Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna
Oktobrī viena no sekmīgākajām apakšnozarēm Latvijas apstrādes rūpniecībā bija nemetāliskie minerāli

Ražošana aug, gaidām arī investīcijas un patēriņu

Ekonomikas pieaugums gada nogalē kļuvis kritiski atkarīgs no apstrādes rūpniecības, kas ir arī galvenais eksporta sektors. Par laimi, oktobrī šī nozare nepievīla.

Izlaide pret septembri pieauga par 0,8%, bet pret iepriekšējo oktobri — par 7%. Kopējais pieaugums 10 mēnešos gada griezumā sasniedzis 3,9% un līdz gada beigām krasas izmaiņas nav gaidāmas. Nākamgad izaugsme varētu paātrināties par 1-2 procentpunktiem, pateicoties kopumā labākai situācijai iekšējā tirgū un eksportā, bet nelabvēlīgs apstāklis būs šī gada mazais investīciju apjoms. 

Par spīti globālo politisko norišu neprognozējamībai, kopš ļoti vājā gada sākuma paātrinās pasaules ekonomikas pieauguma temps, šobrīd jaunākie ienākošie dati liecina par apmēram 4% šī gada izskaņā, kas būtu labākais temps pēdējo piecu gadu laikā. Pirmo reizi šajā periodā izaugsmes temps vai nu uzlabojas (ASV, Ķīna) vai ir stabils (Eirozona, pārējās BRIC valstis) pasaules ekonomikas galvenajos atbalsta punktos. 

Runājot par ražotājus tiešāk ietekmējošiem faktoriem, eirozonā strauji tuvojas beigām ražotāju cenu deflācija, oktobrī pret septembri cenas auga par 0,8%. Gada griezumā kopējais cenu indekss vēl samazinājās par 0,4% (septembrī par 1,5%), bet, izslēdzot enerģiju, palika nemainīgs. Tātad ražotāju finansiālā situācija varētu pamazām uzlaboties. 

Oktobrī viena no sekmīgākajām apakšnozarēm Latvijas apstrādes rūpniecībā bija nemetāliskie minerāli, galvenokārt būvmateriāli (+18,8% pret pērno oktobri), tā ir arī viena no straujāk augošajām gadā kopumā (9,5%). Trešajā ceturksnī ir sasniegts līdz šim nepieredzēti augsts būvniecības pakalpojumu eksports, un šie procesi ir acīmredzami saistīti.  Arī apstrādes rūpniecības apgrozījuma dati šai nozarei rāda strauju kāpumu eksportā, bet kritumu iekšējā tirgū. Kļūst redzams jau gaidītais iepriekš kāpums auto detaļu ražošanā (+21,2%), saistībā ar nozarē veiktajām investīcijām, nākamgad tā varētu būt viena no sekmīgākajām. Arī kopumā mašīnbūvei šis bijis labs mēnesis, arī elektrisko mašīnu ražošana gada laikā augusi par 15%. Nākamgad mašīnbūvē noteikti gaidāms straujāks pieaugums nekā vidēji šogad, tai būs jāpārņem rūpniecības attīstības galvenā virzītāja loma no kokapstrādes, kuras pieaugums nepārprotami bremzējas, noslīdot zem apstrādes rūpniecības vidējā, līdz 4,9% oktobrī. 

Pārtikas pārstrāde oktobrī augusi par 6% gada laikā, bet gadā kopumā tās sniegums nebūs izcils, 10 mēnešos tas bijis vien +0,5%. Taču nākotnes signāli rāda pozitīvā virzienā. Piena produktu tirgus pasaulē atdzīvojas, graudu pārstrādi veicinās investīcijas, pirmkārt AS Dobeles dzirnavnieks. Gaļas pārstrāde sekmīgi attīstījusies jau šogad, gaidāms ap 5% izlaides kāpums, vietējā pieprasījuma aktivizēšanās varētu palīdzēt arī nākamgad. Vieglajai rūpniecībai šis gads kopumā būs gandrīz pa nullēm, nākamgad varētu būt neliels pieaugums, jo austrumu tirgū situācija sliktāka vairs nekļūs, tas vairs nebūs negatīvs faktors. 

Gāzes un elektrības cenu attiecība ir palīdzējusi Latvijai šajā ceturksnī kļūt par elektrības eksportētāju. Oktobrī enerģētikā gada pieaugums par 5,1%, turpmākajos mēnešos tas varētu vēl uzlaboties. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Statistika nav tikai vienkārši cipari

Par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vietu valstī un vēlmi padarīt CSP par galveno datu centru, kas politikas plānotājiem palīdz pieņemt kvalitatīvus lēmumus, Guntars Gūte sarunājas ar ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas