Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +20 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Ņemot vērā gaismu, siltumu un tapetes

Augi jebkuru mājokli padara mājīgāku un patīkamāku. Pareizi izvēloties un izvietojot augus telpā, var panākt dažādus efektus.

Telpaugu plānošana

Pirms došanās uz veikalu pēc augiem ieteicams izplānot, cik un kādus augus vēlaties, kā tos izvietosiet, lai noskaņa būtu mājīga, bet ne pārspīlēta. Augu izkārtojumam jābūt saimniekiem pieņemamam un patīkamam. Jāizvairās no pārspīlēta augu daudzuma, kas pārlieku saraibinās telpu, turklāt lielu laiku prasīs to kopšana. Pilnīgi pietiks ar vienu vai diviem soliteriem un augu grupu. Soliteri ir atsevišķi stādāmi augi, kuriem ir interesanta forma vai pievilcīgi ziedi, lapotne, augļi un stumbri. Parasti tos stāda brīvās vietās, kur tie ir labi redzami.

Ar augu novietojumu telpā iespējams vizuāli mainīt tās augstumu un platumu, piemēram, augstus griestus var pazemināt ar piekarināmajiem puķu podiem, bet zemus griestus vizuāli paaugstināt ar vertikāliem augiem. Augi ar nokareniem zariem un sīkām lapām var radīt ilūziju, ka telpa ir kļuvusi plašāka. Ar augiem var izcelt un atdzīvināt atsevišķas vietas istabā - piemēram kamīnu vasarā, kad tas stāv tukšs un nepievilcīgs. Dzīvoklī augus parasti izvieto dzīvojamās istabās, retāk virtuvēs un kāpņu telpās. Bet parasti nepelnīti tiek aizmirstas vannas istabas un guļamistabas. Silta vannas istaba ar logu ir lieliska vieta augiem, kuri mīl mitru gaisu. Guļamistabā ļoti labi var iederēties kāds soliters. Papildu akcentus jebkurā telpā var radīt dekoratīvie podi, trauki un grozi, taču tie jāsaskaņo ar pārējiem augiem un arī telpas interjeru.

Plānojot augu izvietojumu, jāņem vērā augu novietojums pret saules gaismu un mākslīgo siltuma avotu, novietojums atsevišķi (solitēraugs) vai grupās. Augiem jābūt saskaņā ar apkārtni - lieli arhitektoniski augi labi iederas plašās telpās, savukārt mazie podiņi labi izskatās grupās. Svarīgi izvēlēties arī piemērotāko fonu, piemēram, augiem ar koši zaļām lapām ļoti piemērots ir maigu pasteļtoņu fons, savukārt augi ar koši raibām lapām labi izskatās uz tumšāka fona.

Telpaugu iegāde

Lielākoties specializēto veikalu pārdevēji ir gatavi palīdzēt ar padomiem telpaugu plānošanā. Svarīgs kritērijs noteikti ir pašu saimnieku gaume, taču jāmēģina arī iztēloties, kā iecienītais augs izskatīsies un augs konkrētajā telpā. Tāpat jāizvērtē, cik laika varēsiet veltīt telpaugu kopšanai. Iegādes brīdī jāizdara izvēle starp krāšņlapainiem vai ziedošiem telpaudiem, jāizvērtē, kā konkrētā mājokļa lielumā un stilā iederēsies iecerētie augi, piemēram, ArtDeco un jūgendstilam piestāv ornamentāli un eleganti augi, piemēram, alokāzijas, bet modernos mājokļos labi iederas augi ar grafiskām, skulpturālām formām, piemēram, asparāgi, dracēnas, eiforbijas, papardes, kaktusi, palmas, jukas u.c. Svarīgi ir arī, cik naudas varat tērēt telpaugam un kāds apgaismojums ir mājoklī.

Informācija, kas jājautā pārdevējam: auga pareizais botāniskais nosaukums un, vēlams, šķirne, auga izcelsmes vieta, rekomendācijas auga kopšanā.

Jāpievērš uzmanība auga lapām - tām jābūt gludām, vienmērīgam krāsojumam, bez raibiem plankumiem, deformācijām un kukaiņu pazīmēm. Rūpīgi jāapskata lapas otrā puse. Nedrīkst būt novītušas lapas. Ja pods ir iekaltēts, starp augsni un poda iekšpusi redzama tukša telpa. Nav vēlamas saknes, kuras izaugušas ārā no poda. Ziemā ļoti svarīgi nopirkto augu labi iesaiņot, lai tas nenosaltu pa ceļam uz mājām un labāk pārciestu pārvietošanas šoku.

Telpaugu kopšana

Lai pareizi koptu telpaugus, jāzina augu pamata vajadzības, kas nosaka veiksmīgu augšanu.

Gaisma - jo gaišākā vietā atrodas augs, jo intensīvāk tas augs un vairāk siltuma, ūdens un mēslojuma tam vajadzēs. Ūdens - augi vairāk jālaista augšanas laikā, bet miera periodos - retāk. Bieža kļūda ir augu pārlaistīšana. Izmantojot laistīšanai krāna ūdeni, ieteicams to paskābināt ar citronskābi un paturēt vismaz diennakti kanniņā, lai izgarotu hlors. Gaiss - caurvējš un piesārņots gaiss var izraisīt lapu, ziedu un pumpuru nobiršanu. Ja podā augsne ir blīva, to vajag regulāri uzrušināt, lai saknēm piekļūtu gaiss, mitrums ir svarīgs visiem augiem (lielākajai daļai augu tas ir 50-80%). Augsne un mēslojums - no augsnes augs saņem barības vielas. Augsne nostiprina auga saknes. Tai jābūt gaisa caurlaidīgai un jāsaglabā mitrums. Augi jāmēslo tikai augšanas periodā (miera periodā nedrīkst!) un labāk mazās devās nekā retāk un bagātīgi.

***

TOP 5

Orhidejasfalenošopi ir populāras, jo ir vizuāli skaistas un viegli kopjamas.

Krasulas jeb naudas koki ir pieprasītas dāvināšanai, galvenokārt nosaukuma dēļ. Laistīšanas, mēslošanas, augsnes sastāva un temperatūras prasību ziņā krasulas ir vispieticīgākie telpaugi. Tomēr tiem vajag daudz gaismas.

Ārstnieciskās alvejas ir pieprasīts ārstniecisks telpaugs.

Dracēnas ir viegli kopjamas un telpās ilgi saglabā savu pievilcīgo izskatu.

Mirtes ir reti sastopamas veikalos, jo grūti vairojas, importēto augu klāstā to gandrīz nav, tāpēc pieprasījums ir liels.

***

Augu izvēle atbilstoši vietai un apgaismojumam

1. Ēna, tālu no loga, bet gaismas pietiekami, lai varētu lasīt. Ieteicamie augi: aspidistras, asplēnijas, fitonijas, helksīnes, kāpelējošais filodendrs, sansevjēras.

2. Pusēna, nelielā attālumā no gaiša loga. Ieteicamie augi: aglonēmas aspidistras, smaržīgā dracēna, apmalotā dracēna, efejas, fatsijas, papardes, gumijkoks, fitoniijas, helksīnes, hovejas, marantas, neatnes, filodendrs, sansevjēras, tolmejas.

3. Gaišs, bet bez saules (tuvu gaišam logam). Ieteicamie augi: antūrijas, asparāgi, acālijas, karaliskās begonijas, hlorofīti, kolumnejas, ciklamenas, dīfenbahijas, dizigotekas, fuksijas, efejas, monsteras, peperomijas, filodendri, pilejas, šeflēras, spatifilas.

4. Nedaudz tiešas saules gaismas, uz austrumu vai rietumu puses palodzēm vai tuvu tām. Ieteicamie augi: paprikas, hlorofīti, krizantēmas, kodijas, kordalīnes, kufejas, hoijas, nerters, puansetijas, sanpaulijas, sansevjēras, naktenes, tradeskancijas, zebrinas.

5. Saulains logs. Ieteicamie augi: agapanti, vasaras puķes, bugenvilijas, kaktusi un sukulenti, citrusi, skaistnātres, hibiski, hipeastri, jasmīni, lantanas, oleandri, zaķskābenes, pasifloras, pelargonijas, zozes, zebrīnas.

6. Vēsas telpas ziemā, līdz +8 grādiem. Ieteicamie augi: araukārijas, aspidistras, hlorofīti, cinerārijas, klīvijas, ciklamenas, fatsijas, efejas, hortenzijas, rozes, stīgojošā akmeņlauzīte.

7. Centrālapkure ziemā. Ieteicamie augi: ahmejas, bilberģijas, kaktusi, sukulenti, hlorofīti, dracēnas, parastā gumijkoka šķirnes, spriganes, oleandri, palmas, pelargonija, peperomijas, zebriņas.

8. Katram augam ir individuālas prasības pret vidi un katrs augs var pielāgoties arī sliktiem apstākļiem.

Avots: Vija Rožukalne, J.Aldermaņa dārzniecības vadītāja

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tikpat talantīgs Lesijas līdzinieks

Gudri, uz cilvēku orientēti, runājoši, strādīgi un neuzbāzīgi kompanjoni – tā par gludspalvainajiem kollijiem saka Olga Duduša.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko