Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Pārlieka mīlestība – vai mīlestība?

Nestandarta cilvēka jūtas Klusajā dabā ar resno puisēnu.

17. novembrī uz Dailes teātra skatuves pirmizrādi piedzīvos režisora Mihaila Gruzdova iestudētā Jana Sapdaru traģikomēdija Klusā daba ar resno puisēnu. Tas ir smieklīgi skumjš stāsts par 36 gadus vecu, ļoti resnu un ļoti jūtīgu "puisēnu" Pompīliju, kurš ir datorģēnijs un dzīvo kopā ar savām trim tantēm. Šī ir pieklājīga māja, un tantes, savu māsasdēlu neizsakāmi un smacējoši mīlot, kā trīsgalvu pūķis sargā viņu no visa ļaunā. Mīlestībā un rūpēs par māsasdēla pieaugšanu tantes nolemj viņam nolīgt prostitūtu Lilī, un tas ir liktenīgi – Pompīlijs prostitūtā iemīlas.

Lai gan galvenais tēls šķiet uzjautrinošs, izrāde stāsta par to, cik tomēr grūti būt pasaulē, ja esi nestandarta cilvēks – varbūt resns, bet tikpat labi ļoti tievs, ne īpaši glīts, ne pārāk veiksmīgs vai vienkārši īpatnējs. Paskatoties uz šo tēmu plašāk, lugā risinātās problēmas uzrunātu jebkuru skatītāju, jo vai tad kāds var apgalvot, ka ir viens no "standarta cilvēkiem"?

"Es jau sen gribēju iestudēt šo lugu. Sākumā Jaunajā Rīgas teātrī bija iecere kopā ar Gundaru Āboliņu, bet tehnisku iemeslu dēļ tā nerealizējās. Tad Valmieras teātrī, bet arī nesanāca. Tagad paveicās, un varu to iestudēt Dailē. Izrādē ir ļoti stipra mīlestības un likteņa tēma. Kāpēc mums tāds raksturs, kāpēc esam tādi, nevis citādi? No kurienes mēs nākam un kurp vispār ejam?" atklāj Mihails Gruzdovs. "Mēs visi zinām, kā citam cilvēkam – īpaši radiniekam – vajag dzīvot. Mēs viņu mīlam, bet mums vajag, lai viņš mīl tieši tā, kā mēs mīlam, nevis citādi. Mēs mīlam pamācīt." Režisors uzsver svarīgu izrādes tēmu – pārliekas mīlestības postošo dabu, kas liek jautāt: vai tā vairs ir mīlestība? Zigmunds Freids ir teicis: "Pie visa vienmēr ir vainīgi vecāki," norādot uz tuvāko cilvēku milzīgo ietekmi uz mūsu dzīvi un uzskatiem.

Pompīlija lomā uz skatuves būs Artis Robežnieks, tantes Vandas lomā – Olga Dreģe, tantes Česonijas – Akvelīna Līvmane, bet tantes Mirelas lomā – Lidija Pupure, savukārt prostitūtas Lilī tēlā iejutīsies Ieva Florence. M. Gruzdovs radošajā komandā aicinājis arī scenogrāfu Kristapu Kramiņu, kostīmu mākslinieci Gerdu Šadursku, komponistu Juri Vaivodu, kustību konsultanti Ingu Raudingu un gaismu mākslinieku Ronaldu Kļaviņu.

"Kā jau katrā izrādē, ja tu patiešām vēlies izveidot kaut ko dzīvu un aktuālu un vēlies atrast kompromisu starp mākslu un skatītājiem, mēģinājumos vienmēr ir grūti. Te ir diezgan neparasti cilvēki, bet mums bija ļoti laba atmosfēra, ļoti jautri mēģinājām, diskutējām un strīdējāmies. Nāciet un skatieties!" aicina režisors. Pirmizrādi šoceturtdien solījies apmeklēt arī pats lugas autors – Moldovā dzimušais aktieris, režisors un pedagogs Jans Sapdaru. Tuvākās izrādes pēc tam – 19. un 26. novembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja