Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Maigi, maigi griež skalpelis

Peldošo – ceļojošo varoņu dzīve turpinās uz Dailes teātra skatuves.

Šīs nedēļas nogalē Dailes teātrī pirmizrādi piedzīvos režisora Vladislava Nastavševa iestudējums Peldošie – ceļojošie. II daļa, kas ir nosaukta par brīnišķīgā laikmeta beigām divos cēlienos. Tajā savu dzīvi turpinās Jaunā Rīgas teātra godalgotās izrādes varoņi. To vidū būs arī Orests kā mūžīgs sirdsapziņas pārmetums, ko atveidos Ģirts Ķesteris, kuru Vladislavs Nastavševs sev ir atklājis cita viesrežisora Aleksandra Morfova darbā Kāds pārlaidās pār dzeguzes ligzdu.

 

Atceļā no Reimsas

"Kad es septembra vidū viesojos pie brāļa Briselē, viņš nolēma mūs ar dēlu aizvest uz Franciju, taču pirmajā dienā pēc ielidošanas Beļģijā man bija viens liels lūgums: vai mēs šodien varam nekur neiet? Neko neredzēt? Atstājiet mani lasošu zālienā – šajā nelielajā iekšpagalmā ar papagaiļiem!" atceras aktieris, kurš bija paņēmis līdzi krievu rakstnieka Mihaila Kuzmina romāna eksemplāru, zinot, ka drīzumā viņu sagaida sadarbība ar Vladislavu Nastavševu.

Šis peldējums – ceļojums pa krievu rakstnieka darba lapaspusēm ir turpinājies arī auto izbrauciena laikā pa Franciju. "Atceļā no Reimsas pienāca romāna beigas. Es saskumu, jo man bija jāatvadās no kaut kā ļoti īpaša – šī brīnišķīgā laikmeta sajūta ielaužas tevī un kļūst par tavu sabiedroto," savas sajūtas noformulē Ģirts Ķesteris un piebilst, ka jau nākamajā dienā pēc atgriešanās dzimtenē devies uz Jaunā Rīgas teātra iestudējumu Peldošie – ceļojošie. I daļa.

 

Spalvas lidojums

Jāatgādina, ka šis uzvedums ir ieguvis 2013./2014. gada teātra sezonas Spēlmaņu nakts balvu kategorijā Gada lielās formas izrāde. Par neaizmirstamu akcentu tajā kļuva flīģeļi, kuri aktieriem lika pārvarēt gan akrofobiju, gan arī klaustrofobiju, ko ir raisījusi atrašanās taustiņu stīgu mūzikas instrumenta iekšpusē. "Mēs nedzīvojam klavierēs – tas ir vienīgais noslēpums, ko es varu atklāt," saka Ģirts Ķesteris, kurš sadarbību ar režisoru nodēvē par dāvanu.

"Vladislavs Nastavševs strādā kā juvelieris, kurš domā par vissīkāko detaļu," salīdzina aktieris un min piemēru – līdz pat baloža spalvas lidojuma īpašajai izpausmei. Tāpat kā stāsta pirmajā daļā, arī Dailes teātra iestudējumā scenogrāfiju ir veidojusi māksliniece Monika Pormale. "Tā ir šokējoša! Es gribētu šo izrādi paskatīties no malas tieši scenogrāfijas dēļ," iesaucies Ģirts Ķesteris, kura pirmajā jūsmā teiktie vārdi – paldies, Dievam! – nav piepildījušies.

 

Attiecību murskulis

Dailes teātra literārās padomnieces Evitas Mamajas sarunā Aci pret aci ar režisoru Vladislavs Nastavševs atklāja, ka pēc pirmā dramatizējuma lasījuma kopā ar aktieriem viņi ir bijuši neizpratnē, viņu vidū ir bijis apjukums. Ne sižeta, ne loģikas! "Tūkstoš jautājumu nobira no debesīm pār viņa galvu," atmiņās dalās Ģirts Ķesteris, kurš režisora izvēlēto romānu raksturo kā attiecību murskuli ar poēzijas, bohēmas un noslēpumainības klātesamību.

Mihaila Kuzmina darbs ir kā turpinājums tam, kas norisinājies rakstnieka un viņa paziņu privātajā dzīvē. "Vladislavs Nastavševs ir rūpīgi iepazinies ar Mihaila Kuzmina rakstītajām dienasgrāmatām un nepārtraukti atsaucas uz tām," stāsta aktieris (jāpiebilst, ka dienu pēc pirmizrādes, 3. decembrī, Dailes teātra otrā stāva foajē ir ieplānota teātra kritiķes Silvijas Radzobes lekcija, kura būs veltīta šim rakstniekam, krievu Sudraba laikmeta ikonai – I. A.).

 

Slēptais un liegtais

"Mēs visi esam ļoti traumēti," uzskata Vladislavs Nastavševs, jo padomju laikos un arī tagad tiek darīts viss, lai cilvēki neatcerētos to, ka ir iespējams baudīt dzīvi kā notikumu, nevis ļauties dzīves pelēcībai. "Cilvēki baidās paši no sevis," akcentē režisors (visu sarunu ar Vladislavu Nastavševu var noskatīties interneta vietnē www.dailesteatris.lv). Savukārt teātris piedāvā izdevību preparēt lietas, par kurām cilvēki nerunā, lietas, ar kurām viņi nenodarbojas.

"Cilvēki baidās no mākslinieka," domā Ģirts Ķesteris. Gan aktieris, gan arī skatītājs, jo pirmajā gadījumā viņš viņu ievelk ļoti sarežģītā mākslas darba radīšanas procesā, bet otrajā gadījumā viņš viņam liek ceļot pa savas apziņas vai zemapziņas dzīlēm, ielaisties tajā, ko tu esi sev slēpis vai liedzis, paskaidro aktieris, kurš mūsu sarunas noslēgumā atzīst, ka savā profesijā aiz savu spēlēto varoņu maskām var būt intīmāks un personiskāks nekā savā dzīvē.

Kas: izrāde Peldošie – ceļojošie. II daļa

Kur, kad: Dailes teātra Lielajā zālē 2. decembrī plkst. 19

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja