, bet noteikti mīkstu sieru.

Timiāns

Kā audzēt

Daudzgadīgs, lieliski jūtas vidēji bagātā augsnē un pusēnā. Balkona kastē vai podā arī pārziemos.

Kā lietot

Viens no populārākajiem garšaugiem virtuvē, ļoti labi sader kopā ar rozmarīnu. Liek pie gaļas un ceptiem dārzeņiem, vīna un citās mērcēs, ideāli sader ar sēnēm.

Piparmētra

Kā audzēt

Labi jūtas liesākā augsnē pusēnā. Podos uz balkona jāuzmanās ar laistīšanu. Lielos augus var nogriezt gandrīz līdz saknei, lai sazaro sīkāk. Līdzīgi audzējama melisa.

Kā lietot

Tradicionāls saldo ēdienu noformējums, maltu liek ogu mērcēs, saldējumā ar šokolādi, augļu salātos.

Raudene (oregano)

Kā audzēt

Dārznieki dēvē par daudzgadīgo majorānu, arī garša un aromāts ir līdzīgi. Tīk liesāka augsne un vairāk gaismas. Labprāt mīt podā līdzās citiem augiem.

Kā lietot

Raudenei (oregano) un majorānam svaigā veidā lieto tikai lapiņas, garša nav īpaši spēcīga, biežāk lieto kaltētu tomātu mērcēs un picās.

Estragons

Kā audzēt

Daudzgadīgs, brašs kā nezāle! Podā ieteicams ik pa laikam nogriezt līdz saknei.

Kā lietot

Ļoti spēcīga garšviela - atcerieties dzērienu "tarhūns"! Lieto nelielās devās pie tvaicētām zivīm. Patīkami atsvaidzina, ja par daudz - nomāc visu. Var likt atsevišķās mērcēs, neatņemama sastāvdaļa Bearnas mērcē.

Selerijas

Kā audzēt

Ilgi dīgst, jāsēj jau februārī vai marta sākumā. Labāk aug paēnā, mīl mitrumu. Atkarībā no pielietojuma izvēlas sakņu, kātu vai lapu selerijas.

Kā lietot

Populārāki ir kāti un saknes, tomēr jaunie asni ir ļoti maigi un patīkami svaigos salātos vai kombinācijā ar kādu silto ēdienu kā garšas bagātinātājs.

Pētersīļi

Kā audzēt

Pieticīgāki ir parastie, nevis dekoratīvie, taču visi labprāt aug uz palodzes. Jāsēj agri.

Kā lietot

Bez tiem virtuve nav iedomājama! Var lietot ar jebkuru citu garšaugu. Mājās ieteicams turēt miksli - sasmalcināti puravi, lociņi un pētersīļi, ko lieto salātiem, zupām, siltajiem ēdieniem un rīta sviestmaizei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Spāņu oruho

Arī spāņiem ir savs vīnogu spiedpalieku brendijs – aguardiente de orujo jeb, vienkārši sakot, oruho.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko