Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

RIXC mākslas un zinātnes festivāls Open Fields

Laikmetīgas un tīklotas atbildes uz pārmaiņām Eiropas ģeofizikālajā, sociāli politiskajā un kultūras ainavā..., tā šogad sevi piesaka RIXC mākslas un zinātnes festivāls, kas ar nosaukumu Open Fields – jeb “atklātie lauki” norisināsies no š. g. 29. septembra līdz 1. oktobrim Rīgā, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.  RIXC festivāls, kas pirmo reizi notika Rīgā pirms 20 gadiem, pa šo laiku ir kļuvis par ikgadēju tikšanās vietu Ziemeļeiropā, kurā norisinās aktuālākās diskusijas par jauno estētiku, laikmetīguma faktoriem, digitālajām praksēm un postmediju situāciju mākslā. Šogad festivāla uzmanības centrā ir starptautiska konference par mākslas pētniecību un vērienīga izstāde, kas izaicina un apvieno tādus pretrunīgus laukus kā akadēmisko zināšanu tradīcijas un laikmetīgās mākslas prakses.
Open Fields konferencē tiksies ap 100 starptautisko dalībnieku – mākslinieki un zinātnieki, kā arī akadēmiskie pētnieki no 30 dažādām Eiropas un pasaules valstīm.

Open Fields  norisinās uz mākslas, zinātnes un humanitāro zinātņu lauku pārklāšanās robežas.
Konferencē diskutēs par mākslu kā pētniecību, mākslas mainīgo lomu sabiedrībā, tās transformējošo potenciālu un sadarbību ar zinātni. Tā kā konference notiek Radošās Eiropas sadarbības projekta Changing Weathers (“Mainīgs laiks”), tad konferences uzmanības centrā būs arī jautājums – vai māksla un citas radošās prakses spēj jēgpilni sniegt ieguldījumu attiecībā uz tehnoloģiju, zinātnes un vides jautājumu sniegtajiem izaicinājumiem mūsdienu laikmetā? Līdzās tiks aplūkoti arī tādi lauki kā datu reprezentācija un vizualizācija, kritiskais dizains, ilgtspējīgas infrastruktūras, ekoestētika, tehnoekoloģijas, sociālās interaktivitātes nākotne un citas transformatīvā potenciāla tehnikas.

Konferences atklāšanā 29. septembrī plkst. 17.00 lekciju par digitālo mākslu postmediju laikmetā un laikmetīgās mākslas kontekstā sniegs kuratore Kristiāne Pola (Christiane Paul). Pola ir profesore Ņujorkas pētniecības universitātē The New School, un jauno mediju mākslas izstāžu kuratore Vitnejas Amerikāņu mākslas muzejā. Pola ir arī autore grāmatām Digital Art (MIT, 2008), un nule iznākušajai grāmatai A Companion to Digital Art (MIT, 2016), kas šogad ieguva balvu par ieguldījumu digitālās mākslas rakstniecībā.
Konferences otrs publiskais vieslektors – Jusi Parika (Jussi Parikka) ir mediju teorētiķis, rakstnieks un tehnoloģiju kultūras un estētikas profesors Vinčesteras mākslas skolā (Sauthemptonas universitāte), Lielbritānijā. Parikam ir doktora grāds kultūras vēsturē, kas iegūts Turku universitātē, Somijā, kur viņš ir arī digitālās kultūras teorijas docents. Viņa darbība mediju arheoloģijas jomā ir vainagojusies ar pozitīvu starptautisko atsaucību un vairākiem ievērojamiem apbalvojumiem mediju arheoloģijas jomā.
Konferences noslēgumā 1. oktobrī ar lekciju par mākslu un zinātni uzstāsies Monika Bello (Monica Bello), kas ir  kuratore, pētniece un pazīstamā Šveices zinātnes centra CERN mākslas programmas Arts@CERN vadītāja. Šajā programmā mākslinieki no dažādām pasaules valstīm var pieteikties rezidencēm CERN centrā un kļūt par daļu no pētnieku komandas, sadarbojoties ar zinātniekiem un inženieriem.

Kopumā šogad konferencē piedalīsies dalībnieki no vairāk kā 60 universitātēm un mākslas organizācijām, tostarp, Alto universitātes (Somija), Viļņas Mākslas akadēmijas (Lietuva), Igaunijas Mākslas akadēmijas, Stenforda universitātes (ASV), Kembridžas universitātes (UK), Londonas Mākslas universitātes, LU Cietvielu fizikas institūta (Latvija), Bāzeles Mākslas un dizaina akadēmijas (Šveice), Veimāras Bauhaus universitātes (Vācija), Kopenhāgenas IT universitātes (Dānija), Palermo universitātes (Itālijā), Vale do São Francisco federālā universitātes (Brazīlija), Austrālijas Nacionālās universitātes, Honkongas Pilsētas universitātes un daudzām citām. RIXC festivāla konferences akadēmiskie partneri šogad ir Liepājas universitāte, RISEBA Biznesa, mākslas un tehnoloģiju augstskola un Latvijas Mākslas akadēmija.

Open Fields konferenci papildinās vērienīga starptautiska izstāde, kas norisināsies no 30. septembra līdz 2. novembrim Latvijas Nacionālās bibliotēkas 1. stāva izstāžu zālēs. Šogad festivāla izstādē būs apskatāmi ap 25 mākslinieku un dizaineru mākslas darbi, kas izaicina mūsu priekšstatus par mākslu un laikmetīgo estētiku, kombinē dažādus medijus, zināšanas un pētījumu laukus, kā arī interpretē un vizualizē zinātniskus, sociālus un kultūras datus jaunā un jēgpilnā veidā.
Izstādes un festivāla publiskā atklāšana – 29. septembrī plkst. 19.00.

RIXC festivāls šogad piedāvā arī plašu paralēlo programmu – vēl divas izstādes, kas notiks RIXC galerijā un H2O 6 Arhitektūras un mediju centrā H2O 6, kā arī performanču programmu – Jaunās skaņas dienas, kas notiks 30. oktobrī plkst. 21.00, H2O 6.
 
Festivāla priekšvakarā, 28. septembrī, plkst. 18, RIXC galerijā, 11. novembra krastmalā 35, tiks atklāta austrāļu-austriešu mākslinieku apvienības Time's Up izstāde Turntona, mazpilsēta pie jūras. Balstoties uz pašreizējo situāciju pasaules okeānos un nākotnes pareģojumiem, mākslinieki ir izstrādājuši nelielas pilsētas modeli,  kas parāda kā mūsu pasaule varētu izskatīties laika gaitā. Nākotne tiek apskatīta no visiem ilgtspējības aspektiem – sākot no darba spēka, cilvēku kopienām, izglītības un kultūras, beidzot ar ekosistēmas un klimata pārmaiņām. Šīs pilsētas iedzīvotājiem ir pieejama inovatīva aļģu ūdens attīrīšanas sistēma,  plastmasas zvejnieki un medūzu ķērāji, nelielas tirdzniecības ostas un labākais šefpavārs. Time's up ir mākslinieku apvienība no Austrijas un Austrālijas, kas dibināta 1996. gadā un izstrādā mūsdienu pasaules nākotnes scenārijus.

Savukārt, RIXC festivālu ievadīs jauno latviešu mākslinieku izstāde Impulsi. Jaunās skaņas dienas, kas notiks no 19. septembra līdz 2. oktobrim Rīgā, RISEBA Arhitektūras un mediju centra H2O 6, Durbes ielā 4. Izstādē piedalīsies Latvijas jaunie mediju un skaņas mākslinieki, risinot tādus skaņas mākslas aspektus kā skaņas un telpas mijiedarbība, skaņas materialitāte un fizikalitāte, skaņas un vizualitātes attiecības. 

Plašāka informācija par festivālu pieejama RIXC mājaslapā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Latvijas Nacionālā bibliotēka, Mūkusalas iela 3

Kad?

29. septembris, 2016 – 1. oktobris, 2016

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja