Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Mājoklis bez krāmiem

Diena lūdza arhitektiem un dizaineriem nosaukt vienu lietu, no kā šogad mājoklī katram būtu vēlams tikt vaļā un ko tajā ieviest no jauna. Līdz ar iespējamām priekšmetu rokādēm, krāmiem aizkrautu balkonu pārveidojot par atpūtas vietu ar krēsliem un sauljumu, eksperti iesaka pārdomāt arī saimniekošanas paņēmienus, atgriežoties pie vecmāmiņu taupības metodēm un izmantojot tehnikas progresu.

Tā varēs tērēt mazāk tik dārgās enerģijas, iegūstot lielāku komfortu un mājīgumu. Tiem, kas jau sākuši mainīt savu dzīvesstilu, atsakoties no liekām mantām, ir iespēja apvienot patīkamo ar lietderīgo, atdāvinot labus priekšmetus citiem, kam tie vajadzīgi. Savukārt tie, kas jau nomainījuši kvēlspuldzes savā mājoklī pret ekonomiskajām gaismas devējām, ir iespēja tās dāvāt radiem un draugiem, ar vecvecāku dzīvesvietas spožāku un taupīgāku apgaismojumu uzlabojot arī viņu dzīvesprieku. Ieva Zībārte, arhitekte

Pašlaik mums kā jaunumu mēģina uzspiest taupīšanas ideju, kaut tā ir normāla mājsaimniecības prakse. Taupot nevajadzētu pieķerties krāmiem - nekas nav labāks par gada sākumu ar tīru māju, tai skaitā garāžu un skapjaugšu. Jaunajā gadā jāievieš viss, kas taupa privātos un dabas resursus - jāsiltina māja, jāracionalizē apkures sistēma, jāveic ilgtermiņa plānošana un uzlabojumi. Izdegušās kvēlspuldzes jānomaina pret ekonomiskajām spuldzēm. Izvēloties un iekārtojot jaunu mājokli, priekšroka dodama kvalitatīvai arhitektūras un dizaina precei. Ikdienas labsajūtai - dabīgās ziepes un kosmētika, sojas un bišu vaska sveces. Pēc būtības nekas jauns - tā vajadzēja dzīvot arī pagājušajā un aizpagājušajā gadā!

Andra Šulca, arhitekte

Ekskluzīvs mājoklis mūsdienās nozīmē papildu brīvu telpu un liekus kvadrātmetrus - lai arī neatceros šī teiciena autoru, to gribētu likt par šāgada mājokļa pārmaiņu moto. Jo vairāk krāmu, jo mazāk brīvas telpas. Ja neatceraties, kad pēdējo reizi esat kādu mantu lietojuši, manuprāt, tā ir droša zīme, ka varat to atdot citiem. Mājaslapā www.ziedot.lv ir garš saraksts ar kādam ļoti vajadzīgām lietām, kas citiem jau pārvērtušies par neizmantotiem krāmiem. Šogad iesaku pārdomāt, vai mājoklim ir optimāls enerģiju taupošs aprīkojums, piemēram, apgaismojums un spuldzes. Ja nepieciešams kāds jauns interjera priekšmets - noskaidrojiet, vai ir iespējams iegādāties vietējo ražojumu, tādējādi atbalstot Latvijas ekonomiku.

Inguna Elere, dizaina birojs H2E, Mākslas akadēmijas docente

Šogad vajadzētu no savas dzīves telpas izmest putekļus kopā ar tām lietām, uz kurām tie ir sakrājušies. Šīs mantas, acīmredzot, jums nav vajadzīgas. Paskatieties apkārt un likvidējiet telpā visas liekās virsmas, kas nav funkcionāli nepieciešamas, jo uz tām parasti ir tendence krāties citām lietām, kuras savukārt pārklājas ar putekļiem. Pārskatiet savu attieksmi pret priekšmetiskām lietām un atbildiet sev uz vienu jautājumu - vai tiešām man tās ir vajadzīgas, ja tās nav funkcionāli, emocionāli vai vizuāli saistošas? Šogad - tīru telpu, svaigu gaisu un daudz gaismas!

Rihards Funts, dizaina firma Rijada

Izmetiet no balkona vai terases tukšās burkas un vecās kedas, to vietā uzstādiet grilu, lietussargu vai saulsargu un nolieciet divus plastmasas krēslus. Krāmu noliktava kļūs par komunikācijas un atpūtas vietu!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tikpat talantīgs Lesijas līdzinieks

Gudri, uz cilvēku orientēti, runājoši, strādīgi un neuzbāzīgi kompanjoni – tā par gludspalvainajiem kollijiem saka Olga Duduša.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko