Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

VIDEO: Jauns vārds latviešu mūzikā – ZEFĪRS izdod debijas singlu Pavasara diena

Šajā maģiskajā dienā, 29. februārī, ko piedzīvot iespējams vien reizi četros gados, ar debijas singlu Pavasara diena klajā nākusi dziedātāja, kura sevi uz Latvijas mūzikas skatuves piesaka ar vārdu ZEFĪRS. Singlam tapis arī videoklips.

Dziesmas refrēnā kompozīcija un mierīgais plūdums atspoguļo mūžīgā ceļa konceptu, askētiskie perkusiju un zvaniņu tembri kā ceļa zīmes iezīmē gospeļa ērģeļu un arktiski aukstas elektronikas asfalta plūdumu, dziesmas kulminācijā iezaigojoties ziemeļblāzmai, kam visam cauri vijas nebeidzami jūtīga, koķetas pašironijas pilna vokālā melodija un dziedošā runa. Dziesma ir veltījums sev un mums visiem par mūžīgo stāstu – dvēseles dzīlēs cīņu starp diviem pretiniekiem – skaudrās pasaules pagurumu pret neiznīcināmo cerību. Dziesmas liriskās varones iekšējā atklāsme mijas cauri vientulības, līdzcietības, vilšanās, drosmes pretī iznīcībai apzināšanos un cerību, kas savijas ar galveno “Šekspīrisko” jautājumu, kam jāatrod atbilde katram pašam – būt vai nebūt? “Šī dziesma man ir kā nakts brauciens cauri sniegotiem mežiem, kad viss, ko acīm vari meklēt, ir tālas zvaigznes aukstās, melnās debesīs. Un tas tāpat ir nebeidzami skaisti,” atklāj ZEFĪRS.

Dziesmas autorei šīs darbs ienāca prātā un uzreiz vienpersonīgi (visi vokāli & instrumenti) bija ierakstīts kādā 2022. gada janvāra naktī, īsu un intuitīvu mirkli pirms asiņainā iebrukuma Ukrainā, paralēli risinot hroniskas fiziskas saslimšanas fonā radušos pretsāpju zāļu atkarības krīzi, kas bija uzurpējusi sevi ārpus jebkādas iekšējās kontroles.  

Mūzikas video idejas un scenārija autore ir pati mūziķe ZEFĪRS, savukārt režiju, filmēšanu un montāžu viņa uzticējusi māksliniekam Aleksejam Beļeckim. Abu kopīgi veidots mūzikas video attīsta iekšējā ceļojuma tēmu. “Galvenā varone ir redzama diennaktīm vadot spēkratu, viņas apātiskajiem maršruta lokiem mijoties ar iekšējās pasaules izlādes (ne)iespējamību – ceļa plūdums turpinās kā laika straume, ko nav iespējams apstādināt, naktis nomaina dienas, sāpes nomaina aizmirstība, tikai ceļš pats no sevis mūžīgi turpinās. Pavasaris ir vecā pārvarēšana un jaunā sākums, atdzimšana, pamošanās. Taču arī simbols mūžīgam cikliskumam. Tas ir punkts, kur robežas starp sapni un nomodu, izdomājumu un realitāti kļūst relatīvas. Dziesmas un video varone pēc ilgas un destruktīvas riņķošanas izvēlas to mainīt. Tikmēr saule turpina aust katru dienu no jauna,” skaidro videoklipa autori.

NB! Auditorija: 16+, videoklipā redzama atkarību izraisošu vielu un paškaitējuma simbolika (nacionālais krīzes un psihoemocionālā atbalsta diennakts tālrunis 116 123). Darba veidotāji stingri iestājas pret jebkādu apreibinošu vielu lietošanu un transportlīdzekļu vadību, visas klipā redzamās darbības ir profesionālu aktieru veiktas LR likumu ietvaros.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko