Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Lelde Stumbre: 260 kg atkritumu

Krāmēties ar atkritumu spaini nudien ir apnicīgi. Lielākie ģimenes skandāli nereti izceļas tieši šī necilā priekšmeta dēļ. Un tomēr - cilvēks gada laikā "saražo" apmēram 260 kg atkritumu. Bet varētu vismaz par trešdaļu mazāk. Tas ir pilnīgi iespējams, ja paturam prātā atkritumu problēmu, jau ieejot lielveikalā.

Iepirkšanās ir sava veida māksla - var iepirkties tā, ka veikala ratiņi jau pēc desmit minūtēm pilni, vai domāt, piemēram, par atkritumu kalnu, kas veidosies, kad mājās izsaiņosim pirkumus. Ir vērts padomāt - vai man vajadzīga prece, kas iesaiņota kastē, polietilēnā un vēl kādā spīdīgā papīrā? Vai nav labāk nopirkt pienu lielā pakā, nevis trīs mazās paciņās? Vai beidzot nav laiks iegādāties glītu iepirkuma maisiņu no auduma, nevis stiept mājās neizskatīgās plastmasas kules?

Atkritumu jautājums attiecas arī uz vienreizējas lietošanas precēm - traukiem, galda piederumiem u.c. Ja tie ražoti no otrreizējas pārstrādes materiāliem vai no koksnes, tad vēl var padomāt, bet, ja no plastmasas - tad tās pašas dienas vakarā pēc dārza svētkiem tie visi kļūs par atkritumiem.

Pirms nieka padsmit gadiem mēs visi mācējām salabot gludekli, galda lampu vai pat radioaparātu. Tagad - tikko izkrīt kāda skrūvīte, metamies uz veikalu pirkt jaunu. Varbūt labāk nopirkt kvalitatīvus instrumentus un atjaunot seno tradīciju - salabot un lietot tālāk?

Esmu arī par atkritumu šķirošanu. Šķirošana, protams, viegli iespējama, ja dzīvo privātmājā ar dārzu. Rezultātā Norbā aiziet tikai trešdaļa. Tomēr arī dzīvoklī to var un vajag darīt, pat ja sašķirotos atkritumus saber vienā atkritumu savākšanas mašīnā. Pēc tam tie nonāk uz šķirošanas līnijām, bet sūtīt vairākas mašīnas pēc stikla, papīra vai plastmasas būtu visai izšķērdīgi.

Atkritumus vispār vajadzētu uztvert radoši - kā lietderīgāk izmantot papīru, kā - pāri palikušos celtniecības materiālus, ko darīt ar no modes izgājušu apģērbu. To visu vēl var izmantot, tikai mazliet jāpafantazē, un būs prieks par paša attapību.

*

Par atkritumiem lasi:

www.zalajosta.lv

www.bai.lv - bīstamo atkritumu apsaimniekotājs

www.atkritumi.lv - atkritumu nodošanas vietas Rīgā

www. ekoosta.lv - bīstamo atkritumu apsaimniekotājs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Spāņu oruho

Arī spāņiem ir savs vīnogu spiedpalieku brendijs – aguardiente de orujo jeb, vienkārši sakot, oruho.

Tikpat talantīgs Lesijas līdzinieks

Gudri, uz cilvēku orientēti, runājoši, strādīgi un neuzbāzīgi kompanjoni – tā par gludspalvainajiem kollijiem saka Olga Duduša.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko