Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +24 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Ja nama renovāciju kavē kaimiņi, siltumpatēriņu var samazināt katrs pats

Nenokāru degunu un ķēros dzīvokli siltināt pats, Dienai stāsta Purvciema daudzstāvu nama iemītnieks Andris Pļaviņš, kurš pirms vairākiem gadiem nesekmīgi centies pārliecināt kaimiņus ņemt kredītu mājas renovācijai. Uzņēmīgā kunga sarēķinātais ietaupījums pēc diviem gadiem atjaunotajā mājoklī - teju 40% mazāks tēriņš par apkuri un silto ūdeni. Speciālisti iesaka - svarīgi noteikt, kur ir lielākais siltuma zudums, un noteikti ierīkot patēriņa uzskaites un regulācijas ierīces. Sveces metode

Sākot pētīt mājokļa siltuma zudumu, vēl pirms Rīgā sākas regulārais dabasgāzes un siltuma tarifu kāpums, A.Pļaviņš gar dzīvokļa durvīm un logiem pārvietojies ar degošu sveci. "Termogramma toreiz bija svešvārds," nosmej nu jau prasmīgais siltinātājs, kura piemērs tomēr iedvesmojis vairākus citus kaimiņus līdzīgai rīcībai un pašu rosinājis - pēc padomu došanas tuvākajiem līdzcilvēkiem - sākt privātu energoefektivitātes konsultāciju biznesu kaimiņvalstīs.

Izpētījis savu dzīvokli līdz pēdējai vīlītei, A.Pļaviņš mobilizējis padomju inženiera zināšanas un praktiskā latvieša pieredzi, laika gaitā to papildinot gan latviski, gan krieviski un vāciski publicētajā presē un arī internetā. Viņš izveidojis noteiktu plānu, pirmos siltinot tos elementus, kur siltuma zudums šķitis lielāks, jo skaitliski ar "sveces metodi" to noteikt nevarēja. Pirmos aplīmē un blīvē logus un durvis. Pirms trim gadiem gan A.Pļaviņš tos nomainījis pret jaunākiem, kā arī ierīkojis dubultas ieejas un lodžijas durvis. Lodžijas iestiklotas, ārējos logus ieliekot ar gaisa kameru.

Ar grīdu uzmanīgi

Nākamais solis bijis sarežģītāks - ar siltumizolācijas lentēm un blīvgumijām nolīmētas sienu, griestu un grīdas sadures vietas un līstes. Šis darbs pašam pēc tam licies lieks, jo nav bijis sevišķi efektīvs. Pēc neilga laika A.Pļaviņš pakāpeniski aplicis ārējās sienas ar izolācijas vates un reģipša kārtu. Griesti siltināti ar putuplasta plāksnēm, grīdas - ar bieziem dabiska materiāla paklājiem. Padomjlaika daudzdzīvokļu namā ar grīdas siltināšanu tiem, kas nemīt pirmajā stāvā, nevajag aizrauties, saka praktiķis: "Paneļi labi laiž cauri siltumu no apakšējā dzīvokļa, un tas kāpj uz augšu."

Tiklīdz atļāva pašvaldības noteikumi mājā ierīkots kopējais siltummezgls, visiem radiatoriem Pļaviņu dzīvoklī pielikti individuālie regulatori un patēriņa skaitītāji. To izmantošanu visa ģimene apguvusi ar lielu aizrautību, izpētot pat siltuma rēķinu samazināšanos. Eksperti uzskata šo metodi par teju ietekmīgāko, lai radītu iedzīvotājos izpratni par energoresursu pedantiskas uzskaites nozīmi. SIA Ekodoma energoauditors Agris Kamenders gan liek pie sirds, ka pirmajā periodā pēc uzstādīšanas gan mājas kopējais siltummezgls, gan uzskaites ierīces un regulatori dzīvokļos jāpieregulē, uzstādot optimālāko patēriņa režīmu, atkarībā no āra gaisa temperatūras.

Pat viens no svara

Siltumenerģijas patēriņš apkurei atkarīgs no daudziem faktoriem - ēkas konstrukcijas, novietojuma, lieluma, noēnojuma, Dienai skaidro Būvniecības, enerģētikas un mājokļu valsts aģentūras (BEMVA) energoefektivitātes nodaļas vadītāja Inguna Ozoliņa. Ne mazāk svarīga ir iemītnieku uzvedība, proti - vai tie kārtīgi aizver ārdurvis, pagrabu vai bēniņu ieejas durvis, vai mēdz smēķēt kāpņu telpās, kas pēc tam jāvēdina, vai aizver koptelpu logus u.tml.

No svara var būt pat viens slikti izolēts logs. Kāda energoauditora pieredze rāda, ka kļūdaini ievietots logs otrā stāva kāpņu daļā var lieki aprīt teju piektdaļu 150 kvadrātmetru privātmājas siltuma.

Dramaturģe Lelde Stumbre, kurai zaļā domāšana un resursu taupīšana vairākus gadus ir dzīvesveids, blogā portālā diena.lv vairākkārt aprakstījusi savu pieredzi, norādot, ka logi parasti ir galvenie siltuma zaudēšanas vaininieki. "Ja vecie logi nomainīti pret pakešu logiem, telpa uzreiz kļūst par pāris grādiem siltāka. Ja dzīvojam ar vecajiem logiem, ir vērts tos siltināt," uzsver L.Stumbre. Viņas ieteiktā darba gaita ir šāda: logus nomazgā, ar celtniecības putām aiztaisa caurumus un spraugas, rūpīgi aizlīmē ar pašlīmējošo papīru vai vērtnēs iespiež mīkstās blīvēšanas lentes. Taupītāja iesaka dzeltenīgās, nevis baltās papīra lentes, kas vieglāk uzlīmējamas un noņemamas. Var izmantot abus izolācijas materiālus. Pēc ārējās aizlīmēšanas starp iekšējo un ārējo logu ieliek mīkstas drānas rulli, vienu vērtni atstājot brīvu vēdināšanai. L.Stumbre novērojusi - aizlīmējot logus, efekts ir pat dzirdams, jo samazinās ielas troksnis.

Bīstamās leduspuķes

Lai zaudētu mazāk siltuma, saglabājot telpās svaigu gaisu un novēršot pelējuma veidošanos ēkas konstrukcijās, I.Ozoliņa iesaka ziemā istabas vēdināt ātri un strauji, atverot logus pilnībā: "Pusvirus atvērti logi veicina ilgstošu vai nepietiekamu telpas siltā gaisa apmaiņu ar āra gaisu. Tas ir izdevīgi pavasarī un vasarā, ziemā vislabāk radīt caurvējus, ātri un efektīvi izvēdinot telpas."

Speciāliste skaidro, ka par būtisku siltuma zudumu caur logiem liecina stiklu atdzišana - tad aukstā laikā uz tiem veidojas leduspuķes vai kondensāts. Mainot logus, viņa iesaka izpētīt to furnitūru jeb vēršanas mehānismus un dekoratīvos elementus - eņģes, rokturus, stiprinājumus: "Jo mazāk logam ir dažādu atvēršanas mehānismu, jo augstāka ir tā blīvju noturība un siltuma aizsardzība." Turklāt logu furnitūra regulāri jāpārbauda un jāmaina, ja tā nolietojusies.

No blīvējuma metodēm par efektīvāko un ekonomiski izdevīgāko I.Ozoliņa uzskata elastīgu blīvju materiāla iefrēzēšanu loga rāmī iekšējā, tā sauktajā ziemas vērtņu blokā. Viņa gan brīdina neaizmirst, ka caur logu notiek dabiskā ventilācija, lai ēkās, kur istabās ir plītis, krāsnis vai kamīni, pēc blīvju ielikšanas paliek pietiekami daudz gaisa, lai tie varētu normāli kurēties.

Siltuma zudumu veciem logiem var samazināt, iekšējam logam iestrādājot biezākus stiklus vai stiklus ar termopārklājumu, stāsta BEMVA eksperte. Siltuma zudums šādi restaurētiem logiem samazinās līdz pat 70%. Šīs metodes izmaksas ir par 30% zemākas nekā jaunu logu iegāde un montāža.

