Laika ziņas
Šodien
Pērkona negaiss
Rīgā +21 °C
Pērkona negaiss
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Lelde Stumbre: Atklāju ķirbi

Šonedēļ kristīgajā pasaulē sācies gavēnis, un nu trīs nedēļas katrs sev var noorganizēt visādā ziņā attaisnojamu atslodzi. Jo īpaši, zinot, kas mūs visus sagaida Ziemassvētkos. Gavēnis paredz atturēties no gaļas un piena produktiem. Var ierobežot arī miltu izstrādājumus un saldumus. Lai kā dažādas diētas apgalvo, ka nejutīsiet badu, tas tomēr ir klāt un spīdzina visos veidos.

Bet ir kāds pārtikas produkts, kas badu neizraisa. Tas piemērots diētām, gavēnim un arī veselībai šajā laikā, kad mitrums un saaukstēšanās uzglūn no visiem stūriem. Šis produkts ir mājās spiestas sulas un biezsulas. Zaļajā tirdziņā (Berga bazārā, Centrāltirgus paviljonā, ekoveikaliņos) var nopirkt Latvijā augušus burkānus, ābolus, ķirbjus, un visi šie dārzeņi lieliski der sulu spiešanai.

Es šogad atklāju ķirbi. Tas patiesi izrādījās īsts valdnieks visu ogu, sakņu un augļu vidū. Ķirbis ir kā tāds resns, omulīgs onkulis, kurš no dārza pārceļojis mājā un pavadīs tur visu ziemu, ja vien, protams, netiks strauji apēsts. Man patīk, sulas spiežot, jaukt kopā vistrakākās lietas. Ķirbis kopā ar āboliem, burkāniem, dzērvenēm, banāniem, citroniem, cidonijām, bieti, tomātiem. Visās iespējamās kombinācijās tas veido ļoti interesantas garšas buķetes. Ja gribas kaut ko vēl "ēdamāku", sulām pievieno auzu pārslas, medu vai riekstus un to visu sablenderē. Tad tas patiešām ir ēdiens.

Spiežot sulas, nekavējoties parādās viena problēma - ko darīt ar augļu un dārzeņu biezumiem. Mest laukā? Tā būtu nepiedodama izšķērdība. No tiem var pagatavot vēl vairākus ēdienus: dārzeņu biezumus pievieno zupām un mērcēm, augļu biezumus - pankūkām, bet no abiem kopā iznāks pirmklasīgs pudiņš. Kopā ar sauso maizīti, āboliem, rozīnēm un cukādēm tas jau mazliet līdzināsies Ziemassvētku pudiņam.

Sulu spiešanu laikam nevajadzētu pārspīlēt. Kad es nopirku sulu spiedi, rosījos ar augļiem un dārzeņiem vai katru dienu. Tad norimu. Biezumu problēma un sulu spiedes mazgāšana manu entuziasmu mazināja, un tagad nodarbojos ar sulām pāris reižu nedēļā. Izrādās - tas ir pilnīgi pietiekami. Bērni pret šiem eksperimentiem izturas piesardzīgi, tādēļ nav vērts forsēt un - galvenais - atklāt sulas sastāvdaļas. Tad glāze mājās spiestas sulas uz galda būs īsts gardums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Spāņu oruho

Arī spāņiem ir savs vīnogu spiedpalieku brendijs – aguardiente de orujo jeb, vienkārši sakot, oruho.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko