Kad divas nedēļas tiesāti cepešu kalni un štovēti kāposti, visticamāk, janvāra pirmajās dienās vēders prasa nedaudz atslodzes.
Tāpēc šoreiz trīs receptes vispār bez gaļas un grūti sagremojamām sastāvdaļām. Karpas galerts ir viegls ēdiens, taču pietiekami sātīgs, lai piestāvētu gan brokastīm, gan vieglām vakariņām, gan kā uzkoda launagam.
Kefīra maizītes ir īsts brokastu ēdiens – tās nav saldas, tāpēc saderēs gan ar sāļām, gan saldām piedevām.
Ja zirnīšu un pākšaugu sautējumu vēlaties vēl liesāku, sviestu varat nepievienot vispār. Tas labi garšos tikai ar skābo krējumu vien.
Pākšaugu un burkānu sautējums
Sastāvdaļas: 200 g burkānu, 100 g saldētu zaļo zirnīšu, 100 g saldētu pākšu pupiņu, 100 g saldētu cūku pupu, 100 g sviesta, 100 g skābā krējuma, ūdens vai dārzeņu buljons, sāls pēc garšas
1. Notīrītus burkānus sagriež, liek katlā ar nedaudz verdoša ūdens vai dārzeņu buljona un vāra, līdz burkāni gandrīz mīksti un šķidrums gandrīz iztvaikojis.
2. Kamēr burkāni vārās, nedaudz atlaidina no saldētavas izņemtos zirnīšus un pupas.
3. Kad burkāni gandrīz gatavi, tiem pievieno pākšaugus, nedaudz sviesta un krējuma, sāli un uz lēnas uguns vāra, līdz visi dārzeņi mīksti.
4. Pašās beigās iemaisa atlikušo sviestu un skābo krējumu. Pasniedz kā piedevu citiem ēdieniem vai pēcsvētku nedēļā – vienu pašu kā vieglas vakariņas.
Kefīra maizītes brokastīm
Sastāvdaļas: 500 g miltu, 250 ml kefīra, 2 tējk. cepamā pulvera, 80 g sviesta, šķipsna sāls, 1 ēd.k. ūdens, 1 ola.
1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 220 grādiem.
2. Bļodā sajauc miltus ar cepamo pulveri un sāli.
3. Sviestu sakapā un pievieno miltiem. Sajauc, līdz izveidojas drupena masa.
4. Pakāpeniski lej klāt kefīru un maisa, līdz izveidojas viendabīga, valgana mīkla.
5. Mīklu izveltnē apmēram 2 cm biezumā.
6. Ar glāzi izspiež apļus.
7. Liek uz ietaukotas cepešplāts.
8. Sakuļ olu un pārziež maizītēm.
9. Liek cepeškrāsnī un cep 200 grādos 12–15 minūtes.
10. Nedaudz atdzesē un pasniedz.
Karpas galerts
Sastāvdaļas: 500 g karpas (vislabāk vidusdaļas gabali), 1 burkāns, 1 sīpols, sauja pētersīļu buljonam + dažas lapiņas galerta rotāšanai, 2 lauru lapas, 3–5 pipari, sāls pēc garšas, 1 l ūdens, 20 g želatīna.
1. Notīrītu karpu sagriež gabalos, liek katlā, pārlej ar aukstu ūdeni tā, lai ūdens to pilnībā pārsegtu.
2. Katlu uzvāra, noputo, tad pieliek burkānu, sīpolu, garšvielas. Visu uz lēnas uguns vāra, līdz zivs gatava.
3. Izņem zivi no buljona, buljonu izkāš. Zivi sadala mazos gabaliņos, rūpīgi izņemot asakas.
4. Ar aukstu ūdeni izskalo veidnītes, apakšā liek pētersīļa lapiņas, virsū – zivs gabaliņus.
5. Aukstā ūdenī uzbriedina želatīnu (ūdenim jābūt sešas reizes vairāk nekā želatīnam, bet precīzāku instrukciju skatīt uz želatīna iepakojuma).
6. Uzbriedināto želatīnu pievieno izkāstajam buljonam un visu karsē, līdz želatīns pilnībā izšķīst. Taču dara to uzmanīgi, jo uzvārīt nedrīkst, tad želatīns iegūs nepatīkamu līmes piegaršu.
7. Buljonu ar izšķīdinātu želatīnu pārlej karpas gabaliņiem un noliek vēsā vietā, lai galerts sarec.