Radiatoriem jāpalīdz

Šādas individuālas pakāpeniskas siltināšanas izmaksas sevišķi neietekmēs ģimenes budžetu, īpaši tagad, kad būvmateriālu cenas krīt, piekrīt Dienas aptaujātie siltinātāji. Visvairāk patlaban maksā tieši dažādu speciālu enerģijas taupīšanas ierīču iegāde un uzstādīšana. Tomēr ir vērts siltināšanā kooperēties ar kaimiņiem, pat ja visu nama iemītnieku piekrišanu kopīgiem izdevumiem nav cerību panākt. Pat cenu krituma laikā joprojām ir spēkā atlaides lielāku preču partiju pircējiem.

Dažus padomus speciālisti veltī siltumierīču lietošanai. Ja telpās ir radiatori, tiem var "palīdzēt", proti - neļaut pārklāties ar putekļiem, nogriezt īsākus biezos aizkarus, kas aiztur siltumu, pastiprināt tā plūsmu ar celtniecības veikalos nopērkamās siltumu atstarojošās folijas loksnēm, saka L.Stumbre. I.Ozoliņa ieteic celtniecības foliju aplikt ap plastikas vai koksnes plātni, tas siltuma atstarošanu pastiprinās. L.Stumbre mājīguma radīšanai iesaka istabās izmantot gaišas, siltas krāsas, dabīgo koku un paklājus, ko vasarā var noņemt.

Speciālisti norāda, ka neapdzīvotās telpās, īpaši privātmājās, jāuztur 12-16 grādu siltums, lai neveidotos pelējums, neaizsaltu radiatori un neatdzistu blakusistabas.

***

Siltummezgls jāregulē

Lasītāji jautā: pēc regulējama siltummezgla uzstādīšanas mums dzīvoklī ir tik karsti, ka pat ziemā dienu un nakti turam vaļā logus. Tāpēc arī siltuma rēķini nav samazinājušies tā, kā bija solīts. Ko darīt?

Vizma un Juris Rīgā

Atbild Agris Kamenders, SIA Ekodoma energoauditors:

siltummezgls ir ne tikai jāuzstāda, bet arī jāregulē, pielāgojot mājas patēriņam dažkārt pat visu pirmo darbības gadu. To redzam energoauditos - pēc renovācijas dzīvokļos temperatūra paaugstinās, bet siltummezgls netiek pielāgots, un plānotā ekonomija no 50% samazinās līdz pat 15%. Regulēšana jāprasa no nama apsaimniekotāja, kam jābūt pieredzējušam speciālistam. Modernie siltummezgli jau aprīkoti ar āra gaisa temperatūras sensoriem, kas pēc pieregulēšanas paši samazinās vai palielinās siltuma daudzumu telpās atkarībā no laika apstākļiem.

***

Sienas

Siltina ar ekovati, akmens vati, plāksnēm

Ietaupa līdz 70% siltuma

Griesti

Apdarina ar dekoratīvajām siltumizolācijas plāksnēm

Ietaupa līdz 70% siltuma

Grīda

Ieliek siltumizolācijas kārtu

Uzklāj paklāju

Durvis

Ierīko dubultdurvis

Noblīvē ar blīvgumijām

Ietaupa līdz 70% siltuma

Logi

Aplīmē ar blīvgumijām vai izolējošo lentiMainot labāk izvēlēties siltuma noturīgāku modeli

Ietaupa līdz 70% siltuma

Lodžijas

Iestiklo, noblīvē vērtnes

Ietaupa līdz 13% siltuma

Radiatori

Jāaprīko ar siltuma regulatoriem, skaitītājiem

Nedrīkst aizsegt ar mēbelēm vai aizkariem

Var ievietot siltuma atstarotājus sienas pusē

Temperatūra naktī jāsamazina

Ietaupa līdz 35% siltuma

Ventilācija

Speciālajām atverēm jābūt aizveramām

Logi vēdinot jātur plaši atvērti - neilgi

Ziemā neatstāt logus nedaudz atvērtus ilgstoši

Ietaupa līdz 13% siltuma

Avoti: BEMVA, energoauditori

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Spāņu oruho

Arī spāņiem ir savs vīnogu spiedpalieku brendijs – aguardiente de orujo jeb, vienkārši sakot, oruho.

Tikpat talantīgs Lesijas līdzinieks

Gudri, uz cilvēku orientēti, runājoši, strādīgi un neuzbāzīgi kompanjoni – tā par gludspalvainajiem kollijiem saka Olga Duduša.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko