Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Hipeastrs gatavojas ziedēšanai

Ja gribas, lai uzplaukst ātrāk, jau ir jāsāk modināt.

Lai pavasaris pienāktu agrāk, ir daži istabas augi, par kuru modināšanu jau vērts sākt domāt ziemā. Viens no tiem ir hipeastrs, kas zied pavasarī. Tas ir amariļļu dzimtas augs, taču nav gluži amarillis, kā to dēvē tautā, kaut radinieki abi ir gan. 

Zied ziemā un pavasarī

Šos augus galvenokārt var atšķirt pēc izskata –  amarillis būs līdzīgāks lillijai, savukārt hipeastrs ir vairākas ziedu taurītes vienā pušķī uz gara, resna kāta. Tā pumpurs reizēm izspraucas no augsnes pirms lapu parādīšanās, bet citreiz reizē. Hipeastri parasti zied pavasarī, bet, ja pasteidzas, tos var izziedināt arī ap Ziemassvētku un Jaungada laiku, bet februārī uz Valentīndienu (ja nu reiz kā atskaites punktu sākām pieminēt svētkus) – pilnīgi noteikti! Līdzīgi kā hiacinšu sīpolus ar pumpuriem, arī izdiedzētus hipeastrus varam nopirkt ziedu tirdzniecības vietās un arī lielveikalos. Populārākie ir sarkanie, sarkanbaltie un baltie hipeastri, kaut krāsu dažādība iespējama liela – arī rozā un lillīgi, oranžīgi, raibi ziedi. Man ir astoņi hipeastri, izauguši no viena mammas dota sīpola. Zied gan tikai pāris un ne katru gadu. Viens no aktīvākajiem ziedētājiem ir vecākais augs, tam jau ir vairāki gadi. 

Laiks mosties!

Pirms stāstu par modināšanu, jāatgādina, ka hipeastri vasaras beigās "iet gulēt" – tiem ir noteikts miera periods. To lapas sāk dzeltēt un sažūst, nokrīt. Augšanas periodā hipeastrs ir jālaista, bet, kad tam miera periods, – tikpat kā nē. Gulēt augam patīk tumšā, samērā vēsā vietā. Var atstāt pieliekamajā, ja jums ir, vai nolikt puķpodiņu pat pagultē. Ja nav vietas, kur augam pabūt tumsā, uzlieciet tam kaut vai papīra cepurīti. Tā tumsā un vēsumā puķe atpūšas vismaz divus vai trīs mēnešus. Tumsa aiz
kavē lapu augšanu, un viss spēks tiek ziedkātam.

Laistīšanas atsākšana būs signāls hipeastram, ka laiks mosties. Varat sākt laistīt, kad pacietība beigusies un gribas drīzāk sagaidīt ziedus, bet varat pagaidīt, kad augs sajutīsies gana atpūties un parādīsies pumpuriņš. Tad tas jānovieto uz gaišas, siltas palodzes un jārūpējas, lai pietiek mitrums. Augu piebaro, sākoties augšanas periodam, bet ir puķkopji, kas uzskata, ka mēslojums jādod tikai pēc noziedēšanas, lai spēcinātu sīpolu. Tiešām –  īpaši svarīgi hipeastru mēslot ir pēc noziedēšanas līdz pat rudenim, kad tas sāk uzkrāt spēkus sīpolam. Mēslošanai der visparastākais mūsu pašu labi zināmais šķidrais mēslošanas līdzeklis Vito, ar ko hipeastru aplaista reizi divās nedēļās. Tomēr, lai ātrāk tiktu pie zieda, mēslojiet arī modinot. Laistīts, mēslots un gaismā augs intensīvi stiepsies garumā un uzziedēs mēneša vai divu laikā. 

Jābruņojas ar pacietību

Hipeastri mēdz neuzziedēt. Iespējams, augs nav kārtīgi atpūties. Iespējams, tas vēl ir par jaunu. Viens no iemesliem var būt arī nepareiza iestādīšana – ja sīpols iedēstīts podiņā pārāk dziļi. Pareizi jābūt, ka tā trešdaļa ir virs zemes. Vecie augi nezied, ja tiem savairojies par daudz jauno dzinumu. Tad sīpoli jāpārstāda – vecajam atvases ar mazajiem sīpoliņiem jānoņem, jānomaina augsne. Jaunos stādus dēstiet ne pārāk lielos podos. Pārstādīt vislabāk pēc ziedēšanas vai pirms miera perioda iestāšanās. Nākamajā, aiznākamajā gadā pēc pārstādīšanas jaunais dēsts var vēl arī neziedēt. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 25.04.2024.

Esmu noskatījies diezgan daudz filmu, bet joprojām nekādi nevaru saprast, kāpēc tajās sieviete, pavadījusi nakti kopā ar vīrieti, no rīta aizsedz savas krūtis ar segu.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko